TRUDNOA35. tjedan trudnoe

Beba:

Beba se popunjava i postaje sve tea. To znai da e se sve tee kretati u vaoj maternici, ali micanje i udarci ne bi smjeli prestati.

Nokti su izrasli do vrha prstiju, a beba moe stisnuti aku.

Veina fizikog razvoja bebe je gotova. Sljedei tjedni se najvie svode na dobivanje ne teini bebe. Ako se vaa beba sada rodi, vjerojatno nee imati nikakve komplikacije.

Vae tijelo:

Maternica je sada najvea. Sve ee ete urinirati, a problemi s probavom e postati izraeniji.

Budui da ste samo nekoliko tjedana od poroda veina ena je nervozna i zabrinuta. Javljaju se mnogobrojni strahovi.

Stres je uobiajen u ovom razdoblju trudnoe pa razgovarajte s iskusnijim osobama.

Pupana vrpca dugaka je oko 50 cm a iroka 1 do 2 cm. Budui da je sluzava rijetko se deava da se zaplete u vor ili da se omota oko bebe iako ste to u filmovima ili serijama sigurno esto vidjeli. Kroz pupanu vrpcu prolazi jedna vena preko koje beba dobiva kisik i dvije arterije.

Ako ste bili normalne teine vjerojatno ste se udebljali 10 do 12,5 kg i vjerojatno neete dobivati jo puno.

Zdravlje i stil:

Bol u leima i grevi su uobiajeni u treem tromjeseju. Maternica je teka i vri snaan pritisak na noge. Jedite hranu bogatu kalcijem kako biste ublaili greve, a moe vam pomo i dobra masaa.

Ako ste depresivni, ne moete spavati i zabrinuti ste podijelite taj osjeaj s lijenikom.

Otprilike oko 10 posto trudnica pati od depresije to poveava rizike postporoajne depresije. Dobra vijest je da su neki antidepresivi sigurni za koritenje za vrijeme trudnoe, ali i oputajue tehnike mogu pomoi da se rijeite potitenosti.

Jako je bitno da jedete raznovrsne namirnice. Proteini su vam potrebni za razvoj stanica i krvi, ugljikohidrati vas opskrbljuju energijom, a masnoe pohranjuju energiju. Ukljuite u prehranu jaja, ribu, oraaste plodove, mlijeko, mlijene proizvode, voe, povre, cjelovite itarice…

I dalje je bitno da izbjegavate alkohol, konzultirate lijenika prije nego to zaponete koristiti neki vitamin ili biljni proizvod.

Aktivnost je jako bitna za vae tijelo, pa ako niste po preporuci lijenika na mirovanju, svaki dan proeite. Dnevno biste trebali etati pola sata do sat vremena.

Pokuajte se dobro naspavati jer je adekvatan san jako bitan u trudnoi iako je nesanica sve ee prisutna kako se va termin pribliava. Djelomino i zbog toga se preporuuju etnje i aktivnosti jer e vas izmoriti i pomoi da lake zaspite.

to kupiti:

Vjerojatno ste ve odavno obavili kupovinu odjee za bebu, ali evo otprilike to vam treba od odjee i opreme.

to je potrebno za novoroene:

- Autosjedalica - Sjedalica za dojenad treba biti u suprotnom smjeru od smjera vonje..

- Kolica -  Kolica su vjerojatno najvea investicija. Ali nemojte robovati trendovima. Ona s prologodinjim dizajnom moete kupiti upola cijene, a sa istim performansama kao ovosezonska.

- Kreveti

- Kreveti na ljuljanje (njihaljka, viper, kolijevka, zipka ili beika)

- Madrac i plahte, 1 ili 2 dekice

- Vrea za spavanje

- Zveke i rotirajue visee igrake

- Torba sa stvarima za presvlaenje

- Prsna nosiljka (klokanica) ili marama

-  4-6 potkoulja, odnosno djejih bodija (benkica) koje se kopaju izmeu nogu,

-  4-6 kombinezona (gegica) ili parova hlaa i majica,

-  Nekoliko kapica

-  Nekoliko podbradaka (siperia, baverina, babarina…)

-  Tri para arapa i trampli

 - I skijako odijelo ako je zima.

Ostalo (kadicu, dude, boice, toplomjer, kozmetiku, pelene, elji za bebe, podlogu za previjanje…) ete kupovati usput kako se ega sjetite ili vam zatreba, jer vrijedi pravilo da je bolje kupiti samo osnovno, jer moda vam dosta toga nee ni trebati budui da se potrebe razlikuju od djeteta do djeteta i roditelja do roditelja. 

Odnos s partnerom

Napravite popis prijatelja i roaka kojima ete javiti dobru vijest im prije telefonski ili sms-om. Na taj nain manja je vjerojatnost da ete nekoga preskoiti.

Povratak na poetnu trudnoe:  » Trudnoa

Trudnoa iz tjedna u tjedan - odaberite tjedan trudnoe:

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. 41. 42.

Kalkulatori:

Trudnoæa Plodni dani

Trudnoæa Termin poroda

Vezane teme:

Simptomi trudnoe

 

Politika privatnosti

Ova web stranica pohranjuje vaše kolaie (cookies). Neki kolaii su nuni da bi stranica ispravno funkcionirala i bila dostupna, dok neki omoguavju analiziranje posjeenosti i praenje statistika o itanosti suelja. Takoer dijelimo kolaie treih strana poput oglašavakih kua, partnera za praenje i analitiku posjeenosti, te društvenih medija. Nastavkom korištenja suelja slaete se s tim. Više o pravilima privatnosti i kolaiima koji se pohranjuju.