ZdravljePost

 

 

 

Post

 

Riječ post svima koji ne poste ulijeva strahopoštovanje. Tko nikada nije postio vjeruje da se pritom jako mršavi i da se čovjek osjeća klonulo. Oni koji su ga već isprobali znaju upravo suprotno, post vraća energiju, te se čovjek osjeća poletnim.

Samo je po sebi razumljivo da posteći mršavimo, ali post je više od kure mršavljenja.

Svjesno odricanje od hrane utječe na mnogo toga:

- Post je predah u kojem se organizam oporavlja od prerade uvijek novih količina hranjivih tvari.

- Post je unutarnje čišćenje od otpadaka izmjene tvari i toksina koje primamo hranom. Razgrađuje se suvišak bjelančevina. Toksini koji se nalaze u vezivnom tkivu ispiru se preko bubrega, a zatim izlučuju.

- Post je djelotvorna terapija kod nekih bolesti povezanih s nezdravom prehranom poput pretilosti, reume, dijabetesa, akni, alergija i sl.

- Post je kura ljepote. Koža postaje jasna i ružičasta jer je bolje prokrvljena.

- Post je čišćenje za dušu. Javljaju se misli, ugodne i neugodne. Osjećaji koje svakodnevno potiskujemo izlaze na površinu. Problemi postaju jasniji, ali jasniji i uvidi u njihovo rješavanje.

- Post je korak prema duhovnoj jasnoći. Pjesnici i filozofi doživljavaju za vrijeme posta vrhunce stvaranja.

- Post utječe na kondiciju. Ako se tijelo može neko vrijeme odmarati od jela, oslobađa neslućene snage. Ono ima velike rezerve u svojim spremištima hrane, a rezervama može brže raspolagati negoli snagom koju dobiva iz hrane direktno.

Stoga za vrijeme posta nije potrebno odricati se sporta i kondicijskog treninga. Kretanje je naprotiv, za vrijeme posta naročito korisno. Bez snage za vrijeme posta ostati ćete samo ako budete duže vrijeme ležali u krevetu.

Različite vrte posta:

Nulta dijeta

Ovo je najstroži oblik posta koji se zove i vodeni post. Kroz njega treba dnevno popiti dvije litre vode ili čaja.

Modificirani post

Osim vode i čaja uzimaju se i preparati bjelančevina i male količine ugljikohidrata. Većinom u obliku proteinskih napitaka.

Post uz svježe sokove

Tri do pet puta dnevno popije se čaša svježe iscijeđenog soka od voća ili povrća, a u međuvremenu se pije voda.

Post uz kruh

Sličan je modificiranom postu, jer se uz vodu uzima o običan kruh koji tijelu dajte ugljikohidrate i proteine.

Post uz povrtne juhe

Uz vodu konzumiraju se i obroci od povrtne juhe.

Hoće li se isplatiti samo jedan dan posta?

Organizam je barem jedan dan u najdoslovnijem smislu oslobođen prerađivanja hrane.
Pritom se, također gubi oko pola kilograma na težini, ali to je samo voda, a ne mast. Ali važnije od mogućeg gubitka na težini je da se iz tijela izbace toksini uslijed izmjene tvari i  otpadci.

Jedan dan posta naročito je koristan nakon raskošne gozbe, gdje ste previše jeli i pili. Jednodnevno gladovanje najbrži je oporavak za organizam.

Osobama koje imaju problema s težinom, ali ne mogu biti na dijetama siromašnim kalorijama koristit će uvođenje jednog dana posta tjedno.

Izvor: Karin Felix, Fit & schon

 

Politika privatnosti

Ova web stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Neki kolačići su nužni da bi stranica ispravno funkcionirala i bila dostupna, dok neki omogućavaju analiziranje posjećenosti i praćenje statistika o čitanosti sučelja. Također dijelimo kolačiće trećih strana poput oglašivačkih kuća, partnera za praćenje i analitiku posjećenosti, te društvenih medija. Nastavkom korištenja sučelja slažete se s tim. Više o pravilima privatnosti i kolačićima koji se pohranjuju.