ZdravljeKako spriječiti hrkanje?

 

 

 

Kako spriječiti hrkanje?

 


O hrkanju se malo piše i uglavnom izaziva podsmjehivanje ili šale, ali ono nikako nije nešto čemu se treba smijati. Partnere održava budnima, uzrokuje bračne svađe, nervozu, a može biti štetno i osobi koja hrče. 

Gotovo polovica ljudi hrče, a godine, težina, alkohol i pušenje su faktori koji tome doprinose.

Hrkanje se javlja kada jastučić u pozadini grla vibrira za vrijeme disanja.

Kako organizam stari, mišići slabe hrkanje postaje sve uobičajenije. Masnoće nataložene oko vrata također mogu otežavati disanje i uzrokovati hrkanje.

I što možete učiniti?

Alkohol djeluje opuštajuće na mišiće i najbolje bi bilo izbjegavati ga najmanje četiri sata prije spavanja.

Nakupljanje sluzi u nosu također posredno uzrokuje hrkanje, jer to tjera osobu da umjesto na nos diše na usta. Zbog toga biste trebali nos prije spavanja čistiti, ako je potrebno i nekim sredstvima u spreju ili kapima koja pospješuju čišćenje.


Pušenje i alergije, kao i visoka temperatura mogu uzrokovati nazalne blokade zbog toga je ukoliko se ne možete odreći pušenja potrebno bar smanjiti predvečer.

Hrkanje može biti uzrokovano i nepravilnim oblikom nosnica, u tom slučaju pomažu sredstva koja će držati nosnice otvorene.

Ako ništa drugo ne pomaže možete se odlučiti za lasersku operaciju grla, međutim ona se ne preporučuje često, jer je navodno dosta bolna, a nije uvijek djelotvorna.

Dok uobičajeno hrkanje ne predstavlja zdravstveni rizik, kod jednog na svakih 10 hrkača razvije se poremećaj sna, gdje pogođene osobe prekinu disanje na nekoliko sekundi i to po nekoliko puta tijekom noći. To mijenja navike spavanja, uzrokuje dnevnu pospanost, a može voditi i do povišenog krvnog tlaka. U takvim slučajevima pacijentima se preporučuje maska preko nosa, koju propisuje liječnik, a uz čiju pomoć omogućuje se neometan dotok kisika tijekom cijele noći.

Politika privatnosti

Ova web stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Neki kolačići su nužni da bi stranica ispravno funkcionirala i bila dostupna, dok neki omogućavaju analiziranje posjećenosti i praćenje statistika o čitanosti sučelja. Također dijelimo kolačiće trećih strana poput oglašivačkih kuća, partnera za praćenje i analitiku posjećenosti, te društvenih medija. Nastavkom korištenja sučelja slažete se s tim. Više o pravilima privatnosti i kolačićima koji se pohranjuju.