TRUDNOA27. tjedan trudnoe

Beba:

Ulaskom u tree tromjeseje beba sada ima dobre anse da preivi i ako se prijevremeno rodi. Oi se otvaraju. Beba sada uje mnogo bolje pa e vjerojatno ve prepoznavati va glas i glas od vaeg mua. Razvijte naviku itanja prii vaem djetetu. Ono vas moe ve uti pa je itanje pria odlian nain povezivanja. Sluanje glazbe je takoer odlina ideja.

Beba uestalije sie prst, to u maternici nije tako loe jer time ojaava vilicu i obraze. tucanje je takoer uestalo u ovoj dobi, ali budui da ne smeta bebi, ne bi trebalo ni vas optereivati.

Vae tijelo:

Vae tijelo se intenzivnije iri, a vaa maternica je gotovo dosegla rebra. Trudnice koje imaju negativnu Rh grupu trebale bi razgovarati s lijenikom o potrebnoj injekciji.
 
Zbog teine vjerojatno vam je pomalo osjeaj ravnotee poremeen. Zato je vano da se kreete paljivo kako biste izbjegli padove. Pripremajui se za poroaj ligamenti se oputaju pa ete se osjeati pomalo nestabilno.

Moete u pojedinom trenutku osjetiti stezanje u predjelu trbuha koje traje minutu do dvije. Mnoge ene ove kontrakcije znaju zamijeniti s trudovima. Iako su dosta neugodne, gledajte to s vedrije strane. Bar ete dobiti sliku o tome kako e trudovi izgledati.

Zdravlje i stil:

Ne bi bilo loe potraiti nekoga tko e vam pomoi. Obzirom da ste sve nestabilniji svi poslovi e vam predstavljati sve vei problem. Zamolite nekog lana obitelji da vam redovito pomae ili platite pomonicu. Potrudite se biti to ljubazniji jer e vam i nakon roenja djeteta pomo biti potrebna.

Vodite dnevnik. Promjene raspoloenja mogu vas iscrpiti i dezorijentirati, a pisanje dnevnika vratit e vam osjeaj kontrole i osjeaja to se dogaa, ali i opustiti vas.

Pranje ruku je iznimno vano i dalje kao i na poetku trudnoe. Nemojte se opustiti ni s prehranom. Meso koje jedete trebalo bi biti dobro termiki obraeno, jaja takoer. Bacite sva jaja koja dugo drite u friideru ili ona koja su moda napukla.

Ako postoji u vaem kraju upiite se na teaj dojenja. Na takvim teajevima moete nauiti mnogo o dojenju i njezi novorodeneta.

to kupiti:

Ako i u to moete pametno uloiti novac to je u pomonicu u kui i asistenticu na poslu.

Odnos s partnerom:

Ako ste prvi put majka to e u vama potaknuti strahove, od onih najmanjih (hou li znati mijenjati pelene) do onih velikih (hou li roditi zdravo dijete). Kada vas god mue takva pitanja razgovarajte o njima s muem. Netko kome je stalo jednako kao i vama moe vas sasluati i razumjeti.

Trudnoa iz tjedna u tjedan - odaberite tjedan trudnoe:

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. 41. 42.

Kalkulatori:

Trudnoæa Plodni dani

Trudnoæa Termin poroda

Vezane teme:

Simptomi trudnoe

 

Politika privatnosti

Ova web stranica pohranjuje vaše kolaie (cookies). Neki kolaii su nuni da bi stranica ispravno funkcionirala i bila dostupna, dok neki omoguavju analiziranje posjeenosti i praenje statistika o itanosti suelja. Takoer dijelimo kolaie treih strana poput oglašavakih kua, partnera za praenje i analitiku posjeenosti, te društvenih medija. Nastavkom korištenja suelja slaete se s tim. Više o pravilima privatnosti i kolaiima koji se pohranjuju.