ZdravljeJutarnje mučnine kod trudnica

 

 

 

Jutarnje mučnine kod trudnica

 

 

Mučnina, povraćanje, gubitak apetita, uznemirenost, depresija, sve su ovo sasvim normalni simptomi jutarnje mučnine kod trudnica. Ako vam je sve ovo poznato ne morate se brinuti jer čak skoro dvije trećine trudnica pati od jutarnje mučnine stoga nije čudno ako ste i vi među njima.

Počinju oko četvrtog i kod većine završavaju oko dvanaestog tjedna trudnoće. Rijetke su trudnice kojima se produže na cijelo vrijeme trudnoće.

Mučnina je najgora ujutro, no, može se održati i tijekom cijeloga dana..

Jutarnja mučnina i povraćanje obično nemaju posljedica za bebu, osim ako su baš intenzivni.
Uzrokuje ih hormon humani gonadotropin – HCG koji pomaže trudnoći, ali ima utjecaja na probavni sustav. Također, visok nivo estrogena i progesterona ima isti učinak.

Da bi ove mučnine imale što manji utjecaj na vas poželjno je da izbjegavate prženu hranu, umake, šampinjone, kečap, senf, te napitke koje sadržavaju kofein.

Poželjna hrana su sva peciva, suhe žitarice, pileće meso, krumpir, puding, jogurti, suho i koštunjavo voće. Sigurno niste znali da u poželjnu hranu spadaju i žvakaće gume. Još jedna vrlo važna stvar je to da pijete dosta tekućine da ne biste dehidrirali. Hladna voda uvelike pomaže.

Ukoliko ste u mogućnosti bilo bi dobro da jedete male ali česte obroke tako da želudac nikad nije prazan, ali ni pretrpan. Ako vam je mučno i od samih mirisa izbjegavajte kuhanje u ovim tjednima trudnoće, sigurno ćete pronaći nekoga da vas zamijeni.

Još jedan vrlo važan savjet je da prilikom povraćanja želučana kiselina može omekšati zubnu caklinu stoga nije preporučljivo upotrebljavati jake paste za zube.

 

Politika privatnosti

Ova web stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Neki kolačići su nužni da bi stranica ispravno funkcionirala i bila dostupna, dok neki omogućavaju analiziranje posjećenosti i praćenje statistika o čitanosti sučelja. Također dijelimo kolačiće trećih strana poput oglašivačkih kuća, partnera za praćenje i analitiku posjećenosti, te društvenih medija. Nastavkom korištenja sučelja slažete se s tim. Više o pravilima privatnosti i kolačićima koji se pohranjuju.