TRUDNOA1. tjedan trudnoe

Budui da se trudnoa rauna od prvog dana zadnje mjesenice, vi u prvom i drugom tjednu trudnoe niste trudni. U prvom tjednu trudnoe imate menstrualno krvarenje i na poetku ste novog ciklusa. Ovo je zapravo prvi tjedan vae budue trudnoe.

Ako je pak ovulacija iza vas i mislite da biste mogli biti trudni, tada ste ve u treem tjednu trudnoe ili prvom tjednu nakon zaea  3. tjedan trudnoe.  

 

Prvi tjedan ciklusa budue trudnoe

Ako u ovom mjesecu ostanete trudni, ovo e biti va prvi tjedan trudnoe.

Ako je ovo prvi tjedan u vaem ciklusu i elite trudnou, najbolji nain je da se seksate. Posebno izmeu dvanaestog i sedamnaestog dana menstrualnog ciklusa.

Naalost, ili na sreu ivot nije prema svima jednak. Neki su ljudi plodniji od drugih, pa nekima to lake polazi za rukom, dok se drugi trude i godinama. Veini parova potrebno je 6 do 8 mjeseci da zanu.

Postoje mnogi savjeti za koje se tvrdi da poveavaju ansu za trudnou. Navodimo neke osnovne.

- Stres odmae zatrudnjivanju, pa to se vie brinete oko zaea ili bilo ega drugog  manje su vam anse.

- Nemojte se seksati nekoliko dana prije najplodnijih dana. To rezultira veim nakupljanjem sperme i veim ansama za trudnou.

- Prestanite puiti.

- Alkohol oteuje spermu i smanjuje plodnost kod ena, pa prestanite i piti.

- Hranite se zdravo i budite tjelesno aktivni.

Ako je pak ovulacija iza vas i mislite da biste mogli biti trudni, tada ste ve u treem tjednu trudnoe ili prvom tjednu trudnoe nakon zaea. 

 

Prvi tjedan trudnoe nakon zaea

ene koje ne planiraju trudnou vjerojatno u ovom prvom tjednu trudnoe nakon zaea nee primijetiti nita neobino. Ipak, postoje neki simptomi trudnoe koji se mogu primijetiti u prvom tjednu nakon ovulacije. Kod veine e proi i dva tjedna bez ikakvih simptoma, te e primijetiti da su trudne tek u petom tjednu trudnoe ili treem tjednu nakon zaea. Vie o prvim simptomima trudnoe :

Simptomi trudnoe - koji su i kada se pojavljuju nakon zaea

Mnoge ene imaju neredovite menstrualne cikluse, pa ako menstruacija ne doe na vrijeme pretpostavljaju kako je to normalno. Za vrijeme prvog tjedna nakon zaea, nema oitih znakova trudnoe. Postoje neki individualni simptomi poput naglog nedostatka interesa za stvari koje su vas ranije zanimale, udljivog raspoloenja, eeg uriniranja, openito bezvoljnosti i umora. Ali veina ena ove simptome ima i prije dolaska menstruacije, pa oni nisu pouzdan pokazatelj. Od pouzdanijih pokazatelja jedino su implantacijsko krvarenje i poviena bazalna temperatura.

Da biste razumjeli trudnou jako je vano da razumijete ciklus. Menstrualni ciklus traje oko 28 dana, iako se normalnim smatra sve izmeu 24 i 35 dana. Sredinom ciklusa, dogaa se ovulacija. Jajnik otputa jajace koje u jajovodu oplouje spermij. Jednom kada je jajace oploeno kroz jajovod nastavlja put do maternice gdje se ugnjeuje u zid maternice (implantacija).  Postoje strunjaci koji tvrde da se ak ni trei tjedan trudnoe (1. tjedan nakon zaea) ne moe smatrati trudnoom, jer da bi se jajna stanica ugnijezdila u maternici potrebno je 5 do 10 dana, to se najee odnosi tek na etvrti tjedan trudnoe. Meutim, to ne znai da se s vaom buduom bebom nita ne dogaa u prvom tjednu trudnoe nakon zaea. Oploena jajna stanica, kasnije zigota se multiplicira. Zigota sadri jednak broj kromosoma oba roditelja, ukupno 46. U tim kromosomima zapisano je mnogo toga o bebi, od spola, izgleda, boje kose, oiju, visine i mnogih osobnosti bebe. Ona u ovom tjednu prolazi kroz jajovod, te trai najprikladnije mjesto u maternici gdje bi se ugnijezdila.

Ipak, mnogi e rei da je ovaj tjedan posljednja prilika da uivate u „normalnom ivotu“. Budui da beba jo uvijek ne prima hranu preko vae krvi moete popiti au vina i biti na uobiajenoj prehrani bez da to utjee na bebu.

Ali dobro bi bilo ve sada zapoeti s mijenjanjem navika. Ako uzimate neke lijekove, razgovarajte s lijenikom o njihovom utjecaju na trudnou. Izbjegavajte bilo kakva zraenja, posebno rendgenska snimanja. Zaponite s uzimanjem prenatalnih multivitamina. Folna kiselina je jako bitna jer pomae da se sprijee defekti neuralne cijevi. Kalcij je takoer vaan, kao i eljezo.


Vezano:

Koliko treba vremena da ostanete trudni

Kako lijeiti neplodnost i poveati anse za trudnou prirodnim putem

Povratak na poetnu trudnoe:  » Trudnoa

Trudnoa iz tjedna u tjedan - odaberite tjedan trudnoe:

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. 41. 42.

Kalkulatori:

Trudnoæa Plodni dani

Trudnoæa Termin poroda

Vezane teme:

Simptomi trudnoe

 

Politika privatnosti

Ova web stranica pohranjuje vaše kolaie (cookies). Neki kolaii su nuni da bi stranica ispravno funkcionirala i bila dostupna, dok neki omoguavju analiziranje posjeenosti i praenje statistika o itanosti suelja. Takoer dijelimo kolaie treih strana poput oglašavakih kua, partnera za praenje i analitiku posjeenosti, te društvenih medija. Nastavkom korištenja suelja slaete se s tim. Više o pravilima privatnosti i kolaiima koji se pohranjuju.