Depresija uništava sive stanice u mozgu

Oglas
 

Depresija uništava sive stanice u mozgu

 

Depresija je toksična za mozak i smanjuje volumen sivih stanica u nekoliko ključnih područja, tvrde znanstvenici.

Voditelj istraživanja Thomas Frodl, tvrdi kako je baš zbog toga ključno na vrijeme otkriti depresiju te je liječiti, jer se jedino tako može spriječiti trajno oštećenje mozga.

Kroz istraživanja koje je proveo dr. Frodl po prvi put su promatrane promjene kroz duže vremensko razdoblje, na način da je slikan mozak osoba kojima je dijagnosticirana depresija, te nakon nekoliko godina istim tim osobama.

Uočeno je kako je kod osoba čije se zdravstveno stanje nije značajno popravilo smanjenje sive tvari bilo veće u odnosu na osobe koje su brzo izliječene.

Ranija istraživanja pokazala su kako osobe koje pate od depresije imaju smanjen mozak u nekim područjima, međutim dr. Frodl prvi put je demonstrirao da se te promjene pojavljuju paralelno s depresijom, te da ovise o uspjehu liječenja.

COVERmagazin.com

09.10.2008.

Oglas
 

 

IZJAVA O ODRICANJU ODGOVORNOSTI: Svi tekstovi i članci su samo neobavezne informacije. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika.