Neka vas životopis ne postara

 

 

 

 

Neka vas životopis ne postara

 


Nakon godina radnog staža ponovno ste se našli na burzi i tražite posao. Vjerojatno se suočavate s mnogim izazovima, promjenama u tehnologiji, networking, društvene mreže, izgradnja brandinga, te vam sve to izgleda previše. Što sad?!

Počnite s osnovnim i ponovno doradite ili iznova napišite svoj životopis.

Zapamtite da imate poželjno i mnogo puta traženo radno iskustvo. Samo ga morate dobro upakirati kako bi sve izgledalo privlačnije. Neka izgleda da ste iskusni, a ne kao da vas je pregazilo vrijeme.

- Nemojte navoditi sve svoje radno iskustvo –

Ovo se možda čini kontradiktorno s ostalim savjetima koje čujete, ali popis od 20-30 godina radnog iskustva nije ono što buduće poslodavce zanima. Oni žele znati što ste radili u posljednje vrijeme. Izbjegavajte navođenje poslova koje ste radili prije 15 i više godina. Umjesto toga naglasite svoje nedavno radno iskustvo. Ako popis izgleda kratko navedite poduzeće, poziciju i eventualne nagrade koje su vezane uz posao na koji se sada prijavljujete. Ako je radno iskustvo koje je vezano uz novu poziciju bilo jako davno, a smatrate da ga trebate navesti onda izbjegavajte datume, te samo navedite podatke što ste i gdje raditi, odnosno na kojem ste radnom mjestu bili.

- Nemojte koristiti sumorne niti teške riječi –

Jezik je pokazatelj puno toga stoga ako vi koristite riječi poput „veteran“, „iskusan“, „stari radnik“ morate očekivati da će vas poslodavac tako i doživljavati. Na taj način ćete se doimati starije nego što jeste. Umjesto toga radije koristite riječi poput „svestran“ i „prilagodljiv“.

- Nemojte preopteretiti stranicu –

Idealno za životopis je jedna stranica. No, ako imate više od 15 godina radnog iskustva te mnoga usavršavanja prihvatljivo je da životopis bude na dvije stranice, ali ne više od toga. Koristite jedan stil, a tek ponešto možete zatamniti ili ukositi slova. Koristite standardne fontove, i veličinu slova 10-12pt. Ispis neka bude na bijelom papiru crnom tintom.

- Ne navodite loša iskustva –

Struktura životopisa neka bude prema vještinama, sposobnostima, a ne prema kronologiji. Koncentrirajte se na posljednjih 10-15 godina naglašavajući sposobnost i odgovornost. Budite što precizniji i izbjegavajte općenite fraze. Npr. bolje će zvučati ako napišete da ste bili „rukovoditelj odjela od 20 osoba“, nego da ste bili „rukovoditelj 14 godina“.

- Ne ignorirajte internet –

Na današnjem tržištu rada bitno je da ste na internetu, da se znate s njim služiti i da možete online poslati prijavu i životopis. Napravite svoj profil na LinkedIn-u i Facebook -u. Profilna fotografija neka bude neka svježa, poslovna, ali ne prestara. Izbjegavajte obiteljske fotografije. Ako vam profil treba radi traženja posla, držite ga poslovnim. Izbjegavajte osobne informacije, one koje ne želite da poslodavac zna, posebno na LinkedIn-u.

- Nemojte raditi popis znanja i vještina kronološki –

Da li su neka vaša znanja sad beskorisna, rad u programima koji su zastarjeli? Preskočite ih, tj. izbacite iz životopisa. To neće pokazati da ste cijeli život učili. Nego će vas postarati. Sve što je danas beskorisno i moglo bi se smatrati zastarjelo izbacite. Navedite samo one najnovije vještine. Ako je vaša mail adresa zastarjela napravite novi mail.

- Nisu datumi obrazovanja ključni –

Ne morate navoditi od kad do kad ste išli u srednju školu, kada na fakultet. Možete samo navesti programe koje ste završili. Ako imate i neka novija usavršavanja, seminare i tečajeve spojite ih.

- Neka kvaliteta bude ispred kvantitete –

Vaša prednost u odnosu na mlađe je iskustvo. Stoga to istaknite, posebno ono iskustvo koje vas izdvaja i koje vam daje prednost. Umjesto da napravite iscrpan popis svih poslova koje ste radili koncentrirajte se na one najvažnije, najodgovornije ili one koji najviše vezani uz poziciju za koju se sada prijavljujete. Fokusirajte se na pozitivno i produktivno.

 

 

Izdvojene teme

» MIROVINSKO OSIGURANJE » ŽIVOTNO OSIGURANJE » OSIGURANJE OD PROFESIONALNE ODGOVORNOSTI » PRIVATNO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE »ULAGANJA U INVESTICIJSKE FONDOVE » ULAGANJE U DIONICE

 

 

Sponzorirane teme

 


  

 

IZJAVA O ODRCANJU ODGOVORNOSTI: Svi sadržaji namijenjeni su samo općenitom informiranju i ne mogu se tretirati kao zamjena za medicinski ili stručni savjet. Ni jedan dio COVERmagazin-a ne podrazumijeva nikakvo jamstvo, ni obvezu, te autori ne prihvaćaju odgovornost za eventualne štete i propuste nastale primjenom sadržanih informacija. Svi tekstovi i članci i informacije u njima su samo neobavezni savjeti. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. COVERmagazin, ni autori članaka ne preuzimaju nikakvu odgovornost za prijedlog dan u članku. Izražena mišljenja su osobna stajališta i COVERmagazin ne preuzima odgovornost za ista. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika.