Trudnoća iz tjedna u tjedan - odaberite tjedan trudnoće:

 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42

Trudnoća

Trudnoća

 

4. tjedan trudnoće

4. tjedan trudnoće


Beba


Beba je veličine oko 1 mm. Preko vaše krvi počinje dobivati hranu.

Vaše tijelo


U ovom tjednu biste mogli već primijetiti sve signale trudnoće, poput grčeva u stomaku, prevelike osjetljivosti na mirise, promjena raspoloženja, umora i pospanosti. Ali nemojte se iznenaditi ako ne osjetite nikakve simptome, mnoge trudnice na početku trudnoće uopće ne primjećuju da su trudne i nemaju očiglednih signala koji bi im sugerirali da su trudne.

U ovom tjednu možete posjetiti liječnika, ali općenito se smatra da je ovo još uvijek prerano za prvi posjet, koje se radi obično između 6. i 8. tjedna trudnoće, kada se mogu čuti otkucaji srca bebe. Ipak, liječniku se obratiti ukoliko primijetite krvarenje, jake i oštre bolove ili kako biste se umirili ukoliko ste jako zabrinuti i anksiozni vezano uz svoje tijelo i trudnoću.
 

Zdravlje i stil


Prvo tromjesečje najvažnije je za razvoj bebe, pa više nego ikada povedite računa o životnom stilu. Hranite se najkvalitetnijom hranom bogatom mineralima i vitaminima, obratite pažnju na kvalitetu vode koju pijete, prestanite piti alkohol, pušiti i izbjegavajte stres.

Vremena kada se smatralo da se u trudnoći trebate gotovo vezati za krevet su iza nas. Sada se tjelovježba smatra i sigurnom i pametnom. Istraživanja pokazuju kako trudnice u boljoj formi imaju lakši porod, te se brže oporavljaju. Naravno, vježbanje bi trebao nadgledati liječnik ili stručna osoba.

Provjerite svoju krvnu sliku, možda vam nedostaje nekih vitamina.

U trudnoći ćete mnogo razmišljati što smijete a što ne smijete. Ovdje možete pronaći odgovore na neka pitanja: Pitanja o trudnoći . Ipak, nemojte se zabrinjavati ukoliko ste u ranoj trudnoći konzumirali nešto zabranjeno s popisa, jer nisu zabilježeni slučajevi da bi alkohol, tablete, cigarete ili nešto drugo naškodilo trudnoći ako je žene konzumirala prije izostanka menstruacije. 

Praktični savjeti koje trebate znati:

- Dok ste trudni ne mogu vas otpustiti.
- Možete uzeti slobodan dan za redovite liječničke preglede.
- Ako tražite posao potencijalnom poslodavcu ne morate reći da ste trudni.
 

Što kupiti


Pripremite se na devet mjeseci najneobičnijih shoppinga do sada. Kupite par knjiga o trudnoći. Pretplatite se na časopise vezane uz ovu tematiku.
 

Odnos s partnerom


Čak i ako ste planirali trudnoću može se desiti da partner postane sumnjičav sada kada je siguran da ste zaista trudni. „Hoćemo li biti dobri roditelji“, „Hoćemo li djetetu moći priuštiti dovoljno“, samo su neka od pitanja koja se vrte po glavi.

Podsjetite jedno drugo kako su konfliktna pitanja sasvim normalna u trudnoći i da ne trebate cijelo vrijeme biti euforični.

Odvojite vremena i vratite romantiku na dnevni red, prije nego što postanete previše zauzeti. Možete bukirati termine ručka u omiljenom restoranu, karte za kino i sl.

Vezano:

Stvari koje trebate i koje ne trebate raditi u trudnoći

Povratak na početnu trudnoće:  » Trudnoća

 

 

 

Oglas

 

 

IZJAVA O ODRICANJU ODGOVORNOSTI: Svi tekstovi i članci su samo neobavezne informacije. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika. Svi sadržaji namijenjeni su samo općenitom informiranju i ne mogu se tretirati kao zamjena za medicinski ili stručni savjet. Ni jedan dio COVERmagazin-a ne podrazumijeva nikakvo jamstvo, te autori ne prihvaćaju odgovornost za eventualne štete i propuste nastale primjenom sadržanih informacija.

 

Ginekološke teme

» Menstruacijski ciklus » Produženi menstruacijski ciklus » Skraćeni menstruacijski ciklus » Trajanje menstruacijskog ciklusa » Predmenstruacijski sindrom – PMS » Menstruacija » Preobilna menstruacija » Oskudna menstruacija » Izostanak menstruacije » Bolna menstruacija » Ovulacija » Oplodnja i trudnoća » Bazalna temperatura

 

Izdvojene teme

» EMOCIONALNA INTELIGENCIJA » STRES » SAMOPOUZDANJE » IZVORI SREĆE » TREMA » DEPRESIJA » CRTE LICA » MENTALNE MAPE