LocoLobo - Originalne nosiljke za bebe

Plodnost muškaraca i dob

 

 

 

Plodnost muškaraca i dob

Plodnost muškaraca i dob

 

U medijima se toliko priča o biološkom satu žena da bi mnogi mogli pomisliti kako muškarci ostaju jednako fertilni kroz cijeli životni vijek.

Međutim, kao i kod žena godine, kada je pitanju plodnost, imaju značajnu ulogu i kod muškaraca.

Plodnost kod muškaraca počinje opadati ulaskom u tridesete. Osim smanjenja plodnosti, dalje ulaskom muškarca u četrdesete, povećavaju su rizici pobačaja kod žene koja nosi njegovo dijete, zbog slabije kvalitete sperme.

Istraživanjem u kojem je sudjelovalo preko 12.000 parova u jednoj klinici u Parizu ispitivao se fertilitet muškaraca i šanse za trudnoću žene s kojom su.

Kroz to istraživanje otkriveno je kako žene muškaraca starijih od 35 godina (sve žene su bile približno jednake dobi)  imaju više pobačaja, od onih žena koje su bile trudne s mlađim muškarcima.

Dob muškarca utjecala je i na mogućnost začeća, te je kod muškaraca preko 40 godina ona bila niža nego kod onih mlađih.

Muškarci s godinama postaju manje plodni i kvaliteta sperma opada. Kod mlađih muškaraca sperma je kvalitetnija, oštećenja sperme su minorna i ona nestaju sama od sebe unutar oplođenog jajašca, međutim kod starijih muškaraca oštećenja mogu nadmašiti mehanizme tijela za "samopopravke". To osim smanjenja plodnosti povećava rizike pobačaja i rađanja djeteta s nekim poteškoćama.

Znanstvenici navode kako se s godinama ne smanjue samo kvaliteta sperme, nego i rizici da će se neki genetski defekti prenijeti na dijete.

Postotak pobačaja ako su očevi dobi 30 do 34 godine je 16,7%.
Postotak pobačaja ako su očevi  35 do 39 godina je 19,5%.
Postotak pobačaja ako su očevi stariji od 40 je 33%.

Pokretnost sperme, drugim riječima kako sperma pliva prema jajašcu najbolja je do 25. godine, a najlošija iznad 55. godine. Kada se usporedi broj "dobrih plivača" kod muškaraca dobi 30 do 35 godina s onim starijim od 55 on opada za 54 posto.

 

Trudnoća iz tjedna u tjedan - odaberite tjedan trudnoće:

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. 41. 42.

Kalkulatori:

Trudnoća Plodni dani

Trudnoća Termin poroda

Izdvojene teme:

Trudnoća Kineski kalendar predviđanja spola djeteta

Trudnoća Pitanja o trudnoći

Trudnoća Stvari koje trebate i koje ne trebate raditi u trudnoći

Trudnoća 15 ranih signala trudnoće

Trudnoća Stvari koje trebate i koje ne trebate raditi u trudnoći

 

 

Sponzorirane teme

 


  

 

IZJAVA O ODRCANJU ODGOVORNOSTI: Svi sadržaji namijenjeni su samo općenitom informiranju i ne mogu se tretirati kao zamjena za medicinski ili stručni savjet. Ni jedan dio COVERmagazin-a ne podrazumijeva nikakvo jamstvo, ni obvezu, te autori ne prihvaćaju odgovornost za eventualne štete i propuste nastale primjenom sadržanih informacija. Svi tekstovi i članci i informacije u njima su samo neobavezni savjeti. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. COVERmagazin, ni autori članaka ne preuzimaju nikakvu odgovornost za prijedlog dan u članku. Izražena mišljenja su osobna stajališta i COVERmagazin ne preuzima odgovornost za ista. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika.