Kako preživjeti prekid?!

 

 

 

 

Kako preživjeti prekid?!

 

Bilo da ste znali da nešto ne štima u vašem odnosu s partnerom (partnericom) ili vas je njegova odluka naprosto šokirala, sigurno vam je bilo jednako teško. Lakih prekida nema.

 

No, kako se suočiti s novonastalom situacijom i nastaviti s normalnim životom bez gorčine u duši i tuge u srcu?!

 

Postoji nekoliko uobičajenih tehnika, no ni jedna neće djelovati ukoliko niste donijeli čvrstu odluku da želite partnera zaboraviti potpuno.

Ukoliko još uvijek razmišljate o njemu ili njoj, maštate o dramatičnom ili filmskom povratku, zamišljate situaciju kada će vam doći i priznati kako vas još uvijek voli, niste spremni za oporavak.

Pokušajte neko vrijeme (ali ne predugo, najbolje odredite neki rok, 15 dana ili mjesec) nijekati prekid.

Jednostavno ignorirajte prekid, pravite se kao da se ništa nije desilo, odlazite na posao, radite na novim projektima. Pokušajte se okružiti sa što više ljudi, tako da se ne osjećate usamljeno i kako biste što manje razmišljali o partneru. Njega nemojte zvati, ne tražite krivca. Zamislite da je otišao na godišnji odmor i da će sve biti super kad se vrati. Jer možda i hoće!

Kada prođe to vrijeme, koje ste odlučili ignorirati prekid, moći ćete sjesti i razmisliti, kako vam je izgledao život bez njega, želite li da vam se vrati u život?! Jeste li uspjeli bez njega?!  Koliko vam nedostaje i želite li ga zaista natrag, a i bivšem partneru dat ćete na taj način dovoljno vremena da razmisli o istim stvarima.

 

Ukoliko želite novu priliku, ne dopustite da vas ponos, sram ili strah omete.

 

Sigurno najbolje poznajete bivšeg partnera i možete predvidjeti njegove reakcije, stoga se odlučite za najbolji način na koji ćete mu prići. Ili ga nazovite, dogovorite sastanak, pošaljite mail…

Recite ono što mislite, najiskrenije, bez optuživanja, prebacivanja krivnje i predložite pomirbu. Ukoliko se pomirite – super, no ukoliko vas partner odbije, vratite se ponovno na članak i nastavite s čitanjem.

 

Sada kada ste vidjeli da vas partner više ne želi i da vam se neće vratiti, vjerojatno ćete mnogo lakše potpuno ga preboljeti. Postoji nekoliko različitih tehnika.

 

Prva je «vrijeme liječi sve rane». Možete ne poduzimati ništa, prihvatiti činjenicu da vam je teško i dopustiti duši, tijelu i srcu da se polagano oporavljaju. Ova tehnika može potrajati ponekad i više godina, osobno je ne preporučujem, ali je najčešće primjenjiva i najpopularnija.

 

Druga tehnika je popularno nazvana «klin se klinom izbija», a najčešće je primjenjuju muškarci.  Takav oporavak srca je nešto brži, ali postoji mogućnost da nikad nećemo potpuno preboljeti osobu s kojom smo prethodno bili u vezi. Novog partnera ćemo uspoređivati sa starim i razmišljati kako bi bilo da sam s njim ovo, da sam samo umjesto onako, ovako… No, s vremenom i ova tehnika će dati dobre rezultate.  S vremenom ćete zaboraviti na starog, iako postoji šansa da će vas novi do tada ostavit jer je primijetio da volite bivšeg, pa ćete ponovo morati prebolijevati sad ovog.  Zbog toga biste ipak trebali pokušati ne tražiti starog partnera u novom, ne pričati o njemu, i ni slučajno ga glasno ne uspoređivati.

 

Treća je tehnika odlučiti napraviti rez i potpuno bivšeg izbaciti iz svojih misli i srca. Preporučuje se nakon razvoda ili prekida dužih veza. Takva tehnika je istinski djelotvorna ali najteže izvediva.

 

Morate se naoružati selfhelp literaturom, okružiti dobrim prijateljima, psihijatrom, odvjetnikom, biti sigurni da imate stopostotnu potporu obitelji. Paradoksalno ova tehnika može biti i najkraća. Jer ako istinski odlučimo da želimo nekoga zaboraviti možemo to napraviti vrlo brzo.

 

Bitno je ignorirati partnera, ne dopustiti uopće razgovor o njemu, po mogućnosti promijeniti okruženje i izbaciti sve što vas podsjeća na njega. Započeti s potpuno novim i drugačijim životom. Vratiti vjeru u sebe i samopouzdanje. Znate da sve što vas ne uništi u stvari vas ojača. Neka tako bude i s propalom vezom. Ali nemojte pri tome pokušavati njemu nešto dokazati, moliti se da je on nesretan ili sam. Brinite se samo za sebe, što vi želite…

 

 

Izdvojene teme

» EMOCIONALNA INTELIGENCIJA » STRES » SAMOPOUZDANJE » IZVORI SREĆE » TREMA » DEPRESIJA » CRTE LICA » MENTALNE MAPE

 

 

Sponzorirane teme

 


  

 

IZJAVA O ODRCANJU ODGOVORNOSTI: Svi sadržaji namijenjeni su samo općenitom informiranju i ne mogu se tretirati kao zamjena za medicinski ili stručni savjet. Ni jedan dio COVERmagazin-a ne podrazumijeva nikakvo jamstvo, ni obvezu, te autori ne prihvaćaju odgovornost za eventualne štete i propuste nastale primjenom sadržanih informacija. Svi tekstovi i članci i informacije u njima su samo neobavezni savjeti. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. COVERmagazin, ni autori članaka ne preuzimaju nikakvu odgovornost za prijedlog dan u članku. Izražena mišljenja su osobna stajališta i COVERmagazin ne preuzima odgovornost za ista. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika.