Karijera

Karijera

 • RAD OD
  KUĆE
 • PROMJENA
  POSLA
 • TRAŽENJE
  POSLA
 • NAPREDOVANJE I
  USAVRŠAVANJE
 • ODNOSI U
  UREDU
 • ŠTEDNJA,
  KREDITI

 

ULAGANJA U INVESTICIJSKE FONDOVE

 

 

Investicijski fondovi su dobar način ulaganja za one koji nemaju znanja, vremena ili novca da bi se upustili u samostalno biranje i trgovanje dionicama. To za njih rade manageri u investicijskim fondovima.

 

Ulaganje u investicijske fondove je jednostavno i brzo. Vi kupujete udjel u investicijskom fondu, po cijeni koja vrijedi za udjele na taj dan. Svakodnevno se objavljuju nove cijene udjela te ćete množenjem broja udjela koje posjedujete i dnevnom cijenom udjela dobiti ukupan iznos vašeg ulaganja.

 

U investicijskim fondovima rade stručnjaci koji poznaju tržište i znaju gdje treba ulagati. Dakle, vi ne morate imati znanja o dionicama i proučavati kretanje cijena dionica, a ulažete u dionice ili neke druge vrijednosne papire.


Oni ulažu u različite vrijednosne papire te na taj način kombiniraju rizike i prinose. Zbog toga oni mogu ponuditi dobru zaradu u odnosu na rizik, a i u odnosu na druge načine ulaganja ili štednje.

 

Prednost investicijskih fondova pred klasičnom štednjom u bankama je što se udjeli mogu prodati u svakom trenu, dakle uvijek možete doći do novca bez da izgubite do sada zarađeno i slično. A uglavnom je i dobit veća nego kod štednje. Također, udjele u investicijskim fondovima često je brže i lakše prodati nego dionice.

 

Uspješnost fonda se mjeri prema prinosu fonda. Prinos je porast vrijednosti udjela u određenom vremenskom razdoblju.

 

Treba naglasiti da se prinos odnosno zarada u fondovima ne može točno i sigurno odrediti. Ona se može procijeniti na temelju prošlosti, ali ovisi o kretanju na tržištu i nije definirana i točno određena kao kamatna stopa na štedne uloge.

 

Razlikuju se otvoreni i zatvoreni investicijski fondovi. Otvoreni su oni u kojima stalno možete kupovati nove udjele. Za razliku od njih zatvoreni investicijski fondovi imaju određeni iznos udjela koje prodaju i nakon toga se trguje samo sa tim udjelima.

 

Fondovi se dijele i prema riziku koji nose. Naravno u većini slučajeve oni najrizičniji nude i najveću dobit. Stoga prije nego se odlučite u kojem ćete investicijskom fondu kupiti udjele morate sami znati koliko ste rizično spremni poslovati. Rizik fonda ovisi o njegovim ulaganjima.

 

Najsigurniji su novčani i obveznički investicijski fondovi. Oni uglavnom ulažu u najmanje rizične instrumente i zbog toga je i njihov prinos najniži. Ovi investicijski fondovi su idealni za ulagače koji negdje žele usmjeriti štednju, a nisu spremni na rizik.


S druge strane su fondovi s visokim prinosima, ali i oscilacijama u prinosima. Oni su za špekulativne ulagače koji su spremni na rizik, ali ne žele sami ići na tržište. To su dionički investicijski fondovi.

 

Znači prije nego se odlučite za fond trebate provjeriti o kojoj se rizičnosti fonda radi i koliko mu je bio dosadašnji prinos (prinos u prethodnim godinama, kao i u tekućoj). Naravno, provjerite i da li postoje i kolike se ulazne/izlazne naknade jer i one utječu na krajnji rezultat.

 

Oglas

 

 

IZJAVA O ODRICANJU ODGOVORNOSTI: Svi tekstovi i članci su samo neobavezne informacije. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika.

 

Izdvojene teme

» MIROVINSKO OSIGURANJE » ŽIVOTNO OSIGURANJE » OSIGURANJE OD PROFESIONALNE ODGOVORNOSTI » PRIVATNO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE »ULAGANJA U INVESTICIJSKE FONDOVE » ULAGANJE U DIONICE

Karijera

Oglas