TRUDNOĆA 

Bolna menstruacija
Bolna menstruacija

Bolna menstruacija

 

Prije ili tijekom menstruacije se kod nekih žena pojavljuju bolovi u donjem dijelu trbuha uz pojačanu razdražljivost i neraspoloženje.

Bolovi su najjači iznad stidne kosti, a često se šire straga prema križima te prema unutrašnjoj strani bedara, uz jaku mučninu povraćanje, glavobolju, proljev ili zatvor.

Ukoliko su ovi bolovi jako izraženi i sprečavaju vas u obavljanju svakodnevnih aktivnosti onda su to bolne menstruacije.

Točni uroci bolnih menstruacija se ne znaju. Kod mladih djevojaka najčešći uzrok je lučenje tvari prostaglandina  u sluznici maternice, koje izazivaju jake grčeve maternice, te jake bolove.

Žena koja ima bolnu menstruciju u tom periodu je vrlo blijeda, loše se osjeća i uznemirena je.

Bolovi su najjači tijekom prvog dana menstruacije, no, mogu potrajati i do 3 dana.

Kod liječenja se preporučuju opće mjere kao što je pravilna prehrana bez mnogo začina, dovoljno odmora, šetnja na svježem zraku i bavljenje sportom.

Ponekad žene u sredini ciklusa osjete jaku bol u donjem dijelu trbuha koja traje nekoliko sati, a ponekad se pojavi i oskudno krvarenje. To je ovulacijska bol te nije potrebna posebna terapija.

VEZANE TEME

Menstruacijski ciklus

Trajanje menstruacijskog ciklusa

Produženi menstruacijski ciklus

Skraćeni menstruacijski ciklus

Predmenstruacijski sindrom – PMS

Menstruacija

Preobilna menstruacija

Oskudna menstruacija

Izostanak menstruacije

Bolna menstruacija

Ovulacija

Oplodnja i trudnoća

Politika privatnosti

Ova web stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Neki kolačići su nužni da bi stranica ispravno funkcionirala i bila dostupna, dok neki omogućavaju analiziranje posjećenosti i praćenje statistika o čitanosti sučelja. Također dijelimo kolačiće trećih strana poput oglašivačkih kuća, partnera za praćenje i analitiku posjećenosti, te društvenih medija. Nastavkom korištenja sučelja slažete se s tim. Više o pravilima privatnosti i kolačićima koji se pohranjuju.