TRUDNOA22. tjedan trudnoe

Beba

Beba na glavi ima neto kose, a ve ima obrve. Vaa beba sada ima oi, iako arenice jo uvijek nisu pigmentirane.

Od pet osjetila u maternici se prvo razvija osjetilo dodira. Tako da se ne smijete iznenaditi kada primite dosta udaraca od nje u unutranjosti stomaka. Duboke bore primjetne su na koi bebe, ali kako se beba bude razvijala one e se „izglaati“.

Ukoliko je deko testisi su formirani i  sputaju se iz unutarnjeg dijela tijela u monice.

Imunoloki sustav je razvijen, pa ga beba poinje da koristi kako bi se zatitila od infekcija.

Takoer, neuroloki sustav je ve dovoljno razvijen da beba moe procesuirati sve to otkrije oko sebe.

Vae tijelo

Ovo je najljepi dio trudnoe. Trbuh nije previe velik da bi vam smetao, a hormoni su se primirili. Iako ete primijetiti da vam ne odgovaraju neki okusi koje ste voljeli ranije, a takoer i parfem koji ste oboavali sada vam moe okrenuti stomak. Neke trudnice s druge strane mogu poeti oticati, osjeati ekstra umor i teinu pri svakom pokretu. Nemojte sluati tue savjete to biste trebali raditi i kako se osjeati jer je svaka trudnoa individualna i ono to odgovara jednoj trudnici, drugoj nee odgovarati.

Vaginalni iscjedak e se moda poveavati, te ete morati ee u WC nego obino. Ovo je normalan simptom trudnoe, ali na bol i neugodne mirise uz pojaan iscjedak i ee odlaske u WC trebate reagirati i posjetiti lijenika jer to moe signalizirati upalu.

Zdravlje i stil

Kako se pribliavate treem tromjeseju oekujte kako e sve vie ljudi komentirati va izgled i trbuh, od bezazlenih i dobronamjernih komentara, do onih zloestih.  Stalno se trebate podsjeati da ni jedna ena ne deblja se u trudnoi jednako i da ni jednoj eni trbuh ne raste jednakom brzinom i pravilnim proporcijama. Svako se tijelo u trudnoi mijenja prema vlastitim

Moda e se na nogama pojaviti proirene vene, pa podignite povremeno dok leite u naslonjau noge u zrak. Izbjegavajte dugotrajna stajanja i sjedenje noge preko noge.

Nemojte se prevrtati u krevetu noi. Ako ne moete zaspati uahurite se u jednom poloaju i razmiljajte o neemu dosadnom to e vas uspavati. Moete gledati tv dok ne zaspite. Obino se savjetuje spavanje na boku, ali mnoge ene smatraju taj poloaj neudobnim, najbolje razgovarajte s lijenikom o vaem omiljenom poloaju. Mnogim enama smeta spavanje na leima, dok neke ene spavaju najudobnije na leima.

Vae grudi i dalje rastu jer se pripremaju za roenje i dojenje.

Ako primijetite bilo kakvo krvarenje, jake glavobolje, iznenadno znojenje ruku i lica, imate proljev, vruicu ili abdominalnu bol javite se hitno lijeniku.

Izbjegavajte bilo kakav oblik tjelovjebe koji vas umara i koji nije posebno namijenjen trudnicama.

Ne zaboravite odravati uravnoteenu i zdravu prehranu. Folati su vam i dalje potrebni, kao i kalcij, eljezo i proteini.  Omega – 3 masne kiseline nune su za neuroloki razvoj i razvoj mozga. Maslinovo ulje i ribe neka budu sastavni dio vaeg tjednog jelovnika. Namirnice poput kikirikija, govedine, piletine, jaja, jogurta i openito mlijenih proizvoda bogate su i proteinima, ali i nutrijentima poput eljeza i kalcija. Jednako tako cjelovite itarice sadre zdrave ugljikohidrate, ali i su bogate magnezijem, vitaminima B i cinkom. to raznovrsniju hranu jedete ne samo da poveavate bogatstvo nutrijenata, nego i bebu navikavate na razliite okuse.

Spremite se na da e vam drugi gladiti trbuh. im zaponete zaista izgledati trudno, mnogi ljudi, poznati i nepoznati poeljet e vam dotaknuti trbuh ili ga ak maziti. I dok nekim enama to smeta, druge misle kako je to slatko. Sasvim je u redu rei na ljubazan nain da ne volite da vam netko dira trbuh i odmaknuti se korak unatrag. Ali nije u redu pretvarati se u histerinu trudnicu i oitavati bukvicu svima koji vas dotaknu.

to kupiti

Ako imate starije dijete i jo uvijek mu niste saopili novost pronaite neki crti ili bajku u kojoj glavni junak dobiva brata ili sestru. Ovakve prie pomoi e djetetu shvatiti to se odgaa.

Odnos s partnerom

Sada kada ete postati majka i vidite kakav trud to iziskuje vrijeme je da oivite veze sa svojim roditeljima, kao i partnerovim. Pozovite ih da vam se pridrue u sljedeem posjetu lijeniku ili na neki drugi nain ih ukljuite u va trudniki ivot.

Povratak na poetnu trudnoe:  » Trudnoa

Trudnoa iz tjedna u tjedan - odaberite tjedan trudnoe:

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. 41. 42.

Kalkulatori:

Trudnoæa Plodni dani

Trudnoæa Termin poroda

Vezane teme:

Simptomi trudnoe

 

Politika privatnosti

Ova web stranica pohranjuje vaše kolaie (cookies). Neki kolaii su nuni da bi stranica ispravno funkcionirala i bila dostupna, dok neki omoguavju analiziranje posjeenosti i praenje statistika o itanosti suelja. Takoer dijelimo kolaie treih strana poput oglašavakih kua, partnera za praenje i analitiku posjeenosti, te društvenih medija. Nastavkom korištenja suelja slaete se s tim. Više o pravilima privatnosti i kolaiima koji se pohranjuju.