Načini da upropastite životopis – što NE pisati

 

 

 

 

Načini da upropastite životopis – što NE pisati

 

Posebno u vrijeme krize i sve težeg pronalaska posla bitno je kako ste napisali životopis. Ovo su neke od pogreški koje vam umanjuju šanse za prolazak u drugi krug natječaja.
 

- Nemojte pisati o osobnim stavovima i ciljevima -

 

Više nego prije sada se radi o poduzeću, a ne o kandidatu. Zbog toga često subjektivne izjave, želje, snovi i misije u životopisu nemaju mjesta. Poslodavcima nije previše stalo do toga kako mogu pomoći vama, kako se mogu uklopiti u vaš život ili kako mogu riješiti vaš problem. I sve to još i prije nego vas zaposle. Umjesto takvih izjava napišite „objektivnije“ činjenice zašto želite raditi u tom poduzeću te koje vi imate sposobnosti i znanja koja mogu koristiti poslodavcu.


- Nemojte koristiti jedan univerzalni životopis za sve poslove –

 

Jedna od češćih pogreški prilikom traženja posla je da kandidat napravi jedan životopis i šalje ga za sva radna mjesta na koja se prijavljuje. Morate se posvetiti svakom natječaju. Pogledajte što se točno u tom natječaju traži i to naglasite u svom životopisu. Prilagodite životopis poslodavcu. Možda to zahtjeva više posla, ali nudi i više mogućnosti. Što budete konkretniji to su veće šanse da vas pozovu na razgovor.

 

- Nemojte biti opisni –

 

Bez obzira da li imaju službu koja se bavi zapošljavanjem ili ne, poslodavci ne žele satima čitati životopise. Ako imate opširan životopis postoji mogućnost da od toliko informacija poslodavac neće primijetiti bitno. Pročistite životopis, a nevažne činjenice koje želite naglasiti dodajte na kraju.

 

- Nemojte besciljno navoditi iskustva –

 

Ukoliko se traži iskustvo za radno mjesto vjerojatno nemate velike šanse ako nemate iskustva. Ali pokušajte povući paralelu između starih poslova i novih. Ako ste npr. bili profesor u školi, morali ste imati određene managerske vještine koje su potrebne za vođenje tima tako da to može biti vaša prednost i iskustvo. Bitno je prezentirati činjenice na pravi način. Nema smisla samo nabrojiti iskustva iz čega se ne može ništa zaključiti niti shvatiti kompetentnost kandidata.

 

- Ne pretjerujte s detaljima –

 

Nevažni detalji ne trebaju biti u životopisu. Naravno, što su nevažne sitnice za jednu prijavu mogu kod drugog natječaja biti ključni detalji. Stoga prilagodite životopis. Ali u većini slučajeva ime roditelja i njihova stručna sprema je nevažno, kao i kakve ste ocjene imali u osnovnoj školi i kojim ste se sportom bavili, te da li vas vaše prijateljice smatraju odgovornom osobom...

 

Pročitajte i:

Kako napisati životopis?

Da li lagati u životopisu?!

Kako do iskustva prije prvog posla?!

 

 

Izdvojene teme

» MIROVINSKO OSIGURANJE » ŽIVOTNO OSIGURANJE » OSIGURANJE OD PROFESIONALNE ODGOVORNOSTI » PRIVATNO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE »ULAGANJA U INVESTICIJSKE FONDOVE » ULAGANJE U DIONICE

 

 

Sponzorirane teme

 


  

 

IZJAVA O ODRCANJU ODGOVORNOSTI: Svi sadržaji namijenjeni su samo općenitom informiranju i ne mogu se tretirati kao zamjena za medicinski ili stručni savjet. Ni jedan dio COVERmagazin-a ne podrazumijeva nikakvo jamstvo, ni obvezu, te autori ne prihvaćaju odgovornost za eventualne štete i propuste nastale primjenom sadržanih informacija. Svi tekstovi i članci i informacije u njima su samo neobavezni savjeti. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. COVERmagazin, ni autori članaka ne preuzimaju nikakvu odgovornost za prijedlog dan u članku. Izražena mišljenja su osobna stajališta i COVERmagazin ne preuzima odgovornost za ista. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika.