TRUDNOA17. tjedan trudnoe

Beba

Vaa je beba i dalje mrava bez vrste kotane strukture, pa iako e neke trudnice osjetiti pokrete bebe, veina trudnica ih ne moe jo uvijek razaznati. Zbog razvoja kostiju bebe, ne zaboravite na mlijeko i mlijene proizvode u svojoj prehrani.  Na ultrazvuku ete moi jasno vidjeti kojeg je spola vaa beba, ako vam lijenik ve do sada to nije uspio razaznati.

Lanugo dlaice se uveavaju, a nestat e pred sam poroaj. Mozak bebe se razvija, a broj stanica u mozgu se poveava za oko 250.000 u minuti.

Vae tijelo

Vaa maternica se proirila i zauzela vei dio trbuha. Vi se svakim danom vraate na staro raspoloenje. Vraa vam se ivost i energija.

Iako su munina, umor i promjene raspoloenja iza vas, ve sada se mogu pojaviti druge trudnike tegobe poput bolova u donjim leima i iijasa. Ove bolove moete osjeati kao vrlo otre bolove. Pokuajte to ee mijenjati poloaj dok leite, te stavite jastuka koliko god vam je potrebno.

Nekim enama e se u 17. tjednu trudnoe trbuh tek primijetiti dok e druge ve osjetiti potrebu za noenjem trudnikog pojasa kako bi dodatno podrale teinu abdomena.

Moda ete primijetiti i proirene vene na nogama. Pokuajte to ee dignuti noge dok sjedite kako biste nadmudrili gravitaciju i olakali povratak krvi iz nogu. 

Zdravlje i stil

Ne zaboravite unositi dovoljno tekuine.

Jedite manje, a ee obroke. Strunjaci preporuuju  est malih obroka umjesto tri velika. Na ovaj nain takoer izbjegavate prejedanje, jer e se rjee pojavljivati napadi gladi.

Neke ene patit e po prvi put od migrena za vrijeme trudnoe. Naalost neete se moi osloniti na medikamente u ublaavanju boli. Pa izbjegavajte okoladu i kofein za koje se tvrdi da potiu glavobolje. Minimalizirajte stres i dovoljno spavajte.

to kupiti

Klasine tajice, samo broj vee utedjet e vam novac, jer su jeftinije od odjee za trudnice.

Odnos s partnerom

Dogovorite s partnerom na koji nain ete ostatku obitelji saopiti radosnu vijest ako ve niste.

Povratak na poetnu trudnoe:  » Trudnoa

Trudnoa iz tjedna u tjedan - odaberite tjedan trudnoe:

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. 41. 42.

Kalkulatori:

Trudnoæa Plodni dani

Trudnoæa Termin poroda

Vezane teme:

Simptomi trudnoe

 

Politika privatnosti

Ova web stranica pohranjuje vaše kolaie (cookies). Neki kolaii su nuni da bi stranica ispravno funkcionirala i bila dostupna, dok neki omoguavju analiziranje posjeenosti i praenje statistika o itanosti suelja. Takoer dijelimo kolaie treih strana poput oglašavakih kua, partnera za praenje i analitiku posjeenosti, te društvenih medija. Nastavkom korištenja suelja slaete se s tim. Više o pravilima privatnosti i kolaiima koji se pohranjuju.