TRUDNOA15. tjedan trudnoe

Beba

Beba je duga oko 10 cm.  Noge su ve dosta narasle, a kosti postaju sve vre. Ui su skoro ve razvijene, a oi se polagano pribliavaju.  Obrve su poele rasti, a cijelo tijelo bebe obraslo je dlaicama koje se nazivaju lanugo.

Vae tijelo:

Trudnou vie neete moi skrivati, jer se ona svakim danom sve vie primijeti na vaem tijelu.

U ovom tjednu trudnoa vas poinje ostavljati doslovno bez daha jer kako se maternica iri ostavlja manje prostora pluima da se ire.  Ne trebate se zabrinjavati, ali ukoliko ne moete doi do daha, ini vam se kao da e vam srce iskoiti iz prsa ili vam prsti poplave zovite hitnu pomo.

U trudnoi su este upale mokranih kanala  i vaginalne infekcije pa sve promjene u mokrai ili vaginalnom sekretu prijavite ginekologu.

Zdravlje i stil:

Razgovarajte s lijenikom ima li potrebe za cijepljenjem protiv gripe.

Takoer, pitajte lijenika preporuuje li vam amniocentezu, test kojim  se mogu utvrditi neke genetske bolesti poput Downovog sindroma bebe i druge. Kombinirani probir koje ste moda napravili ranije ili Double i triple test, dat e vam vrijedne informacije o zdravlju vae bebe, ali su pogreni zakljuci uobiajeni. Na svakih 1.000 ena koje ga naprave, 50 e biti reeno kako je beba u riziku, ali samo e se jedno roditi s Downovim sindromom. Amniocenteza je za sada najpouzdanija metoda utvrivanja genetskih oboljenja iako ona nosi svoje rizike.

U ovom razdoblju trebali biste proi kroz vjebe disanja.

to kupiti:

Kupite donje rublje za trudnice. To prvenstveno podrazumijeva kvalitetne grudnjake.

to nositi kada se trbui zapone uoavati?

Umjesto da pokuate skrivati trudnou dobitna kombinacija je prihvatiti je i ponosno pokazivati.   Naravno neke dijelove svoje odjee ete, ako se ne udebljate previe, moi nositi sve do poroaja, ali pazite da su vam donji dijelovi (hlae i suknje) uvijek na kukovima, ispod trudnikog trbuha. Nemojte se gunati preirokim suknjama jer ete izgledati jo krupnije. Slobodno se odluite za krae suknje.

Iako smo rekli da trudnou treba ponosno nositi to ne znai da trebate pokazivati trbuh, jer nita lijepo se nema za vidjeti osim nateenih ila. Neka vam gornji dio uvijek prekriva cijeli trbuh i pada preko donjeg dijela odjee. Ako elite neto naglasiti neka to budu grudi.

Modni detalji poput eira, ukrasa, broeva maknut ete poglede sa struka.

Odnos s partnerom:

Ako vodite ljubav izbjegavajte misionarski poloaj koji moe napraviti preveliki pritisak na krvne ile i ostaviti bebu bez kisika.  

Povratak na poetnu trudnoe:  » Trudnoa

Trudnoa iz tjedna u tjedan - odaberite tjedan trudnoe:

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. 41. 42.

Kalkulatori:

Trudnoæa Plodni dani

Trudnoæa Termin poroda

Vezane teme:

Simptomi trudnoe

 

Politika privatnosti

Ova web stranica pohranjuje vaše kolaie (cookies). Neki kolaii su nuni da bi stranica ispravno funkcionirala i bila dostupna, dok neki omoguavju analiziranje posjeenosti i praenje statistika o itanosti suelja. Takoer dijelimo kolaie treih strana poput oglašavakih kua, partnera za praenje i analitiku posjeenosti, te društvenih medija. Nastavkom korištenja suelja slaete se s tim. Više o pravilima privatnosti i kolaiima koji se pohranjuju.