TRUDNOAAnemija u trudnoi

 

Nizak nivo hemoglobina, tvari koja prenosi kisik, uzrokuje pojavu poznatu pod nazivom anemija. Nedostatak eljeza prilino je esta pojava u trudnoi. Upravo zbog toga, potrebno je esto raditi analize krvi da bi lijeni kna vrijeme uoio pojavu anemije i poduzeo potrebne mjere. Prvi test krvi obino se radi u 12. tjednu trudnoe, a zatim se ponavlja u drugom i treem tromjeseju.

Da bi organizam stvorio dovoljno crvenih krvnih zrnaca, potrebno je da trudnica konzumira namirnice bogate eljezom. U dobre izvore ovog minerala ubrajaju se: crveno meso, plava morska riba, pinat, crveni grah, lea, integralni kruh i itarice.

Simptomi anemije su umor, bljedilo koe, opa slabost i glavobolja

Ukoliko rezultati krvne slike ukau na anemiju, lijenik e vam propisati dijetetski preparat na bazi eljeza. Vano je znati da ne smijete sami, na svoju ruku, odreivati terapiju. Napominjemo da je jedna od najeih nuspojava uzimanja eljeza, pojava zatvora. Ovaj problem lako se rjeava ishranom bogatom vlaknima (svjee voe i povre), kao i ispijanjem velikih koliina tekuine (negazirana mineralna voda i biljni ajevi). Savjetujemo vam da se prije primjene bilo kojeg sredstva prvo posavjetujete sa lijenikom.

Jedna od posljedica anemije jest kronian osjeaj iscrpljenosti, oteano ili ubrzano disanje, kao i vrtoglavica. Zato je vano da se na vrijeme obratite lijeniku da biste dobili odgovarajuu terapiju. Vitalni organi anemine trudnice ne dobivaju dovoljno kisika, pa je samim tim ugroena i njena beba.

» Trudnoa

 

 

Politika privatnosti
Ova web stranica pohranjuje vaše kolaie (cookies). Neki kolaii su nuni da bi stranica ispravno funkcionirala i bila dostupna, dok neki omoguavju analiziranje posjeenosti i praenje statistika o itanosti suelja. Takoer dijelimo kolaie treih strana poput oglašavakih kua, partnera za praenje i analitiku posjeenosti, te društvenih medija. Nastavkom korištenja suelja slaete se s tim. Više o pravilima privatnosti i kolaiima koji se pohranjuju.