TRUDNOA30. tjedan trudnoe

Beba:

Sada je deblja i nabori na koi su nestali. Veoma je aktivna to ete vi osjetiti. Beba esto spava, a kada ne spava pravi grimase, tapka, rastee se i udara uokolo. Beba usporava s rastom u duinu, ali nastavlja dobivati na teini i svakim danom teit e sve vie.  Plua i probavni trakt su gotovo razvijeni, a nastavlja se razvijati i vid. Beba moe razlikovati svjetlost od tame iako su joj oi veinu vremena zatvorene.

Vae tijelo:

Pred vama je samo jo 10 tjedana, a moda i manje.

Iako mislite kako ste ogromni, bit ete jo vei. U trudnoi se u prosjeku dobije 8 do 13 kg. Vama vjerojatno preostaje dobivanje jo dva kilograma u posljednjih deset tjedana.

udljivo raspoloenje sasvim je normalno. Bit ete skloni emotivnim padovima i usponima, te ete ponekad biti jako zabrinuti o nadolazeem porodu i roditeljskim vjetinama, posebno ako ste prvorotkinja.

Zdravlje i stil:

Sve ete tee pronai odgovarajui poloaj za spavanje, a u toalet morate sve ee. Vie ete sanjati i vrlo lako ete se buditi. Neki strunjaci tvrde kako je prenatalna nesanica prirodna priprema za ivot s novoroenem.

Druga su pak istraivanja pokazala kako ene u treem tromjeseju pate od nesanice uglavnom zbog toga to noi moraju ustajati u toalet, pa se potrudite unijeti dovoljno tekuine prije 18h, a kasnije pijte to manje.

Nemojte koristiti jake sapune i zamijenite ih prirodnim uljima.

Povremena vrtoglavica sasvim je normalna u ovom razdoblju. im osjetite slabost, valove vruine ili druge simptome koje prethode vrtoglavici, legnite ili sjednite s podignutim nogama kako biste smanjili slabost.

Male promjene u prehrani vjerojatno su nune, posebno ako patite od garavice ili nekih drugih probavnih smetnji. Imajte ee, a mnogo manje obroke.

Prema preporukama lijenika obavljajte sve prenatalne preglede na vrijeme.

to kupiti:

Ako ve niste, ponite s pravljenjem popisa i nabavkom stvari koje vam trebaju kada se beba rodi.

U zadnjim tjednima trudnoe vjerojatno vam se nee dati obilaziti prodavaonice.

Investirajte u meku i udobnu nosilicu. Vjebajte njeno stavljanje kako biste bili spremni i vjeti kada se dijete rodi.

Odnos s partnerom:

Moete s muem sluati glazbu svjesni injenice da je i dijete uje.

Povratak na poetnu trudnoe:  » Trudnoa

Trudnoa iz tjedna u tjedan - odaberite tjedan trudnoe:

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. 41. 42.

Kalkulatori:

Trudnoæa Plodni dani

Trudnoæa Termin poroda

Vezane teme:

Simptomi trudnoe

 

Politika privatnosti

Ova web stranica pohranjuje vaše kolaie (cookies). Neki kolaii su nuni da bi stranica ispravno funkcionirala i bila dostupna, dok neki omoguavju analiziranje posjeenosti i praenje statistika o itanosti suelja. Takoer dijelimo kolaie treih strana poput oglašavakih kua, partnera za praenje i analitiku posjeenosti, te društvenih medija. Nastavkom korištenja suelja slaete se s tim. Više o pravilima privatnosti i kolaiima koji se pohranjuju.