Da li lagati u životopisu?!

 

 

 

 

Da li lagati u životopisu?!

 

Traženje posla nikada nije lagan zadatak, a posebno u kriznim vremenima kada se za svako radno mjesto bori veliki broj kandidata.

Životopis je prvi kontakt vas i potencijalnog poslodavca. U većini slučajeva o životopisu ovisi da li ćete uopće doći na rzgovor.

Mnogi priznaju da su u želji da dobiju određeni posao malo pretjerali ili preuveličali svoje kvalifikacije, a često to nazivaju uljepšavanjem životopisa. Ponekad se radi o navođenju tečaja ili seminara koji su pohađali ili čak i fakulteta, a da se ne spomenu da isti nisu završili. Ponekad se radi o dodavanju važnosti poslovima koje su obavljali ili izmjenama naziva radnog mjesta. Također, među najčešće laži ubrajaju se i navođenje dobrog poznavanja jezika ili određenih programa na kompjuteru, kao i rad na većim samostalnim projektima.

Iako mislite da niste puno lagali, stručnjaci su oko toga složni: laganje u životopisu nikada nije dobra ideja. Možda mislite da nitko neće saznati, ali zamislite što će biti ako vas na razgovoru upitaju nešto da komentirate na njemačkom jeziku, koji ste naveli da znate. Da li će samo jedan takav podatak biti dovoljan da poništi sve ostalo dobro u vašem životopisu?!

Na današenjem tržištu i s toliko moderne tehnologije sve su informacije vrlo lako provjerljive. Poslodavci mnogu lako provjeravti vaše kvalifikacije kao i radno iskustvo.

A ako izgubite integritet pred poslodavcem teško da će vas pozvati ponovno na razgovor.

Svima je cilj preskočiti prepreku zvanu životopis, a potom usmeno se prezentirati najbolje što možete i pokazati svoje prave kavlitete. Čak i ako to uspijete bilo koja sitnica koju ste lagali u životopisu može biti ključna na razgovoru za posao, a želite li se cijelo vrijeme preznojavati i misliti da li će vas pitati nešto upravo takvo?!

Umjesto da opušte prezentirate svoje najbolje kvalitete.

Što možete učiniti?!

Razmislite o onome što želite dodati u svoj životopis. Što je to „ono nešto“ što će vama povećati vrijednost?! Potom, umjesto da to dodate pokušajte smisliti način kako da to ostvarite. Možda ne možete na brzinu završiti fakultet i specijalizaciju, ali postoje mnoge stvari koje možete napraviti. Možete pomoću priručnika i vježbanjem usavršiti kompjuterske programe, raspitati se o tečajevima usavršavanja koji nisu skupi ili koje Zavod za zapošlajvanje nudi besplatno. Možda vam netko može posuditi cd i knjige za usavršavanje nekog jezika.

Ništa nećete promijeniti za jedan dan ili tjedan, ali vjerojatno nećete tako brzo ni pronaći posao. Stoga gledajte dugoročnije. Radite na sebi, a ako u mđeuvremenu dobijete željeni posao, sigurno sve ono što ste napravili u međuvremenu neće propasti. Svaka nova vještina i znanje mogu vam koristit.

Pročitajte i:
Kako napisati životopis?

 

 

Izdvojene teme

» MIROVINSKO OSIGURANJE » ŽIVOTNO OSIGURANJE » OSIGURANJE OD PROFESIONALNE ODGOVORNOSTI » PRIVATNO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE »ULAGANJA U INVESTICIJSKE FONDOVE » ULAGANJE U DIONICE

 

 

Sponzorirane teme

 


  

 

IZJAVA O ODRCANJU ODGOVORNOSTI: Svi sadržaji namijenjeni su samo općenitom informiranju i ne mogu se tretirati kao zamjena za medicinski ili stručni savjet. Ni jedan dio COVERmagazin-a ne podrazumijeva nikakvo jamstvo, ni obvezu, te autori ne prihvaćaju odgovornost za eventualne štete i propuste nastale primjenom sadržanih informacija. Svi tekstovi i članci i informacije u njima su samo neobavezni savjeti. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. COVERmagazin, ni autori članaka ne preuzimaju nikakvu odgovornost za prijedlog dan u članku. Izražena mišljenja su osobna stajališta i COVERmagazin ne preuzima odgovornost za ista. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika.