Vrednovanje ponude za posao

 

 

 

 

Vrednovanje ponude za posao

 

Kada dobijete ponudu za posao, važno je odvojiti dovoljno vremena za vrednovanje, kako biste ponudu prihvatili ili odbili s dobrim razlozima. Najmanje što želite je donijeti ishitrenu odluku zbog koje ćete kasnije zažaliti.

Visina plaće

Novac nije jedina stvar o kojoj biste trebali razmišljati, ali je vrlo važna. Je li ponuda ono što ste očekivali? Ako ne, je li visina plaće tolika da se ne osjećate uvrijeđeno? Hoće li vam biti dovoljna za plaćanje računa? Ako je odgovor ne, tada nemojte prihvatiti ponudu, ili bar ne odmah. Potrudite se da vas plate onoliko koliko vrijedite. Nitko se ne želi naći u situaciji da nakon što prihvati posao shvati kako plaća nije dovoljno. Ako ona nije ono što ste očekivali, razmislite o pregovaranju o plaći s budućim poslodavcem.

Prednosti i nedostaci

Osim o plaći razmislite i o drugim prednostima i nedostacima ponude za posao. Ponekad prednosti mogu biti toliko velike i važne da možete zanemariti većinu nedostataka. Raspitajte se o odmorima, bolovanju i drugim mogućnostima (usavršavanja, napredovanja, odlaska na seminare…)

Radno vrijeme i udaljenost

Prije nego što prihvatite posao, pitajte točno koliko je radno vrijeme i očekuje li se od vas da radite prekovremeno. Također provjerite koje su vaše mogućnosti odlaska na posao i plaća li poduzeće putne troškove. Ako priroda posla zahtjeva da budete tri dana tjedno na terenu, razmislite možete li se obvezati na to? Također razmislite koliko će vam vremena trebati za putovanja na posao i s posla, te imate li parkirno mjesto ili ćete ga morati plaćati?

Fleksibilnost i kultura poduzeća

Mnogi od nas s malom djecom, starijim roditeljima ili drugim osobnim problemima trebaju fleksibilnost u radnom vremenu. Također je važno da se osjećate ugodno u svome radnom okruženju. Jedan je kandidat odustao o d posla unatoč vrlo visoko ponuđenoj plaći kada mu je rečeno kako će morati pitati dopuštenje za svaki odlazak na toalet. Pitajte smijete li u uredu razgovarati s kolegama i nadređenima, u kakvoj odjeći se očekuje da radite, i sl.

Osobne preferencije

Najvažnija stvar kod prihvaćanja poslovne ponude je koliko je vi želite prihvatiti. Svatko ima različito viđenje posla i osobne preferencije u koje se posao treba uklopiti. Nekome jedan posao može biti savršen, a drugoj osobi katastrofalan. Nikad ne žurite s odlukom. Odvojite dovoljno vremena da razmislite. Imajte na umu ako smatrate kako posao nije prava prilika za vas, da to ne nije kraj svijeta, možda baš slijedeća ponuda bude savršena.

Mnogo je lakše ne prihvatiti posao nego kasnije dati otkaz. A i poslodavac bi sigurno radije da odbijete posao nego da mora ponovno nakon nekoliko tjedana ponovno započinjati proces potrage radnika.

A ako još uvijek niste stigli do ponude možda vam trebaju savjeti za napisati dobar životopis.

 

 

Izdvojene teme

» MIROVINSKO OSIGURANJE » ŽIVOTNO OSIGURANJE » OSIGURANJE OD PROFESIONALNE ODGOVORNOSTI » PRIVATNO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE »ULAGANJA U INVESTICIJSKE FONDOVE » ULAGANJE U DIONICE

 

 

Sponzorirane teme

 


  

 

IZJAVA O ODRCANJU ODGOVORNOSTI: Svi sadržaji namijenjeni su samo općenitom informiranju i ne mogu se tretirati kao zamjena za medicinski ili stručni savjet. Ni jedan dio COVERmagazin-a ne podrazumijeva nikakvo jamstvo, ni obvezu, te autori ne prihvaćaju odgovornost za eventualne štete i propuste nastale primjenom sadržanih informacija. Svi tekstovi i članci i informacije u njima su samo neobavezni savjeti. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. COVERmagazin, ni autori članaka ne preuzimaju nikakvu odgovornost za prijedlog dan u članku. Izražena mišljenja su osobna stajališta i COVERmagazin ne preuzima odgovornost za ista. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika.