Kada početi sa štednjom?

 

 

 

 

Kada početi sa štednjom?

 

Bez obzira što vam se čini kao da nije vrijeme za štednju nemojte od nje odustajati. Za nju je uvijek pravo vrijeme, a što ranije počnete to ćete imati bolje predispozicije da uštedite dovoljno.

 

- Za štednju nikada niste premladi – iako mislite da ste tek počeli raditi, da vam je plaća mala, da morate prvo kupiti neke sitnice, pokušajte među obavezne sitnice ugurati i štednju. To ne mora biti značajan iznos, ali na dugi rok i od sitne štednje imat ćete velike koristi.

 

- Živite ispod svojih mogućnosti – ako ste studirali vjerojatno ste već naviknuli na skroman život i sada jedva čekate početi trošiti novce koje sami zarađujete. Ako ste se zaposlili nakon srednje škole, vjerojatno ste sretni što ne tražite novac od roditelja i trošite svoj, te ne vidite razloga za štednju. No, skromniji život od onoga što vam trenutno financijsko stanje omogućava često je garancija da ćete duže moći živjeti zadovoljavajuće. Što u slučaju da ostanete bez posla? Od ušteđenog novca možete dati polog za stan, auto… Nemojte odmah nakon što se zaposlite trošiti više na telefonske račune, kozmetiku, restorane…

 

- Napravite fond za izvanredne troškove - Teško je štedjeti kada imate jedva za osnovne potrebe, ali uzmite u obzir da se uvijek mogu pojaviti iznenadni i nepredviđeni troškovi. Ako imate bar mali krizni fond lakše ćete premostiti probleme. Nemojte računati na to na se oni neće pojaviti, jer iznenadni troškovi se uvijek pojave. Ovaj dio štednje mora biti odvojen od dugoročne štednje jer on će se trošiti periodično. Ako skupite dovoljno a nisu se pojavili dodatni troškovi dio možete potrošiti za ljetovanje, skijanje ili nešto slično.

 

- Oprezno s kreditnim karticama - Ne morate imati 5 kreditnih kartica, ponekad je i jedna previše. Iako će se činiti privlačno kupiti nešto na sniženju karticom, vjerojatno ćete poslije kada dođu rate na naplatu shvatiti da vam to nije bilo potrebno. Kreditne kartice često imaju dodatne troškove, godišnje članarine, kamate…

 

- Samo zato što se kvalificirani za kredit ne znači da ga trebate i dići – jedno je vrijeme bio trend da osoba dok postane kreditno sposobna kupi auto na kredit, stan na kredit…  To su dugoročne investicije! Razmislite da li možete kreditnu ratu otplaćivati narednih 5-30 godina. Da li će vam ostati dovoljno za život? Što ako budete par mjeseci bez posla? Imate li krizni fond kojim ćete pokriti izvanredne troškove koji će se pojaviti ili će vam svaki neplanirani trošak ugrožavati egzistenciju? Ne morate dok postanete kreditno sposobni dizati kredit! Trošak kredita je veliki, a što je razdoblje duže to su troškovi veći. Pokušajte prvo imati štednju, a potom razmišljati o kreditu.

 

 

 

Izdvojene teme

» MIROVINSKO OSIGURANJE » ŽIVOTNO OSIGURANJE » OSIGURANJE OD PROFESIONALNE ODGOVORNOSTI » PRIVATNO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE »ULAGANJA U INVESTICIJSKE FONDOVE » ULAGANJE U DIONICE

 

 

Sponzorirane teme

 


  

 

IZJAVA O ODRCANJU ODGOVORNOSTI: Svi sadržaji namijenjeni su samo općenitom informiranju i ne mogu se tretirati kao zamjena za medicinski ili stručni savjet. Ni jedan dio COVERmagazin-a ne podrazumijeva nikakvo jamstvo, ni obvezu, te autori ne prihvaćaju odgovornost za eventualne štete i propuste nastale primjenom sadržanih informacija. Svi tekstovi i članci i informacije u njima su samo neobavezni savjeti. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. COVERmagazin, ni autori članaka ne preuzimaju nikakvu odgovornost za prijedlog dan u članku. Izražena mišljenja su osobna stajališta i COVERmagazin ne preuzima odgovornost za ista. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika.