Javni nastupi u poslovnom svijetu

 

 

 

 

Javni nastupi u poslovnom svijetu

Biti dobar komunikator ili govornik nužno je za bilo kakav oblik uspjeha, ne samo na poslu, nego općenito i u životu. Samo razmislite koliko se puta u jednom danu morate „prezentirati“. Prezentacije radite za suprugu, kolege, djecu, a čak i kroz e-mailove.

Kada razgovarate s ljudima na svojevrstan način se prezentirate.

Ipak, javni nastupi su za neke ljude izvor velikog straha, a u većini slučajeva on se javlja zbog nevjerovanja ili nepoznavanja sadržaja, nedovoljnog samopouzdanja ili kredibiliteta.

 1 – Sadržaj

Ako nemate što reći naravno da ćete biti preplašeni, posebno ako javno morate pokazati kako nemate ništa za reći. Zbog toga je vrlo važno prije javnog istupa dobro se upoznati sa sadržajem i steći znanje kako biste imali što za reći. Postanite istraživač. Uvijek tražite citate i praktičnu uporabu sadržaja o kojem pričate, jer ćete ukoliko vam ponestane podataka i činjenica, primjera iz prakse se uvijek lako sjetiti.

 2 – Samopouzdanje

Nedostatak samopouzdanja utjecat će na vaš istup. Morate vjerovati u sebe, ali samopouzdanje se prvenstveno stječe praksom. Što više budete javno istupali to će strah biti manji. Zbog toga kada vas netko zamoli za prezentaciju morate prihvatiti i ne smijete odustati. To shvatite kao pripremu za sljedeću prezentaciju. Svaka nova bi trebala biti lakša.

 3 – Vjerodostojnost

Upitajte se: „Tko sam i zbog čega sam pred ovim ljudima?“ Nedostatak samopouzdanja ćete osjetiti ukoliko mislite da o određenoj temi nemate ništa za reći ili da vas nitko neće slušati. Morate znati da osobe koje su vas angažirale znaju tko ste i da ne misle da ste prikladni za određenu temu ne bi pitali vas.

Uobičajene pogreške

Javni nastupi zahtijevaju praksu i normalno je da ćete u početku raditi pogreške. Ovo su one najčešće koje rade početnici. Pokušajte ih izbjeći.

 - Ne znate što se od vas očekuje

Zapitajte se što publika želi čuti i o čemu misli da ćete govoriti. Ljudi na svaku prezentaciju dolaze s određenim očekivanjima, ako ih ne ispunite to će utjecati na učinkovitost vaše prezentacije.

 - Ne želite se povezati s publikom

Kao govornici trebali biste osim glave taknuti publiku i u srce. Morate naučiti komunicirati na srdačniji način, tako da ih taknete u srce, ali opet doprjete do njihove glave. Nemojte se bojati ispričati neke osobne anegdote, priče iz svoga života i podijeliti svoja iskustva. Zapamtite: „Priče prodaju, činjenice govore“.

 - Nedostatak strukture

Svaka prezentacija mora biti planirana i teći po određenom redoslijedu. Otvorite temu s nečim što će ih zainteresirati i privući pažnju. Zatim kombinirajte činjenice i priče na lako razumljiv način.

 - Predugo ili prekratko

Statistički, nakon pola sata nečijeg govora publika pamti 50% sadržaja, dan nakon 20%, a tjedan nakon samo 10%. Zbog toga ovisno o tome koliko ćete govoriti pripremite se. Što je tih 10% što želite da publika zapamti i recite tih deset posto sadržaja na deset različitih načina.

 

 

Izdvojene teme

» MIROVINSKO OSIGURANJE » ŽIVOTNO OSIGURANJE » OSIGURANJE OD PROFESIONALNE ODGOVORNOSTI » PRIVATNO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE »ULAGANJA U INVESTICIJSKE FONDOVE » ULAGANJE U DIONICE

 

 

Sponzorirane teme

 


  

 

IZJAVA O ODRCANJU ODGOVORNOSTI: Svi sadržaji namijenjeni su samo općenitom informiranju i ne mogu se tretirati kao zamjena za medicinski ili stručni savjet. Ni jedan dio COVERmagazin-a ne podrazumijeva nikakvo jamstvo, ni obvezu, te autori ne prihvaćaju odgovornost za eventualne štete i propuste nastale primjenom sadržanih informacija. Svi tekstovi i članci i informacije u njima su samo neobavezni savjeti. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. COVERmagazin, ni autori članaka ne preuzimaju nikakvu odgovornost za prijedlog dan u članku. Izražena mišljenja su osobna stajališta i COVERmagazin ne preuzima odgovornost za ista. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika.