TRUDNOĆA21. tjedan trudnoće

Beba
 
Sada beba više ne raste toliko brzo, ali tijelo počinje sve više dobivati ljudske proporcije i dobivati na težini. Moždane stanice se i dalje stvaraju zapanjujućom brzinom između 50.000 i 100.000 u minuti.

Probavni sustav je dosta razvijen, a maleni ili malena već mogu gutati. Razvilo se i osjetilo okusa, a živci rade prekovremeno kako bi se svih pet osjetila razvilo. Obrve i trepavice su razvijene. Sada vaša beba čuje razgovore koje vodite, tako da postoji šansa da će početi reagirati na vaš glas.  Prvi pokreti bebe koje osjetite bit će poput leptirića u trbuhu ili pucketanja kokica, a kasnije ćete početi primjećivati sve češće i čvršće lupkanje.

Vaše tijelo

Vi ste se vjerojatno do sada priviknuli na trudnoću i osjećate se bolje, bar u usporedbi s prvim tromjesečjem. Iako ste vjerojatno tek dobili oko 4 do 5 kg, zbog rastezanja maternice moguće je da ćete osjećati blažu bol u predjelu trbuha.

Možda ćete primijetiti kako ste postali nespretniji nego obično, to je zbog toga što dobivate ekstra težinu na trbuhu, pa vam je pomjeren centar ravnoteže. Također, mogli biste se osjećati vrlo umorno i malaksalo, a poneke trudnice primijetit će i natjecanje ruku, stopala i zglobova.

Zdravlje i stil

Važno je da stres svedete na najmanju moguću razinu, jer se mnogo toga emotivnog odvija u trudnoći. Za smanjenje napetosti vrlo je korisna šetnja i boravak na svježem zraku.

Sa sobom nosite MP3 player, pa kada primijetite da ste se uzrujali oko neke stvari  pustite laganu glazbu, uživajte u glazbi i zamislite kako ležite negdje na plaži pod toplim suncem.

Snovi također mogu biti aktivniji, pa nemojte dopustiti da vas preko dana brine ukoliko ste nešto loše sanjali.

Što kupiti

Ako trebate otići na vjenčanje ili neki drugi važan događaj nemojte se ustručavati pitati u kojim buticima iznajmljuju svečane haljine za trudnice. Možete početi s uređenjem dječje sobe, jer sprema dječja soba ili bar krevetić prije ulaska u treće tromjesečje pomoći će vam da smanjite stres, ali i da se dodatno zbližite s bebom koja stiže.

Odnos s partnerom

Što više se družite s partnerom, ali i s prijateljima jer za nekoliko tjedana zbog velikog trbuha više nećete biti raspoloženi, a kasnije kada beba dođe bit će sve teže i teže pronaći slobodnog vremena.

Trudnoća iz tjedna u tjedan - odaberite tjedan trudnoće:

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. 41. 42.

Kalkulatori:

Trudnoća Plodni dani

Trudnoća Termin poroda

Vezane teme:

Simptomi trudnoće

 

Politika privatnosti

Ova web stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Neki kolačići su nužni da bi stranica ispravno funkcionirala i bila dostupna, dok neki omogućavaju analiziranje posjećenosti i praćenje statistika o čitanosti sučelja. Također dijelimo kolačiće trećih strana poput oglašivačkih kuća, partnera za praćenje i analitiku posjećenosti, te društvenih medija. Nastavkom korištenja sučelja slažete se s tim. Više o pravilima privatnosti i kolačićima koji se pohranjuju.