Očuvajte dobar vid

 

 

 

 

Očuvajte dobar vid

 

Sve češće se proučava utjecaj radne sredine na zdravlje očiju. Tu se prvenstveno misli o utjecaju dugotrajnog i svakodnevnog gledanja u monitor. Nakon brojnih istraživanja zaključeno je da gledanje u monitor toliko napreže očnu leću, da to dovodi do kratkovidnosti, odnosno pojavljivanja minus dioptrije.

U eksperimentu koji je proveden, nakon pet dana gledanja u monitor, ispitanicima se dioptrija pogoršala za oko –0.25. Nakon odmora, dva do tri dana, ispitanicima se dioptrija ponovno vratila u normalu. No, rijetki su slučajevi kada zaposlenici imaju priliku odmoriti se potpuno i 3 dana ne naprezati očne leće, i to svaki vikend.

U većini slučajeva dioptrija se akumulira. Ne tempom od –0.25 tjedno, ali nakon određenog vremena postaje trajna i ne može se vratiti u normalu ni nakon odmora. Oni koji su kratkovidni postat će još više.

Kako spriječiti pogoršanje vida?

Prvo je potrebno namjestiti dobru rezoluciju ina monitoru. Ekran vam ne smije titrati, a screen refresh bi morali posebno namjestiti.

Osvjetljenje u prostoriji je također jako važno. Prostorija i radni stol moraju biti dobro osvijetljeni, te morate izbjegavati direktno udaranje svjetlosti u ekran. Vidljivost ekrana će se pogoršati, a oči ćete morati dodatno naprezati.

Stolica također igra važnu ulogu za vid. Kralježnica mora biti u udobnom položaju. Jer sjedenje u krivom položaju može vam ukliještiti vratne mišiće, što dovodi do slabijeg protoka krvi, a time smanjuje «prehranu» očiju.

Preporučljivo je svakih 30 minuta malo se udaljiti od ekrana i namjerno gledati u daljinu.  Recimo kroz prozor.

Vježbe

Bar jednom dnevno napraviti niže navedene vježbe za istezanje, koje će znatno smanjiti umor očiju.
 
1.      Kružite očima gore – lijevo – desno nekoliko puta a zatim u obrnutom smjeru. Važno je ne micati glavu. Samo oči.
2.      Kružite očima gledajući prvo krajnji lijevi kut gore zatim,  krajnji lijevi kut dolje, krajnji desni kut dolje  i na kraju krajnji desni kut.  Ponovite nekoliko puta, zatim u suprotnom smjeru. Ne mičite glavu! Možete se orijentirati prema kutovima zida koji se nalazi iza vas.
3.      Gledajte ravno ispred sebe, otvorite širom oči, a zatim ih zatvorite što možete jače.

Prehrana

Osim navedenog, želite li sačuvati dobar vid morate obratiti pažnju i na prehranu.  
Očima ne smije nedostajati vitamina važnih za njihovo funkcioniranje.
U prehrani povećajte unos antioksidansa, vitamina A, C i E.  Namirnice u kojima ih možete pronaći su  mrkva, špinat, riba, agrumi, jaja, kikiriki, smeđa riža i sl.
Smatra se za zdravlju očiju od svih namirnica najviše pridonose borovnice.  Nije važno suhe ili svježe, njima ćete sigurno pomoći očuvanju zdravog, ali i poboljšanju vida.

Sokovi

Ukoliko nemate priliku kupiti borovnice zamjeniti ih može sok. Potrudite se pronaći onaj bez konzervansa i prirodni.

U sok od borovnice iscijeđenog limuna i malo šećera.  Pijte po čašu prije i poslije obroka.
Veliku korist ćete imati pijete li sok od naranče ili borovnice u koji ste dodali 1 žličicu ribljeg ulja.
Svakom prilikom umjesto gaziranih pijte sok od naranče ili neki drugi sok bogat vitaminom A i C soka od mrkve, grejpa.

Oblozi

Ako tijekom dana i sami osjetite umor očiju i otežano gledanja pomoć možete potražiti u oblozima.

Vrhom punu veliku žlicu kamilice prelijte s 2 dcl vrelog mlijeka. Ostavite poklopljeno da kratko odstoji (2 – 3) minute. Procijedite, pustite malo da se ohladi, natopite blaznicu ili nešto drugo i stavite na oči. Držite 15-ak minuta.  Obavezno boravite u toploj prostoriji ili prekrijte glavu s nečim npr. ručnikom. Oblozi također ne smiju biti hladni, nego mlaki. Na oči nikad ne smijete stavljati hladne obloge.

Ispiranje

Umornim očima možete pomoći i ispiranjem. 1 žličicu čaja od preslice zalijte ključalom vodom. Ostavite 3 minute. Procijedite i pustite da se ohladi. Tim oparkom ispirite oči 3 puta na dan, uvijk svježe pripremljenim.

Pripravci za mazanje (masiranje) očiju:

Vid možete popraviti ili spriječiti njegovo kvarenje svakodnevnim masiranjem pripravkom s  uljem.  3 žlice bosiljka i 2 žlice ružmarina namačemo 30 dana u ½ litre maslinovog ulja. Procijedimo i mažemo očne kapke 2 – 3 minute najmanje jedanput dnevno.

Naravno da nećete biti u mogućnost sve upotrijebiti, ipak učinite što više možete i pomozite svojim očima. 

Vezano:

Kvarenje vida

 

 

Izdvojene teme

» POTROŠNJA KALORIJA » TABLICA KALORIJA » INDEKS TJELESNE MASE » DEPILACIJA » KONTRACEPCIJA » DEPRESIJA » ČAJEVI » VITAMINI I MINERALI » DIJETA » ZDRAVA PREHRANA

 

 

Sponzorirane teme

 


  

 

IZJAVA O ODRCANJU ODGOVORNOSTI: Svi sadržaji namijenjeni su samo općenitom informiranju i ne mogu se tretirati kao zamjena za medicinski ili stručni savjet. Ni jedan dio COVERmagazin-a ne podrazumijeva nikakvo jamstvo, ni obvezu, te autori ne prihvaćaju odgovornost za eventualne štete i propuste nastale primjenom sadržanih informacija. Svi tekstovi i članci i informacije u njima su samo neobavezni savjeti. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. COVERmagazin, ni autori članaka ne preuzimaju nikakvu odgovornost za prijedlog dan u članku. Izražena mišljenja su osobna stajališta i COVERmagazin ne preuzima odgovornost za ista. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika.