SELFHELPTehnike za povećanje snage volje

 

 

 

Tehnike za povećanje snage volje

 

Poželite li ponekad da imate veću snagu volje kako biste mijenjali neke životne navike?! Snaga volje nije prirođena, ona se može mijenjati i razvijati. Ispod navodimo neke tehnike koje će vam pomoći oduprijeti se iskušenjima i ojačati snagu volje.

-1- Ojačajte motivaciju

Nemojte pretpostaviti kako ćete se lako riješiti neke navike. Da biste to uspjeli morate imati snažan motiv. Napišite na papir moguće scenarije. Uživite se u budućnost kao da se promjena već dogodila. Istražite, prikupite činjenice i izgradite unutarnje divljenje prema svome budućem životu.

-2- Radite na vještinama koje će podupirati vašu snagu volje

Jedan od razloga zbog kojih ljudi nastavljaju s lošim navikama je jaz između mogućnosti i želja.  Malo obrazovanja i učenja vezano uz ono što želite postići može vama olakšati put do ostvarenja cilja.

Možda se ne želite riješiti neke loše navike jer ne znate koliko vam škodi. Znate da ste se udebljali 10 kg, ali ne znate koliko vam to donosi zdravstvenih problema. Informiranje o negativnim posljedicama vaših navika će vam pomoći da ih lakše nadvladate.

Educirajte se kako biste poduprli novo, poželjnije ponašanje. Možda ne znate, ali za svaku temu koju možete zamisliti postoji bar jedna knjiga ili priručnik.

-3- Potražite saveznike

Nemojte pokušavati pobijediti naviku sami. Studije su pokazale kako društveno ohrabrenje ima veliki utjecaj na uspjeh ili neuspjeh odluke. Trebate potporu dragih osoba da biste imali više motiva za uspjeh.

Prijatelji i članovi obitelji vjerojatno žele da uspijete, ali možda samo njihova potpora nije dovoljna. Možda će vam trebati profesionalac, trener ili stručni savjetnik da biste uspjeli.

-4- Nagrađujte se

Postavite sustav nagrađivanja. To ne trebaju biti velike stvari, ali treba vam nešto čemu ćete se veseliti. Npr. ako uspješno uštedite u mjesec dana onoliko koliko ste planirali, častite sebe i supruga večerom u finom restoranu.

Možete također i koristiti kažnjavanje. Obično je strah da ćemo izgubiti nešto vrijedno veliki motivator. Odredite sebi penale ako ne uspijete u odluci. Npr. ako se želite odreći pušenja, obećajte kako ćete na svaku kupljenu kutiju cigareta u caritas dati 100 kn ili omiljeni odjevni predmet.

-5-  Kontrolirajte okruženje

Morate razumjeti koliku moć ima vaše okruženje na vas. Ako konstanto trošite previše u trgovačkim centrima tada biste trebali izbjegavati odlazak u njih. Kontroliranje okruženja je vrlo učinkovita strategija.

Ako se ne možete odreći slatkiša, nemojte ih kupovati. Manje su šanse da ćete pojesti čokoladu ako je prvo trebate otići u dućan i kupiti.

Povećajte volju tjelovježbom

Osobe kojima nedostaje snage volje za odolijevanje npr. čokoladici mogu povećati svoju sposobnost samoograničavanja jačajući svoje mišiće.

Istraživanjem na Sveučilištu u Kentuckyu došlo se do zaključka kako snaga volje ovisi o sposobnosti srca da reagira na različite zahtjeve. Srčani mišić i snaga volje, prema njima, povezani su u isti živčani sustav, pa faktori koji utječu na jedno, utječu i na drugo.

Tjelovježbom se ojačava srčani mišić, što znači da vježbanjem tijela pojačavate i snagu volje i smanjujete šanse da ćete raditi nešto što zapravo ne želite.

Još neke tehnike za povećanje snage volje

Baš kao i kod sporta, potrebno je mnogo truda i vježbe da bismo ojačali mozak i izgradili ili poboljšali psihičku snagu.  Njeno poboljšanje, osim što nam daje dodatnu energiju i  smanjuje umor, pomaže nam biti zdravijima, lakše se fokusirati i smanjiti razinu stresa.

- Dobar način za poboljšanje snage volje je igranje društvenih igrica.  Zbog toga igrajte šah, kartajte i sl.  Te igre će vas prisiliti da mislite unaprijed.

- Za poboljšanje koncentracije izvodite ovu vježbu. Dok šećete  kroz grad usredotočite se na neku točku (objekt) u daljini. Neka vam ostane u fokusu se dok ne stignete do njega. Ne dopustite da vam izlozi ili prolaznici odvlače pozornost.

- Meditirajte. Meditacijom ćete naučiti umiriti mozak, smanjiti stres i ublažiti reakcije.

- Na papir zapišite vrijednosti koje cijenite u životu, npr. dobrota, iskrenost (neka budu  one koje su zaista vama najvažnije) i prilikom donošenja odluka ravnajte se prema njima. Tako ćete biti sigurni da ste ispravno odlučili. Vaša snaga volje bit će jača ako su vaši zadaci u skladu s vrijednostima.

- Jedite namirnice bogate željezom. Željezo je vrlo važan element, a rijetko ga unosimo dovoljno. Jedna šalica prirodnog čaja od koprive dnevno donijet će vam veliku korist.

- Stalno iskušavajte nove aktivnosti. Neovisno o godinama naučite novi sport, novi jezik, koristiti se novim tehničkim pomagalom… Budite uporni sve dok ga ne savladate.

Vezano

Povući se ili razgovarati?

Što želite to i dobijete

7 ključeva da se oslobodite brige i strahova

Motivacija – Kako se motivirati i ostati motiviran?!

Apatija – kako je nadići

Izgradite novi život – 5 početnih koraka

Ponovni početak – prvo se oslobodite 7 laži

Kako reagirati na zlobne i zločeste komentare

Što znači oprostiti i kako praštati?

Kako se nositi s verbalnim napadima

Život čine male stvari

Kako da budete zadovoljni vlastitim životom

Kako nastaviti nakon razočarenja

Tehnike za povećanje snage volje

5 jednostavnih savjeta da započnete ono što želite

10 načina na koje se depresivne kućanice mogu boriti protiv lošeg raspoloženja

7 pozitivnih životnih mudrosti

Kako postati tolerantniji?!

Ego epidemija – Sve više žena sebe smatra fenomenalnima

Tajna pozitivnog stava prema životu

Može li se postati magnet za novac?!

7 zanimljivih znanstvenih činjenica o snovima

Potišteni ste ili tužni?! Što učiniti

5 savjeta Leonarda da Vincija kako iskoristiti vrijeme

Postati bolja osoba

„Katastrofiziranje“ – pretjerana briga

Kako prestati biti zavidan?!

Ljubaznost

Kako lakše upoznati nekog

I ti možeš biti dobar čovjek

Oslobodite se perfekcionizma u 7 koraka

Kako pobijediti sebe

Kako da smirite bilo kakvu svađu

Tri koraka do ostvarenja želja

15 savjeta koji vam mogu spasiti život

Naučite razbistriti misli

Kako sklapati nova prijateljstva u odrasloj dobi

Oslobodite se osjećaja krivnje

Savjeti kako da popravite samopouzdanje već danas

Nova, bolja ja – novogodišnje odluke

Svatko može naučiti biti optimist

Kako pobijediti negativnost

Negativan razgovor sa samim sobom

Sami ste za Božić?!

Komplimenti – zašto i kako ih davati

Što vas koči u ostvarenju želja?!

Što nas čini sretnima?

Nesigurnost

Kako se više družiti s obitelji i prijateljima

Uravnotežen životni stil

Kako mozak očuvati mladim

20 savjeta za zabavniji život

Znate li se radovati tuđem uspjehu?

Riješite se lošeg raspoloženja u 15 min

Dopustite drugima da sami biraju svoj put

4 načina da okrenete vrijeme u svoju korist

5 načina da zaglavite u životu kakav ne želite

Kako se prestati uspoređivati s drugima

Tri koraka do ostvarenja snova

Život bez brige

 

Politika privatnosti

Ova web stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Neki kolačići su nužni da bi stranica ispravno funkcionirala i bila dostupna, dok neki omogućavaju analiziranje posjećenosti i praćenje statistika o čitanosti sučelja. Također dijelimo kolačiće trećih strana poput oglašivačkih kuća, partnera za praćenje i analitiku posjećenosti, te društvenih medija. Nastavkom korištenja sučelja slažete se s tim. Više o pravilima privatnosti i kolačićima koji se pohranjuju.