TRUDNOA21. tjedan trudnoe

Beba
 
Sada beba vie ne raste toliko brzo, ali tijelo poinje sve vie dobivati ljudske proporcije i dobivati na teini. Modane stanice se i dalje stvaraju zapanjujuom brzinom izmeu 50.000 i 100.000 u minuti.

Probavni sustav je dosta razvijen, a maleni ili malena ve mogu gutati. Razvilo se i osjetilo okusa, a ivci rade prekovremeno kako bi se svih pet osjetila razvilo. Obrve i trepavice su razvijene. Sada vaa beba uje razgovore koje vodite, tako da postoji ansa da e poeti reagirati na va glas.  Prvi pokreti bebe koje osjetite bit e poput leptiria u trbuhu ili pucketanja kokica, a kasnije ete poeti primjeivati sve ee i vre lupkanje.

Vae tijelo

Vi ste se vjerojatno do sada priviknuli na trudnou i osjeate se bolje, bar u usporedbi s prvim tromjesejem. Iako ste vjerojatno tek dobili oko 4 do 5 kg, zbog rastezanja maternice mogue je da ete osjeati blau bol u predjelu trbuha.

Moda ete primijetiti kako ste postali nespretniji nego obino, to je zbog toga to dobivate ekstra teinu na trbuhu, pa vam je pomjeren centar ravnotee. Takoer, mogli biste se osjeati vrlo umorno i malaksalo, a poneke trudnice primijetit e i natjecanje ruku, stopala i zglobova.

Zdravlje i stil

Vano je da stres svedete na najmanju moguu razinu, jer se mnogo toga emotivnog odvija u trudnoi. Za smanjenje napetosti vrlo je korisna etnja i boravak na svjeem zraku.

Sa sobom nosite MP3 player, pa kada primijetite da ste se uzrujali oko neke stvari  pustite laganu glazbu, uivajte u glazbi i zamislite kako leite negdje na plai pod toplim suncem.

Snovi takoer mogu biti aktivniji, pa nemojte dopustiti da vas preko dana brine ukoliko ste neto loe sanjali.

to kupiti

Ako trebate otii na vjenanje ili neki drugi vaan dogaaj nemojte se ustruavati pitati u kojim buticima iznajmljuju sveane haljine za trudnice. Moete poeti s ureenjem djeje sobe, jer sprema djeja soba ili bar kreveti prije ulaska u tree tromjeseje pomoi e vam da smanjite stres, ali i da se dodatno zbliite s bebom koja stie.

Odnos s partnerom

to vie se druite s partnerom, ali i s prijateljima jer za nekoliko tjedana zbog velikog trbuha vie neete biti raspoloeni, a kasnije kada beba doe bit e sve tee i tee pronai slobodnog vremena.

Trudnoa iz tjedna u tjedan - odaberite tjedan trudnoe:

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. 41. 42.

Kalkulatori:

Trudnoæa Plodni dani

Trudnoæa Termin poroda

Vezane teme:

Simptomi trudnoe

 

Politika privatnosti

Ova web stranica pohranjuje vaše kolaie (cookies). Neki kolaii su nuni da bi stranica ispravno funkcionirala i bila dostupna, dok neki omoguavju analiziranje posjeenosti i praenje statistika o itanosti suelja. Takoer dijelimo kolaie treih strana poput oglašavakih kua, partnera za praenje i analitiku posjeenosti, te društvenih medija. Nastavkom korištenja suelja slaete se s tim. Više o pravilima privatnosti i kolaiima koji se pohranjuju.