TRUDNOĆA30. tjedan trudnoće

Beba:

Sada je deblja i nabori na koži su nestali. Veoma je aktivna što ćete vi osjetiti. Beba često spava, a kada ne spava pravi grimase, tapka, rasteže se i udara uokolo. Beba usporava s rastom u dužinu, ali nastavlja dobivati na težini i svakim danom težit će sve više.  Pluća i probavni trakt su gotovo razvijeni, a nastavlja se razvijati i vid. Beba može razlikovati svjetlost od tame iako su joj oči većinu vremena zatvorene.

Vaše tijelo:

Pred vama je samo još 10 tjedana, a možda i manje.

Iako mislite kako ste ogromni, bit ćete još veći. U trudnoći se u prosjeku dobije 8 do 13 kg. Vama vjerojatno preostaje dobivanje još dva kilograma u posljednjih deset tjedana.

Ćudljivo raspoloženje sasvim je normalno. Bit ćete skloni emotivnim padovima i usponima, te ćete ponekad biti jako zabrinuti o nadolazećem porodu i roditeljskim vještinama, posebno ako ste prvorotkinja.

Zdravlje i stil:

Sve ćete teže pronaći odgovarajući položaj za spavanje, a u toalet morate sve češće. Više ćete sanjati i vrlo lako ćete se buditi. Neki stručnjaci tvrde kako je prenatalna nesanica prirodna priprema za život s novorođenčem.

Druga su pak istraživanja pokazala kako žene u trećem tromjesečju pate od nesanice uglavnom zbog toga što noći moraju ustajati u toalet, pa se potrudite unijeti dovoljno tekućine prije 18h, a kasnije pijte što manje.

Nemojte koristiti jake sapune i zamijenite ih prirodnim uljima.

Povremena vrtoglavica sasvim je normalna u ovom razdoblju. Čim osjetite slabost, valove vrućine ili druge simptome koje prethode vrtoglavici, legnite ili sjednite s podignutim nogama kako biste smanjili slabost.

Male promjene u prehrani vjerojatno su nužne, posebno ako patite od žgaravice ili nekih drugih probavnih smetnji. Imajte češće, a mnogo manje obroke.

Prema preporukama liječnika obavljajte sve prenatalne preglede na vrijeme.

Što kupiti:

Ako već niste, počnite s pravljenjem popisa i nabavkom stvari koje vam trebaju kada se beba rodi.

U zadnjim tjednima trudnoće vjerojatno vam se neće dati obilaziti prodavaonice.

Investirajte u meku i udobnu nosilicu. Vježbajte njeno stavljanje kako biste bili spremni i vješti kada se dijete rodi.

Odnos s partnerom:

Možete s mužem slušati glazbu svjesni činjenice da je i dijete čuje.

Povratak na početnu trudnoće:  » Trudnoća

Trudnoća iz tjedna u tjedan - odaberite tjedan trudnoće:

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. 41. 42.

Kalkulatori:

Trudnoća Plodni dani

Trudnoća Termin poroda

Vezane teme:

Simptomi trudnoće

 

Politika privatnosti

Ova web stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Neki kolačići su nužni da bi stranica ispravno funkcionirala i bila dostupna, dok neki omogućavaju analiziranje posjećenosti i praćenje statistika o čitanosti sučelja. Također dijelimo kolačiće trećih strana poput oglašivačkih kuća, partnera za praćenje i analitiku posjećenosti, te društvenih medija. Nastavkom korištenja sučelja slažete se s tim. Više o pravilima privatnosti i kolačićima koji se pohranjuju.