Author Archives: admin

Neplodnost

   Neplodnost Zatrudnjeti nije uvijek lako. Oko četvrtine parova suočava se s neplodnošću duže od godine dana, a neki se s tim poteškoćama suočavaju i duže. Jedan na svakih šest… Read more »

Ovulacija

Ovulacija   U menstruacijskom ciklusu estrogeni se izlučuju u prvoj polovici ciklusa, dok se progesteron izlučuje nakon ovulacije, u drugoj polovici ciklusa. Oni zajednički potiču rast sluznice maternice, a progesteron… Read more »

Oskudna menstruacija

Oskudna menstruacija   Kod oskudne menstruacije krvarenja većinom traju samo jedan ili dva dana i vrlo su oskudna. Ponekad se pojavi samo tamni iscjedak. Najčešći je uzrok upala sluznice maternice… Read more »

Menstruacijski ciklus

Menstruacijski ciklus   Od prve menstruacije svakog mjeseca u jajniku sazrije i oslobodi se jajašce spremno za oplodnju, a žensko tijelo se priprema na trudnoću. Kako bi prihvatila oplođeno jajašce… Read more »

Menstruacija

Menstruacija   Menstruacija ili mjesečnica je cikličko mjesečno krvarenje iz maternice nastalo odljuštenjem sluznice maternice, a javlja se nakon prethodne ovulacije. Takvo krvarenje kojemu je prethodila ovulacija zovemo menstruacijom. Nakon… Read more »

Izostanak menstruacije

Izostanak menstruacije   U žena u kojih je odmah nakon menarhe uspostavljen uredan ciklus, izostanak menstruacije od 3 mjeseca naziva se sekundarna amenoreja. Tada se isključuje mogućnost trudnoće. Žene koje… Read more »

Bolna menstruacija

Bolna menstruacija   Prije ili tijekom menstruacije se kod nekih žena pojavljuju bolovi u donjem dijelu trbuha uz pojačanu razdražljivost i neraspoloženje. Bolovi su najjači iznad stidne kosti, a često… Read more »

Žgaravica u trudnoći

Žgaravica u trudnoći   Žgaravica je neugodan osjećaj pečenja u jednjaku i želucu, koje se često javlja tijekom trudnoće. Tada se djelomično probavljena hrana i želučana kiselina vraćaju u jednjak,… Read more »

Zatvor u trudnoći

Zatvor u trudnoći Budući da hormoni trudnoće utječu na opuštanje crijeva čime se usporava rad probavnog sustava, logična posljedica je pojava zatvora. Od njega pati čak 65% trudnica. Štoviše, ovaj… Read more »

Vrtoglavica u trudnoći

Vrtoglavica u trudnoći   Smanjenje broja eritrocita, koji prenose kisik kroz tijelo, može se odraziti pojavom vrtoglavice, pa čak i gubitkom svijesti. Česte nuspojave trudnoće su i pad krvnog tlaka… Read more »

Dijabetes u trudnoći

Dijabetes u trudnoći   Dijabetes nastaje kada u organizmu ponestane inzulina, koji kontrolira nivo šećera u krvi. Oko 5% trudnica oboli od ovog tipa dijabetesa (manifestira se isključivo u trudnoći… Read more »

Cistitis u trudnoći

Cistitis u trudnoći   Ova vrsta infekcije mjehura uzrokuje potrebu za učestalim mokrenjem, kao i peckanje u genitalnom području. Cistitis se češće javlja tijekom trudnoće, zbog većeg pritiska na mokraćni… Read more »