TRUDNOA24. tjedan trudnoe


Beba
 
Beba se lagano deblja, a koa postaje manje naborana. Unutarnje uho je potpuno razvijeno i beba sada ima osjeaj ravnotee dok se okree unutar maternice. Beba e sve intenzivnije reagirati na zvukove, pa ako je neki naglo uznemiri moe biti nemirna satima.

Vae tijelo

Moda ete zbog rastezanja koe u predjelu pupka osjeati svrab. Ako vam na pojedinim dijelovima tijela potamni koa ne brinite, jer e se sve vratiti u normalu nakon poroaja.

Jedino pazite da koristite neku kremu protiv nastajanja strija.  Neete ih moi potpuno sprijeiti, ali nakon poroaja veina njih e se smanjiti i pretvoriti u tanke jedva uoljive pruge.

Neke ene su ve ranije, a neke e uskoro zapoeti osjeati Braxton Hicks kontrakcije.

Zdravlje i stil

Uobiajeno je da se u ovom tjednu radi test za trudniki dijabetes, pa ete vjerojatno biti upueni da OGTT test. OGTT je test koji pokazuje sposobnost preuzimanja glukoze u organizmu te slui za otkrivanje poremeaja metabolizma eera. Test traje 2 sata. Mjeri se razina glukoze u krvi na tate, te nakon 60 min i 120 min od uzimanja glukoze. Test se izvodi tako da se krv i od ispitanika uzme na poetku samog testa, te ispitanik zatim popije tonu odreenu koliinu glukoze otopljene u vodi. Za vrijeme izvoenja testa potrebno je mirovati, te se ne smije nita konzumirati. Tijekom izvoenja testa zabranjena je fizika aktivnost, konzumacija hrane, pia i puenje, te treba  mirno sjediti u ekaonici i paziti na tono vrijeme javljanja u laboratorij.

Neke ene e osjetiti sindrom suhih oiju, to posebno teko moe biti ako nosite kontaktne lee. Ako je ljeto nosite obvezno sunane naoale. To je dobra navika i obino, ali kada ste trudni posebno su korisne jer su se vae oi poveale i osjetljivije su na sunce.

Mlijeni proizvodi su jako vani za vrijeme trudnoe. Neka vam pola litre mlijeka ili mlijenih proizvoda poput jogurta bude minimum, a neki stariji lijenici preporuit e i tri ae dnevno.

Jedite zdrave grickalice, a izbjegavajte hranu koja sadri eer, posebno zaslaene napitke i prazne kalorije.

Svaki prekid je teak, ali ako ste nezadovoljni lijenikom promijenite ga. Kada doete do poroda trebat e vam netko kome potpuno vjerujete.

to kupiti

Dobro je okruiti se svime organskim. Jedite prirodno uzgojenu hranu i odijevajte samo prirodne tkanine, pa te stvari i kupujte.

Odnos s partnerom

Vrlo je vano da s partnerom provodite dovoljno vremena, ali je jednako vano da imate i dovoljno vremena za sebe. Jednom kada postanete roditelji neete imati dovoljno vremena za sebe, pa iskoristite ostatak trudnoe. Malo se organizirajte i razgovarajte s partnerom kako moete „dotjerati“ svoj dom. Vjerojatno je potrebno uiniti neke preinake i popravke prije dolaska bebe. Neka partner obavlja te projekte, jer se enama u trudnoi ne preopuruuje penjanje na ljestve ili izlaganje bilo kakvim kemikalijama. Provjerite detektore dima i instalacije.

Povratak na poetnu trudnoe:  » Trudnoa

Trudnoa iz tjedna u tjedan - odaberite tjedan trudnoe:

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. 41. 42.

Kalkulatori:

Trudnoæa Plodni dani

Trudnoæa Termin poroda

Vezane teme:

Simptomi trudnoe

 

Politika privatnosti

Ova web stranica pohranjuje vaše kolaie (cookies). Neki kolaii su nuni da bi stranica ispravno funkcionirala i bila dostupna, dok neki omoguavju analiziranje posjeenosti i praenje statistika o itanosti suelja. Takoer dijelimo kolaie treih strana poput oglašavakih kua, partnera za praenje i analitiku posjeenosti, te društvenih medija. Nastavkom korištenja suelja slaete se s tim. Više o pravilima privatnosti i kolaiima koji se pohranjuju.