Prehrana (dijeta) za povećanje plodnosti

Prehrana može imati veliki utjecaj na plodnost. Ne samo da utječe na šanse začeća kod žena nego i kod muškaraca zdrava prehrana povećava kvalitetu i kvantitetu sperme. Stoga se morate osigurati da oboje jedete pravilno, a sljedeće stvari dodatno će povećati vaše šanse za trudnoću.

JUTARNJE MUČNINE U TRUDNOĆI – Kada počinju i koliko traju

Mučnina, povraćanje, gubitak apetita, uznemirenost, depresija, sve su ovo sasvim normalni simptomi jutarnje mučnine kod trudnica. Ako vam je sve ovo poznato ne morate se brinuti jer čak skoro dvije trećine trudnica pati od jutarnje mučnine stoga nije čudno ako ste i vi među njima.

Do koje dobi su žene stvarno plodne

U tekstu ćete saznati: Koji sve faktori utječu na dužinu reproduktivne dobi žene. Kada biološki sat počinje otkucavati. Koje testove je moguće provesti kako bi se znalo je li žena još uvijek reproduktivnoj dobi i može li zanijeti. Što kažu statistike do koje dobi žene stvarno mogu ostati trudne. Što žene mogu učiniti da produlje… Nastavi čitati Do koje dobi su žene stvarno plodne

Plodnost muškaraca i dob

Plodnost muškaraca i dob U medijima se toliko priča o biološkom satu žena da bi mnogi mogli pomisliti kako muškarci ostaju jednako fertilni kroz cijeli životni vijek. Međutim, kao i kod žena godine, kada je pitanju plodnost, imaju značajnu ulogu i kod muškaraca. Plodnost kod muškaraca počinje opadati ulaskom u tridesete. Osim smanjenja plodnosti, dalje… Nastavi čitati Plodnost muškaraca i dob

Trudnoća u dvadesetim » 25 do 29 godina

Ako vježbate i hranite se zdravo, te nastavite sa zdravim životnim stilom i za vrijeme trudnoće, trebali biste imati lakši porod i lako vratiti tijelo u stanje kakvo je bilo prije poroda.

KAVA U TRUDNOĆI i ostale stvari koje trebate i koje ne trebate raditi u trudnoći

Još uvijek nije u potpunosti jasno kako kofein djeluje na razvoj ploda, ali smatra se kako kada se pije u većim količinama može proći barijeru koju pravi placenta, što dovodi do rizika pobačaja ili komplikacija razvoja ploda. Budući da je u trudnoći uvijek bolje biti sa sigurnije strane i ne izlagati se rizicima, potrudite se da smanjite broj dnevnih kava, a ukoliko to nije moguće, smanjite veličinu šalice iz koje pijete kavu, jer manjom količinom unijet ćete manje kofeina bez obzira broj kava.

Objavljeno
Kategorizirano kao Trudnoća

Normalna temperatura u trudnoći

Bazalna tjelesna temperatura je najniža temperatura koju tijelo ima tijekom dana (kada je odmorno), a obično se mjeri odmah nakon buđenja, prije ikakve tjelesne aktivnosti.

Objavljeno
Kategorizirano kao Trudnoća

Kako prepoznati plodne dane

Točno objašnjeno kako prepoznati ovulaciju i plodne dane pročitajte u tekstu ispod, gdje ćete uz kalkulator plodnih dana, pronaći i test po kojem ćete prepoznati plodne dane i ovulaciju…

Unutarmaternični sustav

Plastični i/ili metalni umetak koji ginekolog umetne u maternicu žene s dodatkom progestagena. Ovisno o vrsti pružaju zaštitu od jedne do deset godina i prikladan je samo za žene koje su već rodile. Sustav predstavlja visoko djelotvornu zaštitu od trudnoće, ali povećava rizik za upale i infekcije. Umeće ga liječnik ili medicinska sestra.

Unutarmaterični umetak (spirala)

Ovisno o vrsti pruža zaštitu od jedne do deset godina i prikladan je samo za žene koje su već rodile. Spirala predstavlja visoko djelotvornu zaštitu od trudnoće, ali povećava rizik za upale i infekcije. Umeće je liječnik ili medicinska sestra. Ipak, komplikacije su vrlo rijetke i rješive, a pouzdanost zaštite je vrlo visoka.

Sterilizacija muškaraca i žene

Kirurške metode kontracepcije (sterilizacija) podrazumijevaju sterilizaciju muškarca (vazektomija) ili sterilizaciju žene (podvezivanje jajovoda). Ove metode se ubrajaju u najdjelotvornije, trajne, ali ireverzibilne metode, te se ne preporučuju mlađim osobama, a osim toga postoji i zakonska regulativa u svezi ovih metoda.

Prirodne metode kontracepcije

Prirodne kontracepcijske metode zasnivaju se na praćenju vremena ovulacije i plodnog razdoblja, te na suzdržavanju od spolnih odnosa u to vrijeme. Potrebna je poduka od strane stručnjaka i samokontrola oba partnera, te dobro poznavanje i redovitost menstrualnog ciklusa. Metode karakterizira niska djelotvornost i ne preporučuju se adolescenticama.

Kontracepcijskii flasteri

Ovo je metoda kontracepcije koja djeluje jednako kao kombinirana kontracepcijska pilula, samo što ima prednost jer se ne mora uzimati svaki dan.

Kontracepcijski implantati

Kontracepcijski implantat je mala, fleksibilna cjevčica (veličine manje žičane ukosnice) koja se mora umetnuti u kožu na predjelu nadlaktice. Ona polako oslobađa hormon progestagen i učinkovita je zaštita od neželjene trudnoće kroz tri godine. Implantat uvijek mora umetnuti liječnik ili medicinska sestra i to pod lokalnom anestezijom.

Kontracepcijska injekcija

Kontracepcijska injekcija sadrži hormon progestagen i dugoročna je metoda kontracepcije. Injekcija se daje u mišić stražnjice, a hormon se vrlo sporo (postepeno) otpušta u tijelu. Postoje dva tipa injekcija, one koje pružaju zaštitu tri mjeseca i one dva mjeseca. Obično se daje u prvih pet dana mjesečnice i zaštita započinje od trenutka primanja injekcije. Ako se daje neki drugi dan u mjesecu, potrebno je koristiti sedam dana dodatnu zaštitu.

Hitna kontracepcija – pilula za dan poslije

Ako ste imali seks bez zaštite ili je kontracepcijsko sredstvo zakazalo postoje dvije zaštite, hitne kontracepcije koje mogu spriječiti neželjenu trudnoću.
Važno je napomenuti da se ona primjenjuje samo kao “hitna pomoć” i da nije redovna metoda kontrole rađanja.

Dijafragme i cervikalne kapice

To su vaginalna barijerna sredstva, odnosno tanke gumene kapice s pojačanim elastičnim rubom. Stavljaju se u rodnicu zajedno sa spermicidnim sredstvom prije spolnog odnosa i pokrivaju vrat maternice. Djeluju tako da sprečavaju ulaz spermija u maternicu, a spermicidno sredstvo inaktivira spermije. Zajedno djeluju mehanički i kemijski.

Spermicidna sredstva

S obzirom na to da im je kontracepcijska djelotvornost vrlo niska, uvijek se upotrebljavaju u kombinaciji s drugim kontracepcijskim sredstvima, npr. s dijafragmom ili kondomom. Smatra se da im je učinkovitost od 75 do 85 posto. U jednoj godini na svakih 100 žena koje redovito koriste spermicid, procjenjuje se kako će njih 26 ostati trudno.

Nesanica u trudnoći

Umor, bezvoljnost, pospanost i frustriranost… Nesanica tijekom trudnoće je nemogućnost da spavate cijelu noć. Razlozi mogu biti mnogobrojni, a uključuju faktore poput hormonalnih promjena, potrebe za čestim uriniranjem, žgaravice, grčeva, predporođajne anksioznosti, te ponekad i nedovoljno fizičke aktivnosti tijekom dana.

Bolesti koje mogu naštetiti bebi u trudnoći

Nije nikad lako biti bolestan, a posebno ne u trudnoći, kada ste uz sebe zabrinuti i za dijete koje se razvija u vama. Na sreću, odrasle osobe već su imune na neke bolesti opasne za trudnice, bilo zbog cijepljenje ili zbog toga što su u djetinjstvu te bolesti preboljele.

Objavljeno
Kategorizirano kao Trudnoća

Pad imuniteta u trudnoći

Neke od promjena koje žene i njihovo tijelo prolaze za vrijeme trudnoće su očitije, dok su druge skrivene i naoko, izvana teško primjetne. Svi znamo da u trudnoći raste trbuh, žena se deblja, ima jutarnje mučnine, otečene zglobove, međutim, mnoge promjene koje imaju značajan utjecaj na sam organizam ostaju skrivene i zapravo se dešavaju iznutra. Trudnoća mijenja neke ključne faktore kako funkcionira tijelo žene.

Implantacijsko krvarenje: simptomi i kako ga prepoznati

Implantacijsko krvarenje lagana je sukrvica koja se pojavljuje 10 do 14 dana nakon začeća, kada se oplođeno jajašce pričvrsti za stijenku maternice. Traženje položaja i pričvršćivanje na maternicu može izazvati sukrvicu koja je uobičajena kod početka trudnoće. Implantacijsko krvarenja doživjet će oko 30 posto žena na početku trudnoće. Budući da se implantacijsko krvarenje javlja u periodu kada se uobičajeno pojavljuje mjesečnica, odnosno menstrualno krvarenje mnoge žene poistovjećuju ovo dvoje, jer ne znaju razlikovati implantacijsko krvarenje od menstrualnog krvarenja.

Simptomi trudnoće nakon 5 dana

Simptomi trudnoće nakon 5 dana Kada se govori o simptomima trudnoće nakon 5 dana, misli se na simptome trudnoće koji se pojavljuju 5 dana nakon ovulacije. Ako pokušavate ostati trudni, svaki dan je bitan, vjerojatno ne možete dočekati testove, izostanak menstruacije ili potvrdu liječnika da ste trudni, te pokušavate primijetiti svaki simptom i svaki najraniji… Nastavi čitati Simptomi trudnoće nakon 5 dana