Kako tražiti povišicu?

 

 

 

 

Kako tražiti povišicu?

S vremena na vrijeme svi se susretnu s tim problemom. Razgovor o plaći često je neugodan i zaposlenici se ustručavaju sami započeti tu temu.

Nema pravog ili standardnog načina za to. Pristupi se u praksi vrlo razlikuju: od pismenog traženja, neformalnog razgovora, razgovora s kolegama u nadi da će to stići do šefa, ljubaznog razgovora sa šefom, zahtijevanja povišice, prijetnji otkazom, traženja drugog posla, do stvarnog davanja otkaza.

Bez obzira na koji način tražili povišicu, nema pristupa koji će vam garantirati uspjeh.

Prije razgovora obavite pripreme, informirajte se kolike su plaće na mjestima sličnim vašem, ali i onima koji su stepenicu iznad vas i to kako u vašoj firmi tako i u drugim poduzećima iz iste branše. Bitno je imati neke objektivne informacije, a ne samo iznos koji želite dostići. Možda se radi o subjektivnoj procjeni, te ćete dodatnim informacijama utvrditi njenu realnost.

Jedan od mogućih pristupa traženju povišice je prethodno preuzimanje većih obveza i odgovornosti. Ovakav pristup je bolji od jednostavnog traženja veće plaće za isti posao.

Drugi pozitivan pristup je traženje bonusa za dodatni rad, odnosno tražiti od šefa da vam dodatno isplaćuje za veću produktivnost od očekivane tj. standardne. I na ovaj način vi nudite nešto zauzvrat.

Ako niste sigurni na koji način u vašoj firmi funkcionira pitanje određivanje plaća, napredovanja i slično, bolje je o tome razgovarati sa šefom nego sa suradnicima. S njim razgovarajte i o tome kako vi možete dati više, napredovati ili što trebate usavršiti kako bi to bilo moguće. Naravno, to treba biti razgovor, a ne vaš monolog. Takav razgovor treba i započeti i završiti u pozitivnom tonu.  Izbjegavajte izjave poput: «Ja trebam...» ili «Ja želim...» radije koristite objektivniji, neutralniji pristup. Obrazložite svoj doprinos poduzeću, rješavanju problema, ili pozitivan feedback kupaca na vaš rad.

Neki od objektivnih razloga koje možete spomenuti su: financijski rezultati u prethodnom razdoblju i vaš doprinos njima; vaše veće odgovornosti i veći opseg poslova od zadnjeg mijenjanja plaće; dodatne kvalifikacije i znanja koja ste usvojili od zadnje promjene plaće (naravno ona koja se odnose na vaš rad u datom poduzeću).

Na ishod razgovora utječu razni faktori koje trebate unaprijed uzeti u obzir:

Ø       kako ste dosad bili plaćeni u odnosu na tržišne uvjete

Ø       stopa inflacije

Ø       gdje radite i živite, kao i troškovi života na tom području

Ø       pozicija poduzeća na tržištu, prihodi, dobit, stopa rasta...

Ø       kad su zadnji put revidirane plaće u poduzeću i kad se mijenjala vaša

Ø       kakav će utjecaj vaša povišica imati na druge zaposlenike

Ø       koliko ste vi vrijedni poduzeću u kojem radite

Ø       koliko vas je lako zamijeniti za nekog tko će raditi isti posao po toj ili nižoj cijeni

Ø       koliko ste spremni preuzeti dodatnih odgovornosti

Ø       koliko ste spremni dodatno raditi i koliko ste ambiciozni

Ø       i naravno što ćete napraviti ako ne dobijete traženu povišicu.

Što ste se bolje pripremili za razgovor to su veće šanse za vaš uspjeh. Uvijek se stavite i u poziciju vašeg šefa, što bi vi napravili i kako biste reagirali na njegovom mjestu?! Da li su vaši zahtjevi realni?

Također, kada tražite razgovor sa šefom ako vas pita za predmet razgovora radije recite da je osobne prirode, da se radi o profesionalnom razvoju ili nešto slično, tako ćete izbjeći da dobijete negativan odgovor čim šef čuje da želite razgovarati o plaći. Bitno je dobro tempirati razgovor, recimo neka to bude kada se općenito revidiraju plaće, kada ste osigurali drugi posao ili kad se od vas traži da preuzmete više obveza.

Pozitivan odgovor vrlo vjerojatno nećete dobit odmah, uglavnom će trebati vremena, da šef razmisli o tome i procjeni izvedivost ili da to prezentira nadređenima, odnosno onome tko je zadužen za određivanje plaća.

Ako je pak vaš zahtjev odbijen pažljivo slušajte razloge. Iako vam se čini nevažno zašto niste uspjeli, poslije vam to može koristiti. Npr. ako je odgovor negativan jer je trošak plaća već definiran možete ponoviti svoj prijedlog prije slijedećeg određivanja troškova. Ako postoje neki drugi objektivni razlozi, vi možda niste uspjeli u svom planu, ali niste ništa izgubili. U svakom slučaju kod slijedeće promjene plaća imat će vas u vidu. Bitno je da razgovor ne bude agresivan ili optuživački tako da ne ostavite loš dojam. Samo po sebi traženje veće plaće nije nešto što ostavlja loš dojam.

Ukoliko vam ne mogu ponuditi veću plaću, ni veći opseg poslova ili unapređenje razmislite o tome koliko je to realno. Ako nije, možda je vrijeme da krenete dalje.

 

 

 

Izdvojene teme

» MIROVINSKO OSIGURANJE » ŽIVOTNO OSIGURANJE » OSIGURANJE OD PROFESIONALNE ODGOVORNOSTI » PRIVATNO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE »ULAGANJA U INVESTICIJSKE FONDOVE » ULAGANJE U DIONICE

 

 

Sponzorirane teme

 


  

 

IZJAVA O ODRCANJU ODGOVORNOSTI: Svi sadržaji namijenjeni su samo općenitom informiranju i ne mogu se tretirati kao zamjena za medicinski ili stručni savjet. Ni jedan dio COVERmagazin-a ne podrazumijeva nikakvo jamstvo, ni obvezu, te autori ne prihvaćaju odgovornost za eventualne štete i propuste nastale primjenom sadržanih informacija. Svi tekstovi i članci i informacije u njima su samo neobavezni savjeti. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. COVERmagazin, ni autori članaka ne preuzimaju nikakvu odgovornost za prijedlog dan u članku. Izražena mišljenja su osobna stajališta i COVERmagazin ne preuzima odgovornost za ista. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika.