TRUDNOA33. tjedan trudnoe

Beba:

Micanje vae bebe osjeate dosta intenzivno i ee. Ako ne moete izbrojati bar deset udaraca tijekom sat vremena moda je vaa beba gladna pa pojedite neto zdravo ili popijte au vonog soka to e vratiti energiju vaoj bebi.

Kostur vae bebe ve je razvijen i ona sve vie izgleda kao pravi mali ovjek.

Vae tijelo:

Sve vie osjeate umor i tee vam je nai udoban poloaj bilo za sjedenje, bilo za spavanje. Pokuajte se to vie odmarati. Prethodni tjedni su bili pravi izazov, pa je sve to ostavilo traga. Nemojte se iznenaditi zbog umora koji osjeate. Trudnoa e vas moda poeti i ivcirati, pa ete poeljeti roditi im prije. Ipak, strpite se jo malo i pripazite na trudnou, a va napor e biti nagraen najvrjednijom nagradom.

Glavobolje koje se pojavljuju vjerojatno su rezultati nespavanja i iscrpljenosti. Odmarajte se to je vie mogue.

Varikozne vene moda vam se ine jako runima i mogu biti vrlo bolne, ali ako niste imali problema s varikoznima venama prije trudnoe nema razloga za zabrinutost, jednom kada stavite bebu u naruje varikozne vene e nestati.

Moda ete iznenadno poeti osjeati i bolove u ligamentima, ali ako bol nije popraena vruicom, krvarenjem ili nekim drugim simptomima nemate razloga za zabrinutost. Malo prilegnite i pokuajte pronai udobnu poziciju.

Va pupak je sigurno ve iskoio, ali i on e se vratiti u normalnu poziciju nakon poroda.

Javit e se povremeno i drugi simptomi poput kratkog daha, zbunjenosti, pa ak i nespretnosti. Vano je da ne urite i ne srljate kako biste sprijeili padove. Pokuajte sve usporiti.

Zaboravnost je samo jo jedan pratitelj trudnoe. Va mozak je zatrpan raznoraznim novim informacijama. Neki kau da spol djeteta moe utjecati na zaboravnost. Navodno ete biti mnogo manje zaboravni ako nosite djeaka, nego ako nosite djevojicu.

S Braxton Hicks kontrakcijama ve ste upoznati.  To je sasvim normalna priprema maternice za poroaj.

Zdravlje i stil:

Obiite rodilite. Ako bolnica to ne dozvoljava raspitajte se kod ena koje su tamo rodile o pravilima i uvjetima.

Otprilike ete se sada debljati neto manje od pola kg po tjednu trudnoe, ali tek vam se smanjuje pa neete uivati u hrani kao ranije. Smanjite porcije, jedite uestalije, ali neka to budu namirnice bogate proteinima poput breskvi, ljiva, graastih proizvoda i dr.

Ne zaboravite piti dovoljno tekuine. Osam aa dnevno, po mogunosti bar pola od toga vode. 
Informirajte se o epiziotomiji. To je kirurki postupak koji ima za cilj poveanje vaginalnog otvora. Rdi se kako bi beba lake izala tijekom tiskanja. U nekim se bolnicama radi rutinski, dok drugi smatraju da jako usporava oporavak i da je nepotrebna. Informirajte se o masai meice, prehrani i Kegelovim vjebama koje navodno mogu pomoi da se izbjegne epiziotomija.

Ako imate zdravu trudnou jako je bitno da vjebate. Pronaite vjebe za trudnice koje se izvode u zadnjem tromjeseju trudnoe i vjebajte, najbolje pod strunim nadzorom.

to kupiti:

Vrijeme je da napravite zadnje pripreme za odlazak u rodilite. Sve vano imajte pri ruci kako biste bili spremni u sluaju da beba odlui doi ranije.

Odnos s partnerom:

Kada se dijete rodi veze s prijateljima bit e sve tee odravati, posebno ukoliko oni nemaju djecu. Komunikacija je klju rjeenja. Ako se ne moete druiti uivo ne zaboravite na komunikativna sredstva.

Povratak na poetnu trudnoe:  » Trudnoa

Trudnoa iz tjedna u tjedan - odaberite tjedan trudnoe:

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. 41. 42.

Kalkulatori:

Trudnoæa Plodni dani

Trudnoæa Termin poroda

Vezane teme:

Simptomi trudnoe

 

Politika privatnosti

Ova web stranica pohranjuje vaše kolaie (cookies). Neki kolaii su nuni da bi stranica ispravno funkcionirala i bila dostupna, dok neki omoguavju analiziranje posjeenosti i praenje statistika o itanosti suelja. Takoer dijelimo kolaie treih strana poput oglašavakih kua, partnera za praenje i analitiku posjeenosti, te društvenih medija. Nastavkom korištenja suelja slaete se s tim. Više o pravilima privatnosti i kolaiima koji se pohranjuju.