TRUDNOĆA16. tjedan trudnoće

Beba

Kraj je četvrtog mjeseca trudnoće i vaša beba je dugačka oko 112 mm.

Prsti na rukama već su formirani, noge su duže od ruku, a vi ćete već moći primijetiti njihovo kretanje.  Ako ništa ne osjetite neka vas to ne zabrinjava. Neke majke kojima je prva trudnoća ništa ne osjećaju do 24. tjedna.

Vaše tijelo

Maternica vam se širi, a time i trbuh i grudi vam rastu, a zbog posteljice dobivate na težini. Ali za sada još uvijek drugi ne moraju primjećivati vašu trudnoću, posebno ukoliko pažljivo birate odjeću.

Ipak, težinom se trebate najmanje opterećivati. Potrudite se sebi i bebi osigurati kvalitetnu prehranu, a pustite težinu da bude kakva hoće.

Zdravlje i stil

Korištenje masažnih kada i toplih kupki se u trudnoći ne preporučuje. Tuširajte se svako jutro.

Ako do sada niste napravite ultrazvučni pregled. U trudnoći se preporučuju tri ultrazvučna pregleda. Prvi između 16. i 22. tjedna, drugi u razdoblju od 28. do 32. tjedna i treći neposredno pred sam porođaj kako bi se utvrdio položaj djeteta.

Ako vas boli glava, nemojte piti aspirin ili ibuprofen. Za zamjenski lijek pitajte liječnika.

Dobro držanje je iznimno važno. Izdužite vrat, opustite ramena i ispravite leđa.

Što kupiti

Fleksibilnost je ključna riječ kod odjeće za trudnice, pa tražite sve ono što se rasteže.

Odnos s partnerom

Nagovorite partnera da iskuša kako je biti trudan ohrabrujući ga na zdravu prehranu i odricanje od alkohola. Na kraju trudnoće  bit će zdraviji, a vjerojatno i zgodniji.

Povratak na početnu trudnoće:  » Trudnoća

Trudnoća iz tjedna u tjedan - odaberite tjedan trudnoće:

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. 41. 42.

Kalkulatori:

Trudnoća Plodni dani

Trudnoća Termin poroda

Vezane teme:

Simptomi trudnoće

 

Politika privatnosti

Ova web stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Neki kolačići su nužni da bi stranica ispravno funkcionirala i bila dostupna, dok neki omogućavaju analiziranje posjećenosti i praćenje statistika o čitanosti sučelja. Također dijelimo kolačiće trećih strana poput oglašivačkih kuća, partnera za praćenje i analitiku posjećenosti, te društvenih medija. Nastavkom korištenja sučelja slažete se s tim. Više o pravilima privatnosti i kolačićima koji se pohranjuju.