Umijeće prezentiranja

 

 

 

 

Umijeće prezentiranja

U današnjem poslovnom svijetu brojne odluke donose se umijećem uvjeravanja temeljem prezentiranja. Programi, ideje, proizvodi, stavovi i projekti zahtijevaju određenu vrstu prezentacije ciljanoj javnosti. Kako bi ta javnost donijela pozitivan sud  o određenoj tematici zaslugu sigurno ima učinkovito prezentiranje.
 
Prezentirati možemo uspješno ili neuspješno, a razlika nije u prirođenoj talentiranosti već u alatima koje uspješni prezentatori upotrebljavaju dok ih neuspješni zaobilaze.
 
Kako bi ubuduće vaš nastup urodio što većim plodom iskoristite osnovne korake prezentiranja, djelujte njihovim redom i postanite savršen prezenter.

  1. „Bunar se kopa prije nego što ožednimo“ – povođeni ovom narodnom poslovicom pristupite prvom koraku, a to je PRIPREMA. Smatra se da ja za svaku minutu prezentiranja potrebno pola sata pripreme. Kvalitetnom pripremom na pola smo puta do cilja. Stvorite viziju teme, način na koji želite nešto prezentirati i na kraju sve stavite u riječi natuknica. Time ste obavili pola posla. Kod pripreme vrlo je važno odrediti tko je naša publika, koja je tema prezentiranja i što želimo postići kod publike, tim definiranjem stupamo na višu stepenicu;
  2. STRUKTURA PREZENTACIJE – svaka prezentacija obavezno mora sadržavat uvod, rasplet/izlaganje i zaključak. Svaki dio strukture mora biti temeljen na KONCIZNOSTI jer samo privlačan, kratak i jasan prezenter svojim porukama zadovoljava potrebe publike. Ako je potrebno prezentirati neke statističke podatke vodite brigu da ih skratite u nekoliko riječi odredivši njihov bitan karakter. Duljenje odvlači pozornost auditorija.
  3. VIZUALNOST - Kako biste „pobijedili“ koristite se kreativom i vizualnošću. Znanstvena istraživanja pokazuju da u 66% slučajeva publika lovorikom kiti one koji se pri prezentiranju koriste vizualnim pomoćnim sredstvima, a ista takva publika u komercijalnoj prezentaciji povećava vjerojatnost pozitivnog ishoda s 58 na 79%. U današnjem svijetu prezentiranja slavodobitni su oni koji koriste blagodat programa novih tehnologija, mogli bismo reći, ništa bez PowerPointa. Pri vizualnosti također koristite savjete prijašnje stepenice, a to je kratkost, jednostavnost i jasnoća.
  4. PITANJA I RASPRAVA – na kraju svog izlaganja, prije riječi zahvale, publici uvijek treba pružiti mogućnost pitanja i rasprave. Treba voditi brigu da uvijek postoji mogućnost neugodnih pitanja, stoga se okrenite početnom koraku, pripremi, i uvijek držite svoj adut u rukavu – diplomatičan odgovor. Nikada nećete pogriješiti ako na pitanje odgovorite: „Hvala što ste baš to pitali, ... trenutno Vam nisam u mogućnosti na to konkretno odgovoriti, ali ispitat ću područje i prvom narednom prilikom dati Vam pravovaljani odgovor.“
  5. RIJEČI ZAHVALE – nakon rasprave obavezno se zahvalite na pažnji i raspravi publike i ne izostavite svoje kontakt podatke kako bi vas interesenti mogli kontaktirati i izvan skupnih prezentacijskih okupljanja.
 
Navedenih pet osnovnih koraka prezentiranja svakako će vam pomoći u vašoj karijeri, a za kraj spomenimo važnost neverbalne komunikacije i treme koje ćemo se riješiti pozitivnim mislima i očekivanjima, te zamišljanjem vlastite prezentacije, dio po dio u pozitivnom svjetlu pred budućom publikom.
Publika će Vas ocijeniti već i prije nego počnete s izlaganjem, stoga je potrebno voditi brigu o uvjerljivosti onoga što govorite, gledajte u publiku, držite se uvijek na lijevu stranu od slike (projekcijskog zida), za nijansu uvijek budite odjeveni konzervativnije od publike, te kako biste stekli simpatije zračite pozitivnom energijom i uspjeh sigurno neće izostati jer „ pametan čovjek ne počinje puhati prije nego što ugodi sviralu.“
 

 

 

Izdvojene teme

» MIROVINSKO OSIGURANJE » ŽIVOTNO OSIGURANJE » OSIGURANJE OD PROFESIONALNE ODGOVORNOSTI » PRIVATNO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE »ULAGANJA U INVESTICIJSKE FONDOVE » ULAGANJE U DIONICE

 

 

Sponzorirane teme

 


  

 

IZJAVA O ODRCANJU ODGOVORNOSTI: Svi sadržaji namijenjeni su samo općenitom informiranju i ne mogu se tretirati kao zamjena za medicinski ili stručni savjet. Ni jedan dio COVERmagazin-a ne podrazumijeva nikakvo jamstvo, ni obvezu, te autori ne prihvaćaju odgovornost za eventualne štete i propuste nastale primjenom sadržanih informacija. Svi tekstovi i članci i informacije u njima su samo neobavezni savjeti. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. COVERmagazin, ni autori članaka ne preuzimaju nikakvu odgovornost za prijedlog dan u članku. Izražena mišljenja su osobna stajališta i COVERmagazin ne preuzima odgovornost za ista. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika.