Depresija uništava sive stanice u mozgu

 

 

 

 

Depresija uništava sive stanice u mozgu

 

Depresija je toksična za mozak i smanjuje volumen sivih stanica u nekoliko ključnih područja, tvrde znanstvenici.

Voditelj istraživanja Thomas Frodl, tvrdi kako je baš zbog toga ključno na vrijeme otkriti depresiju te je liječiti, jer se jedino tako može spriječiti trajno oštećenje mozga.

Kroz istraživanja koje je proveo dr. Frodl po prvi put su promatrane promjene kroz duže vremensko razdoblje, na način da je slikan mozak osoba kojima je dijagnosticirana depresija, te nakon nekoliko godina istim tim osobama.

Uočeno je kako je kod osoba čije se zdravstveno stanje nije značajno popravilo smanjenje sive tvari bilo veće u odnosu na osobe koje su brzo izliječene.

Ranija istraživanja pokazala su kako osobe koje pate od depresije imaju smanjen mozak u nekim područjima, međutim dr. Frodl prvi put je demonstrirao da se te promjene pojavljuju paralelno s depresijom, te da ovise o uspjehu liječenja.

COVERmagazin.com

09.10.2008.

 

 

Izdvojene teme

» POTROŠNJA KALORIJA » TABLICA KALORIJA » INDEKS TJELESNE MASE » DEPILACIJA » KONTRACEPCIJA » DEPRESIJA » ČAJEVI » VITAMINI I MINERALI » DIJETA » ZDRAVA PREHRANA

 

 

Sponzorirane teme

 


  

 

IZJAVA O ODRCANJU ODGOVORNOSTI: Svi sadržaji namijenjeni su samo općenitom informiranju i ne mogu se tretirati kao zamjena za medicinski ili stručni savjet. Ni jedan dio COVERmagazin-a ne podrazumijeva nikakvo jamstvo, ni obvezu, te autori ne prihvaćaju odgovornost za eventualne štete i propuste nastale primjenom sadržanih informacija. Svi tekstovi i članci i informacije u njima su samo neobavezni savjeti. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. COVERmagazin, ni autori članaka ne preuzimaju nikakvu odgovornost za prijedlog dan u članku. Izražena mišljenja su osobna stajališta i COVERmagazin ne preuzima odgovornost za ista. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika.