Bolovi u leđima

 

 

 

 

Bolovi u leđima

Osjećate li bolove u leđima na kraju radnog tjedna, koji se povlače i preko vikenda, vjerojatno sjedite nepravilno za radnim stolom.

Što znači sjediti pravilno?

Ramena biste trebali nagnuti prema natrag, a glava mora biti uspravna. Ne gurajte je naprijed. Kičma mora uvijek biti u svom prirodnom položaju slova «S». Međutim, za vrijeme sjedenja često preuzima položaj slova «C» što je opterećuje, a s vremenom je može i potpuno deformirati.

Odmor je obavezan. Ustanite i prošećite najmanje jednom svakih sat vremena.

Ne sjedite prekriženih nogu. Oba stopala trebala bi biti na podu. Nemojte ih iskretati na jednu stranu, jer učestalim ponavljanjem takvih pokreta možete ih deformirati.

Stražnjicu uvijek smjestite na rub stolice. Tako ćete omogućiti naslonjaču da podupire kralježnicu.

Važno je dok sjedite da vam koljena budu nešto niža od bokova.

Vježbe za leđa kojima možete ublažiti bolove

Bolove u leđima možete ublažiti vježbama kojima se jačaju leđni mišići, trbušni, te bedreni. Dobru fizičku formu možete izgraditi i tada vam nisu potrebne dodatne vježbe trčanjem, plivanjem ili nekom drugom stalnom aktivnosti. Ali ako se ne bavite ni jednim sportom tada možete vježbati ciljano na leđa.

Važno je vježbati redovito, svaki dan. Prije vježbanja se potrebno lagano zagrijati i istegnuti mišiće. Možete se zagrijati npr. nešto bržim hodanjem.

  • Naslonite se uz zid, kao da ćete sjesti na stolicu, zatim se uspravite, ne mičući stopala. Ponovno se spustite uz zid u sjedeći položaj, zadržite se 5 sec. Ponovite vježbu 5 puta.

 

  • Lezite na stomak. Ruke prislonite uz tijelo. Ravno podignite jednu nogu na 10-tak cm visine. Spustite. Ponovite isto i s drugom nogom. Ponovite vježbu 5 puta sa svakom nogom.

   

  • Lezite na leđa. Podignite jednu nogu u položaj 90 stupnjeva, ako ne možete uspravno, lagano savijte nogu u koljenu. Spustite nogu. Ponovite isto i s drugom nogom. Ponovite vježbu 5 puta sa svakom nogom.

 

  • Ostanite ležati na leđima. Savijte noge u koljenima i čvrsto oslonite na pod. Lagano zadignite tijelo i ruke, zadržite položaj 10 sec. Spustite se. Ponovite vježbu 5 puta.

  

  • Lezite na leđa sa savijenim nogama u koljenu i naslonjenim na tijelo. Smjestite obje ruke ispod koljena i privucite noge što više možete prema tijelu. Ponovite nekoliko puta.

 

  • Stanite iza stolice s naslonjačem. Dižite jednu nogu držeći koljena ravna. Vratite polako u početni položaj. Zatim isto napravite s drugom nogom. Ponovite vježbu 5 puta sa svakom nogom.

 

 

Stanite sa stopalima lagano razdvojenim u stabilan položaj. Smjestite ruke na donji dio leđa. Koljena nemojte savijati. Nagnite se prema natrag koliko možete, ali pripazite da ne izgubite ravnotežu.  Zadržite poziciju 2 sec. Ponovite vježbu 5 puta.

  

 

 

Izdvojene teme

» POTROŠNJA KALORIJA » TABLICA KALORIJA » INDEKS TJELESNE MASE » DEPILACIJA » KONTRACEPCIJA » DEPRESIJA » ČAJEVI » VITAMINI I MINERALI » DIJETA » ZDRAVA PREHRANA

 

 

Sponzorirane teme

 


  

 

IZJAVA O ODRCANJU ODGOVORNOSTI: Svi sadržaji namijenjeni su samo općenitom informiranju i ne mogu se tretirati kao zamjena za medicinski ili stručni savjet. Ni jedan dio COVERmagazin-a ne podrazumijeva nikakvo jamstvo, ni obvezu, te autori ne prihvaćaju odgovornost za eventualne štete i propuste nastale primjenom sadržanih informacija. Svi tekstovi i članci i informacije u njima su samo neobavezni savjeti. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. COVERmagazin, ni autori članaka ne preuzimaju nikakvu odgovornost za prijedlog dan u članku. Izražena mišljenja su osobna stajališta i COVERmagazin ne preuzima odgovornost za ista. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika.