TRUDNOA31. tjedan trudnoe

Beba:

Beba sada ubrzano raste i postaje sve bucmastija.  U posljednjim tjednima beba e izluivati oko pola litre urina u plodovu vodu i progutati malo manje od toga svaki dan. Moda vam ovo ne zvui lijepo, ali plodova voda indikator je bebinog zdravlja. Ukoliko je ne guta dovoljno mogu nastati komplikacije.

Lagano nestaju lanugo dlaice, a popunjavaju se obrve i trepavice.

Iako udarci bebe mogu biti neugodni, a ponekad i bolni, svaki udarac bi vam trebao biti umirujui, jer kretanje bebe u trbuhu indikator je njenog zdravlja.

Vae tijelo:

Vi ete osjeati kontrakcije koje e postajati iz tjedna u tjedan sve jae. To je normalna pojava i sve dok ne traju due od minut i ne ponavljaju se svakih pet ili malo vie minuta u tijeku sat vremena poroaj nije poeo.

Ipak ukoliko ste zabrinuti javite se lijeniku. Bolje je napraviti par lanih uzbuna nego prekasno reagirati.

Ligamenti pomalo poputaju pa ete moda osjeati bol u zglobovima. Mogli biste osjeati i bol u leima jer je trbuh ve sada poprilino velik. Vano je da ne diete nita teko jer to dodaje pritisak na ve omekale ligamente. Ako je bol jaa, moda ete morati nositi pojas za trudnice, razgovarajte o tome s lijenikom.

Neke ene e primijetiti da im iz grudi curi tekuina, to je sasvim normalno jer se grudi pripremaju za dojenje, ali nemojte misliti da neto nije u redu ako vam nita ne curi, jer tek nakon poroaja vae grudi e dobiti pravi poticaj za proizvodnju mlijeka.

Zdravlje i stil:

Dok jedete vrlo brzo ete se osjetiti sito jer maternica pritie va eludac.

Dok ste trudni vae oi su osjetljivije i lake nastaju iritacije. Pitajte oftalmologa za kapi za oi, ali ih ne koristite po vlastitom nahoenju jer kod mnogih nisu ispitani uinci na trudnice. Ako nosite kontaktne lee nosite ih nekoliko sati manje nego to ih obino nosite.
Ne zaboravite na Kegelove vjebe. One sprjeavaju inkontinenciju za vrijeme trudnoe i poslije poroaja. Steite miie izmeu vagine i anusa, kao da elite zaustaviti uriniranje i ponovno poeti.

Vrlo je bitno da se ne opustite i ne zaboravite na zdravu prehranu.  I dalje je vano da jedete uravnoteeno i raznoliko. Ipak, nemojte pretjerivati s hranom. Sasvim je dovoljno da u prehranu dodate 200 do 300 kalorija.

Zbog ubrzanog metabolizma vjerojatno ete tee podnositi vruinu ako su ljetni mjeseci. Vano je da pijete to vie vode, ali izbjegavajte zaslaene sokove, jer oni dodaju nepotrebne kalorije u vau prehranu.

to kupiti:

Ovih tjedana najpotrebnija vam je literatura o odgoju djeteta. Ponite se informirati o dojenju i o hranjenju na boicu. Bitno je da znate oba naina u sluaju potrebe.

Uz popis za bolnicu koji ste ve prouili zaponite pisati i vlastiti dodatni popis ktvari za koje mislite da vama individualno treba.

Vae cipele nisu vam udobne jer pritisak teke maternice na tijelo rezultira nateenim stopalima. Kad god imate priliku pridignite noge, a kupite to udobniju obuu.

Odnos s partnerom:

Napiite plan poroaja i odnosa nakon poroaja. Kada uete u porodiljnu salu neete moi najjasnije razmiljati pa e popis i plan biti pisani dokument vaih elja.

Istraite sve opcije i mogunosti. Moda elite da je za vrijeme poroaja ogledalo tono iznad vas kako biste vidjeli u svakom trenutku tono to se dogaa? Razmislite o svim sitnicama.
Prema obiaju, zahvalnicu za estitku na roenju djeteta trebali biste poslati tjedan, po poroaju. Kako nakon poroaja ne bi o tome trebali razmiljati, sastavite primjere pismenog odgovora na estitku, maila zahvale, i sms odgovor.  Nikad ne znate kada e vas beba iznenaditi. Moda kasnije ne ostane dovoljno vremena.

Povratak na poetnu trudnoe:  » Trudnoa 

Trudnoa iz tjedna u tjedan - odaberite tjedan trudnoe:

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. 41. 42.

Kalkulatori:

Trudnoæa Plodni dani

Trudnoæa Termin poroda

Vezane teme:

Simptomi trudnoe

 

Politika privatnosti

Ova web stranica pohranjuje vaše kolaie (cookies). Neki kolaii su nuni da bi stranica ispravno funkcionirala i bila dostupna, dok neki omoguavju analiziranje posjeenosti i praenje statistika o itanosti suelja. Takoer dijelimo kolaie treih strana poput oglašavakih kua, partnera za praenje i analitiku posjeenosti, te društvenih medija. Nastavkom korištenja suelja slaete se s tim. Više o pravilima privatnosti i kolaiima koji se pohranjuju.