TRUDNOĆAPlaniranje trudnoće

 

 

Planiranje trudnoćePaniranje trudnoće jedna je od najvažnijih životnih odluka koju možete donijeti, zbog toga je važno da se pripremite.


Planiranje trudnoće – Trudnoća


Da bi ste dobili dijete moraju biti ispunjeni različiti čimbenici:

-1- Zdravi reproduktivni organi žene – zdravo jajašce
-2- Zdravi reproduktivni organi muškarca – zdravi spermiji
-3- Pravovremeni susret spermija i jajašce (kalkulator plodnih dana)
-4- Oplodnja jajašca
-5- Kretanje embrija
-6- Implantacija embrija
-7-Razvoj fetusa
-8- Zdrava trudnoća
-9- Rođenje

Općenito dobro zdravlje i zdrav životni stil nužni su ako planirate trudnoću. To uključuje biranje zdrave hrane, tjelovježbu, uzimanje vitaminskih nadomjestaka, pozitivan um, minimaliziranje stresa i puno odmora i opuštenosti.

Pozitivne promjene u životnom stilu doprinijet će tome da se osjećate bolje, imate više energije, osjećat ćete se odmornije i samopouzdanije.

Žene i muškarci koji su u formi imaju veće šanse za začeće zdravog djeteta. Morate znati da sve što stavljate u svoje tijelo utječe na vaše reprodukcijsko zdravlje.Planiranje trudnoće – Negativni faktoriStvari navedene ispod mogu imati negativan utjecaj na vaše šanse za začeće kao i tijek trudnoće.

-1- Alkohol – Za neke ljude alkohol igra važnu ulogu u društvenom životu, no budući da može imati negativne posljedice za razvoj djeteta u prvim tjednima trudnoće dok još uvijek ne znate da ste trudni, ukoliko planirate trudnoću najbolje bi bilo potpuno izbjegavati alkohol. Također, alkohol je jedan od najčešćih uzroka muške impotinencije pa i muškarci koji planiraju dijete moraju biti umjereni s alkoholom.

-2- Pušenje – Pušenjem trujete svoje tijelo, a neka istraživanja su pokazala da žene koje puše teže ostaju u drugom stanju. Pušenje povećava rizike komplikacija za vrijeme trudnoće. Poznato je da djeca pušaća imaju slabiji imunološki sustav, i sklonija su bolestima od djece nepušača. Pušenje može ozbiljno ugroziti i mušku plodnost.

-3- Kofein – Umjerena konzumacija kofeina ne utječe na plodnost i ne povećava rizike komplikacija u trudnoći, ali pretjerivanje s kofeinom može utjecati na apsorpciju kalcija i željeza, što vodi do raznoraznih problema poput problema s probavom, anksioznosti, nesanice i sl.

-4- Mršavost ili pretilost – Najveće šanse za začeće imate ako ste zdrave težine.

-5- Pažljivo s nekim vrstama ribe – Neke vrste ribe sadrže veće količine žive koje negativno mogu utjecati na živčani sustav fetusa, stoga bi bilo dobro izbjegavati meso morskih pasa, sabljarke i tune, te sve sirovo pripremljene ribe i školjke. Zapravo u trudnoći biste trebali izbjegavati svu hranu životinjskog porijekla koja nije termički obrađena uključujući jaja i mlijeko. Svježe povrće i voće pažljivo operite.


Planiranje trudnoće – Pozitivan utjecaj


-1- Tjelovježba – Važno je da budete dovoljno aktivni i vježbate bar 30 minuta 4 puta tjedno.

-2- Uravnotežena prehrana – Prije i za vrijeme trudnoće važno je zdravo se hraniti . Zdrava prehrana pomoći će vašem tijelu da stvori hormonalnu ravnotežu. Pojednostavnite prehranu. Uključite što više svježeg voća i povrća, a izbjegavajte brzu hranu, te druge kalorične namirnice koje nemaju visoku nutricionističku vrijednost. Za pravilno funkcioniranje organizma važni su ugljikohidrati, proteini i masnoće, ali ih morate unositi uravnoteženo.
•    Usredotočite se na povrće, bilo svježe, smrznuto, konzervirano ili sušeno. Dnevno unesite bar tri porcije različitih vrsta voća.
•    Varirajte s povrćem. Jedite povrće raznolikih boja. Smrznuto povrće je najčešće jednako kvalitetno kao i svježe pa ako nemate pristupa svježem i ono može poslužiti.
•    Ne zaboravite na mlijeko i mliječne proizvode. Dnevno vam treba tri šalice mlijeka ili jogurta.
•    Povećajte unos cjelovitih žitarica.  
•    Orašasti plodovi su bitni u svakoj prehrani. Dodajte 100 do 200 grama tjedno orašastih plodova poput badema, lješnjaka, oraha u svoju prehranu, osim ako ste alergični na njih.
•    Ograničite unos masnoća, šećera i soli.
•    Provjeravajte porcije i kalorije. Čitajte etikete, te ako namirnice sadrže puno kalorija, a malo drugih korisnih tvari nemojte ih jesti.

-3- Smanjite stres – Stres utječe na proizvodnju hormona, te dovodi do hormonalne neravnoteže što utječe i na reproduktivni sustav. Ovo vrijedi i za žene i muškarce. Vrlo je važno da prepoznate izvore stresa u svome životu i naučite minimalizirati njihov utjecaj. Naučite gledati pozitivnije na život, kontrolirati negativne emocije, te biti produktivni umjesto da ste destruktivni prema sebi i svome tijelu. Kako minimalizirati stres? Opustite se, bavite se aktivnostima koje vas usrećuju, duboko dišite, vježbajte, družite se s ljudima koji vas usrećuju.


Planiranje trudnoće – Folna kiselina i željezo


Uz sve savjete koje ćete pronaći na internetu ukoliko planirate trudnoću, na dva posebno morate obratiti pažnju.

Trebate konzumirati preporučenu dnevnu količinu folne kiseline (kroz vitaminske suplemente), te povećati unos namirnica koje su prirodni izvor folne kiseline. - Izvori folne kiseline su: bubrezi, jetra, mahunarke, avokado, jaja, riba, celer, repa, lisnato zeleno povrće, orasi, grašak, sjemenke, sok od naranče, te obogaćene žitarice. Folna kiselina ili vitamin B9, važna je već od samog začeća, a mnogi savjetuju njeno uzimanje i nekoliko mjeseci prije začeća. Ona pomaže da se živčani sustav djeteta razvija pravilno.

Drugi važan nutrijent je željezo. Željezo sprječava anemiju, stanje u kojem tijelo nije sposobno proizvesti dovoljno zdravih crvenih krvnih zrnaca, a anemija se s majke može prenijeti na dijete.


Planiranje trudnoće – Što piti


Trebali biste piti oko 8 čaša nealkoholnih i nekofeniziranih napitaka svaki dan. Čista voda je najbolja, ali dobra je i tekućina koju dobivate iz juha ili svježih sokova.

Svi znamo da je alkohol štetan u trudnoći, ali najbolje ga je ne piti ni ako planirate trudnoću, jer je prvih 8 tjedana iznimno važno za razvoj fetusa. Budući da može proći par tjedana pa čak i mjesec prije nego što saznate da ste trudni ukoliko planirate trudnoću najbolje je apstinirati od alkohola.

Trudnoća iz tjedna u tjedan - odaberite tjedan trudnoće:

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. 41. 42.

Kalkulatori:

Trudnoća Plodni dani

Trudnoća Termin poroda

 

Politika privatnosti

Ova web stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Neki kolačići su nužni da bi stranica ispravno funkcionirala i bila dostupna, dok neki omogućavaju analiziranje posjećenosti i praćenje statistika o čitanosti sučelja. Također dijelimo kolačiće trećih strana poput oglašivačkih kuća, partnera za praćenje i analitiku posjećenosti, te društvenih medija. Nastavkom korištenja sučelja slažete se s tim. Više o pravilima privatnosti i kolačićima koji se pohranjuju.