SELFHELP7 ključeva da se oslobodite brige i strahova

 

 

 

7 ključeva da se oslobodite brige i strahova

 

Strah nas smrzava. On sprječava ljude da žive svoj životni san, zablistaju, nastupaju i na kraju jednostavno žive sretno.

Ali kako se osloboditi sputavajućeg straha i briga.

Prvi ključ oslobađanja od straha je osvještavanje osobne moći. Kada izgubite vjeru u sebe strah preuzima vodstvo i vodi vas u mizeriju. Stoga je vjera u sebe prvi korak oslobađanja od strahova i briga.

Osobna moć nije ništa drugo doli stav u vašim mislima. Morate znati da možete kontrolirati svoje misli, osjećaje, emocije, energiju i fizičku snagu bez osjećaja straha. Stalno radite na sebi. Razvijajte se duhovno, zdravo se hranite i vježbajte.

Drugi ključ je buditi se ujutro s pozitivnim mislima, osjećajima i energijom. To će vam dati neustrašivost. Vjerujte kako ste zaštićeni i kako će se negativnosti odbijati od vas. Morate znati da većina osoba kreira sama svoju realnost i ako budete žrtve vlastitih misli i negativne energije takvu energiju ćete odašiljati i privlačiti.

Treći ključ je otpuštanje negativne energije i strahova putem bezuvjetne ljubavi prema sebi i drugima. Nemoguće je biti u strahu ako volite sebe i druge bezuvjetno. To je zbog toga što je napad suprotan ljubavi. Ako drugima i sebi pristupate s predrasudama i napadački, tada se strah povećava jer očekujete takvo ponašanje i od drugih.

Četvrti ključ je afirmacija i molitva. Bez obzira bili vjernik ili ne molitva i pozitivne afirmacije oslobodit će vas straha. Ako ste vjernik prisjetite se da u Bibliji piše najmanje 350 puta „Ne bojte se“. Da ima ikakvog razloga za strah bili biste upozoravani na rizike, a ne savjetovani da se ne bojite. Nikad ni jedan produhovljeni čovjek nije rekao da bi se ičega trebali bojati. Svi pozivaju na neustrašivost.

Peti ključ je pozitivno razmišljanje. Postoje samo dva načina razmišljanja: negativni ego, razdvojenost, podijeljenost, iluzije, sebičnost, nisko samopouzdanje, nasuprot misli temeljenih na ljubavi i afirmacije. Držite se pozitivnih misli temeljenih na ljubavi i altruizmu i izbacit ćete svaki strah i zabrinutost iz svojih misli.

Šesti ključ je samopouzdanje. Vjerujte u sebe i svoje sposobnosti i tako se ponašajte.

Sedmi ključ je pozitivna pažnja. Mislima možete svjesno upravljati i potrudite se uvijek ih usmjeriti prema pozitivnim stvarima. Strah se javlja kada misli prebacite na auto-pilot. Budite ih svjesni, uvijek kontrolirajte svoje misli i znajte kako vi upravljate svojim emocijama. Ukoliko imate poteškoća s nekim mislima koje vam se stalno vrte po glavi usredotočite se na nešto stvarno i izvanjsko, najbolje zvukove. Primjerice slušajte cvrkut ptica, zvuk automobila, vjetra, kiše… Sve dok ne zaboravite na ono o čemu ste razmišljali.

Što je „Katastrofiziranje“ ili pretjerana briga?
 
Mislite li da katastrofiranje pomaže ili čini stvari još gorima? Zbog čega onda sami sebi otežavate očekujući gori rezultat od realnog?  Katastrofiziranje“ je ono što se događa kada očekujete najgori mogući rezultat pri suočavanju s nekom opasnošću ili poteškoćom, posebno u situacijama kada je takvo nešto malo vjerojatno.  Na primjer, zaposlenik na dobrom položaju kojeg suradnici poštuju može strahovati da će dobiti otkaz ako ne završi projekt u vrlo kratkom roku. Objektivno gledano, šanse da će se to dogoditi su vrlo male.

Kognitivni psiholozi uče nas kako katostrofiziranje dodatno pogoršava stvari. To je zbog toga što naše misli mobiliziraju tijelo koje se dovodi u stanje kao da mu prijeti stvarna opasnost i kao da će se stvarna katastrofa dogoditi (bez obzira što je opasnost imaginarna, a ne realna). A to iscrpljuje organizam.

Kako se riješiti katastrofiziranja?

 Ako primijetite da katastrofizirate, razmislite logično. Na ljestvici od 1 do 10 je li to s čim se suočavate stvarna katastrofa ili samo težak problem?

Što je to što vas toliko straši? Razmislite ovako, imate li kristalnu kuglu koja vam kaže kako će stvari krenuti najgorim mogućim putem? Ako ne, spremite se za posljedice od kojih strahujete, ali dopustite sebi i da očekujete povoljniji rezultat, jer velika je šansa da će se upravo on dogoditi,  ne katastrofa.

Mirisan san može otjerati strahove

Spavanje pomaže organizmu da se resetira,  a mozgu da smiri misli i emocije. Ranija istraživanja pokazala su kako san sam po sebi eliminira strahove, ali znanstvenica sa Sveučilišta Northwestern u Evanston, pokušala je utvrditi kakav utjecaj na san imaju mirisi.

Otkrila je kako mirisi koje vežemo uz ružne memorije prisutni u prostoriji gdje se spava mogu smanjiti strahove.

Test je provela tako da su u mirisnoj prostoriji ispitanici gledali u strašnu fotografiju. Uvečer polovica ispitanika je spavala u prostoriji bez mirisa, a drugoj polovici je pušten isti miris koji je bio prisutan u prostoriji dok su gledali strašnu sliku.

Ujutro su ispitanici ponovo gledali slike, te je kod ispitanika koji su spavali u prostoriji s mirisom koji vežu uz strašnu sliku  zabilježeni strah bio značajno manji, dok se kod ispitanika koji su spavali bez mirisa razina straha nije mijenjala.

Čaj za strah (tjeskoba) - prirodno liječenje strahova

Čajevi glog, lipa, lavanda. Žličicu bilja prelit s četvrt litre kipuće vode. Tri do četiri šalice svježe pripremljena čaja pit tokom dana.

Kako najbrže trenutno izbaciti zabrinutost i strahove iz glave?
 
Postoji jedan najjednostavniji način za mnoge psihološke probleme – posao.

Okupirajte se nečim što vam ne dozvoljava razmišljanje. Ako ste shvatili zbog čega se brinete, analizirali problem, a još uvijek vam ta stvar ne izlazi iz glave vrijeme je da se prisilite ne razmišljati o tome.  Nalazite nove stvari i aktivnosti kojima ćete se baviti sve dok ne shvatite kako nemate vremena za zabrinutost. Ovaj savjet nije primjenjiv samo za zabrinutost, nego za mnoge negativne misli. Na ovaj način ćete značajno smanjiti njihov utjecaj na vaš svakodnevni život.

Osim puno posla, za negativnost postoji još jedan čarobni lijek: usrećite druge ljude. Ako se usredotočite na to čime možete druge usrećiti, neizbježno ćete usrećiti i sebe. Što manje mislite na sebe to ćete biti sretniji.

Vezano

Povući se ili razgovarati?

Što želite to i dobijete

7 ključeva da se oslobodite brige i strahova

Motivacija – Kako se motivirati i ostati motiviran?!

Apatija – kako je nadići

Izgradite novi život – 5 početnih koraka

Ponovni početak – prvo se oslobodite 7 laži

Kako reagirati na zlobne i zločeste komentare

Što znači oprostiti i kako praštati?

Kako se nositi s verbalnim napadima

Život čine male stvari

Kako da budete zadovoljni vlastitim životom

Kako nastaviti nakon razočarenja

Tehnike za povećanje snage volje

5 jednostavnih savjeta da započnete ono što želite

10 načina na koje se depresivne kućanice mogu boriti protiv lošeg raspoloženja

7 pozitivnih životnih mudrosti

Kako postati tolerantniji?!

Ego epidemija – Sve više žena sebe smatra fenomenalnima

Tajna pozitivnog stava prema životu

Može li se postati magnet za novac?!

7 zanimljivih znanstvenih činjenica o snovima

Potišteni ste ili tužni?! Što učiniti

5 savjeta Leonarda da Vincija kako iskoristiti vrijeme

Postati bolja osoba

„Katastrofiziranje“ – pretjerana briga

Kako prestati biti zavidan?!

Ljubaznost

Kako lakše upoznati nekog

I ti možeš biti dobar čovjek

Oslobodite se perfekcionizma u 7 koraka

Kako pobijediti sebe

Kako da smirite bilo kakvu svađu

Tri koraka do ostvarenja želja

15 savjeta koji vam mogu spasiti život

Naučite razbistriti misli

Kako sklapati nova prijateljstva u odrasloj dobi

Oslobodite se osjećaja krivnje

Savjeti kako da popravite samopouzdanje već danas

Nova, bolja ja – novogodišnje odluke

Svatko može naučiti biti optimist

Kako pobijediti negativnost

Negativan razgovor sa samim sobom

Sami ste za Božić?!

Komplimenti – zašto i kako ih davati

Što vas koči u ostvarenju želja?!

Što nas čini sretnima?

Nesigurnost

Kako se više družiti s obitelji i prijateljima

Uravnotežen životni stil

Kako mozak očuvati mladim

20 savjeta za zabavniji život

Znate li se radovati tuđem uspjehu?

Riješite se lošeg raspoloženja u 15 min

Dopustite drugima da sami biraju svoj put

4 načina da okrenete vrijeme u svoju korist

5 načina da zaglavite u životu kakav ne želite

Kako se prestati uspoređivati s drugima

Tri koraka do ostvarenja snova

Život bez brige

 

Politika privatnosti

Ova web stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Neki kolačići su nužni da bi stranica ispravno funkcionirala i bila dostupna, dok neki omogućavaju analiziranje posjećenosti i praćenje statistika o čitanosti sučelja. Također dijelimo kolačiće trećih strana poput oglašivačkih kuća, partnera za praćenje i analitiku posjećenosti, te društvenih medija. Nastavkom korištenja sučelja slažete se s tim. Više o pravilima privatnosti i kolačićima koji se pohranjuju.