Financijski fitnes za žene

 

 

 

 

Financijski fitnes za žene

 

Jeste li financijski jaka žena? Kontrolirate svoj dug, prihode, troškove, navike?

 

Financijski fitnes jednako je važan kao i fizički i mentalni fitnes.

 

Da biste ostali u formi morate vježbati.

 

- Uzmite vremena i razmislite o svojim financijama kao i financijskim navikama.

 

Napravite financijski plan, plan prihoda, troškova i štednje. Ako već imate takav plan provjerite da li se nešto promijenilo i plan uskladite sa novim stanjem.

 

- Identificirajte nedostatke osobnog financijskog plana.

 

Ako niste financijski neovisni razmislite kako to možete postati. Koliko vam često treba financijska potpora supruga, dečka, roditelja? Iz kojih razloga?

 

- Mjesečno pročitajte neki članak na internetu, u novinama ili pogledajte neku emisiju o raspolaganju novcem. Tako ćete ostati u tijeku s novitetima, otkriti nove stvari u starim navikama i prilagođavati svoje financije.

 

- Saznajte kuda vam odlazi novac.

 

Financijski stručnjaci kažu da prihode trebate podijeliti u kategorije, npr. 10% vaših prihoda neka ide u štednju i ulaganja, 25-40% na kredit za stan (ili dio na troškove podstanarstva, a dio za štednju za stan), 10-20%% na hranu… Provjerite koje su stavke prevelike i kako se na njima može uštedjeti.

 

- Svaki mjesec napravite saldo računa, mjesečnih prihoda i rashoda, ali i čekova i kartica. Platite sve dospjele obveze. Nemojte ulaziti u nedozvoljeni minus i budite uredan platiša. Tako ćete u slučaju potrebe za kreditom imati bolje predispozicije za njegovo dobivanje.

 

- Ne zaboravite vi morate kontrolirati svoj novac, a ne da on kontrolira vas. Možda vi morate prilagoditi svoje ponašanje i potrošnju njemu, ali bilo bi dobro da vi uvijek unaprijed predvidite koliko možete i na što potrošiti, a ne da tijekom mjeseca otkazujete dogovore i obveze zbog manjka novca.

 

I zapamtite da je novac je samo alat. On će vas odvesti gdje god želite, ali on vas ne može zamijeniti kao vozača!

 

 

Izdvojene teme

» MIROVINSKO OSIGURANJE » ŽIVOTNO OSIGURANJE » OSIGURANJE OD PROFESIONALNE ODGOVORNOSTI » PRIVATNO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE »ULAGANJA U INVESTICIJSKE FONDOVE » ULAGANJE U DIONICE

 

 

Sponzorirane teme

 


  

 

IZJAVA O ODRCANJU ODGOVORNOSTI: Svi sadržaji namijenjeni su samo općenitom informiranju i ne mogu se tretirati kao zamjena za medicinski ili stručni savjet. Ni jedan dio COVERmagazin-a ne podrazumijeva nikakvo jamstvo, ni obvezu, te autori ne prihvaćaju odgovornost za eventualne štete i propuste nastale primjenom sadržanih informacija. Svi tekstovi i članci i informacije u njima su samo neobavezni savjeti. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. COVERmagazin, ni autori članaka ne preuzimaju nikakvu odgovornost za prijedlog dan u članku. Izražena mišljenja su osobna stajališta i COVERmagazin ne preuzima odgovornost za ista. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika.