SELFHELP7 pozitivnih životnih mudrosti

 

 

 

7 pozitivnih životnih mudrosti

 

-1- Usredotočite se na danas

Ako se usredotočite samo na danas, a na sutra kada ono stigne poštedjet ćete sebe mnogo stresa, te poboljšati fokus i produktivnost. Naravno, morate planirati za ono što vas očekuje, ali kompulzivno razmišljanje o budućnosti će  vas početi ometati u vašem svakodnevnom životu. Možete izgraditi naviku da se cijeli dan fokusirate na sadašnji trenutak, a o budućnosti razmišljate ograničeno vrijeme. Recimo 15 minuta dnevno ili ovisno o vašim potrebama, ali nikako u svakom trenutku i svugdje.

Također, uz to što je bitno da se fokusirate na ono što se trenutno događa oko vas, bitno je da se općenito u životu fokusirate na ono što vam je bitno. Na primjer, ako vam svakodnevni odlasci u teretanu nisu zabavni, možda to ne biste trebali raditi. Zbog čega idete u teretanu?
Je li to zbog toga što želite duže živjeti? Uredu, tada se usredotočite na cilj, dug i zdrav život. Ali ako ne volite odlaske u teretanu, možda će oni produžiti vaš život, ali koja korist od ekstra vremena ukoliko ga trošite na nešto što ne volite. Ako se usredotočite na prave prioritete biti ćete puno zadovoljniji nego da radite ono što vam drugi kažu da je bitno, a vas ne ispunjava. Možda vi više volite provoditi slobodno vrijeme s prijateljima. Jeste li znali da i dobar društveni život produžava očekivani životni vijek. Pronađite druge zamjenske aktivnosti koje su vam draže, a vode do istog ili sličnog cilja.  Važno je da život usmjerite na ono što vas zanima, jedino tako ne možete pogriješiti.


-2- Suočite se s preprekama

Lako je sjediti i zamišljati sve strašne stvari koje vam se mogu dogoditi, ali najčešće su to velika čudovišta koja postoje samo u mislima. U pravilu većina životnih prepreka je savladiva, ako se oko njih potrudite.

Nakon što ste dobro razmislili, napravili istraživanje i dobar plan kako postići nešto, nemojte pasti u zamku izgradnje čudovišta. Samo krenite korak po korak u ostvarivanje cilja.

Iznenađujuće je kako često kada smo sigurni u svoje ciljeve, znamo točno i kako ih možemo ostvariti, nekako nam to ne polazi za rukom. Jednostavno okolnosti nas sprječavaju da postignemo to što želimo. Nikako da budemo u pravom trenutku na pravom mjestu. Ma koliko se trudili uvijek nešto poništi  sav naš trud i vrati nas na početak.  U takvim situacijama najčešće optužujemo okolnosti koje nam ne daju da ostvarimo svoje snove. U  glavi stvaramo osjećaj bespomoćnosti i uzroke problemima tražimo u svemu i svačemu, naravno osim nama, jer  mi zaista ulažemo puno i dajemo sve od sebe. Eventualno mislimo da bi se problem riješio ako bi se udaljili od situacije, osobe ili stvari koja nas blokira.  Ipak, ponekad moramo  u uzroke neuspjeha potražiti u sebi. Jer ponekad, iako stvarno želimo uspjeti, mnogo je razloga zašto sami sebe sprječavamo.  Postoji mogućnost da se bojimo uspjeha pa podsvjesno stvaramo okolnosti koje će nas spriječiti. Druga je mogućnost da nismo sigurni da je postavljeni cilj zaista dobar za nas (pazi što želiš, moglo bi ti se i desiti), pa si sami pravimo ostvarenje cilja težim nego što zaista jest. Ili možda jednostavno problemu pristupamo stalno na isti način,  koji uvijek daje iste rezultate. 
 
Ako ste i na trenutak pomislili da ste možda vi prepreka ostvarenju ciljeva, najbolje je uzmite papir i olovku i zapišete sve što mislite da vas blokira. Zapišite sve pogrešne odluke koje ste donijeli i strahove koji su vas naveli na takve odluke. Zapišite svaku misao ili osjećaj koji se pojavi. Važno je ipak ne kriviti ni sebe prejako zbog  izbora koje smo prethodno napravili. Zapamtite naše odluke uvijek služe nama, sve dok ne odlučimo ih promijeniti. Kada završite, bacite papir, a s njim i sve prepreke koje ste vi uvjetovali.
 
Nakon toga okrenite novu stranicu. Ponovo krenite ispočetka u ostvarenje cilja.  Strahovi i sumnje opet će se pojaviti, ali s novim pristupom ćete spriječiti pojavljivanje novih podsvjesnih blokada. A osim toga kada ste se riješili dijela onog svog sumnjivog sebe, dio vas koji je oduvijek želio uspjeti sada ima priliku to i učiniti.


-3- Potrudite se razumjeti

Razgovarajte s ljudima, napravite istraživanje kroz knjige i internet stranice i vidjet ćete kako anksioznost i strahovi nestaju. Razumijevanje je uvijek korisno, ali pretjerano razmišljanje, kao što smo već spomenuli nije.

Kad god odlučimo redefinirati svoj život ili donijeti neku odluku uvijek ga promatramo iz određenog kuta.  Većina nas voli gledati na jedan način više nego na drugi. Na primjer, možda radije na sve gledamo iz emocionalne perspektive nego iz financijske, ili možda volimo analizirati i usredotočimo se na detalje, a ignoriramo  cijelu sliku i obrnuto.

Do nekog stupnja, ovakav način razmišljanja nije problem, jer dodaje samo malo osobne boje u naše živote. Međutim, možemo se pretvoriti u jednostranu osobu, slijepu za sve druge načine, čak kada ih i vrijedi istražiti. Gubimo toleranciju, razumijevanje drugih ljudi, a još više se okomljujemo na svoje pogreške.

Možda ste osoba koja na svoj život gleda isključivo iz duhovne perspektive. Kao rezultat te isključivosti, druge brige poput financijskih ili društvenih su vam strane i ne dopuštate mozgu da na temelju njih donosi bilo kakve procjene.   Ali ako biste odvojili samo trenutak i razmislili o tim gledištima sebi biste pomogli na nekoliko načina.

Prvo, jasnije biste vidjeli sliku, mogli biste uočiti sve prednosti, nedostatke i definirati prioritete. 

Jednostavnije biste pronašli način na koji biste mogli utjecati na situaciju.

I treće, razgovor o različitim opcijama otvorio bi mogućnost istraživanja, razvoja kreativnosti i poboljšao komunikaciju s drugima.

Iako je u životu često dobro birati najlakši put, istraživanje ostalih mogućnosti nas ojačava i podiže našu vrijednost kao osoba. Jer kada promatramo, prvo svoj, a zatim i tuđe živote s različitih strana, usmjeravamo svjetlo na cjelokupnu situaciju, te smo sigurniji u svoje izbore i lakše ćemo se nositi s pogreškama jer ćemo točno znati zbog čega smo se za nešto odlučili.

-4- Pronađite dobre strane problema

Problemi nam pomažu da bolje razumijemo sebe i razvijamo se. Neka vas problemi ne obeshrabre potpuno, jer u pravilu uvijek ima više prilika nego problema, a ako se usredotočite na jedan problem, nećete vidjeti druge opcije.

Kada se pojavi problem upitajte se što mogu naučiti iz ove situacije.

Poznato je kako osobe koje su naučile brinuti se za sebe i rješavati svoje probleme imaju pozitivniji pogled na svoj život. Također, osobe koje se više brinu za svoje zdravstveno i fizičko stanje razmišljaju optimističnije.

Najoptimističnije osobe, tvrde znanstvenici smatraju kako mogu riješiti svaki problem, znaju kako život nosi poteškoće, ali spremni su se nositi s tim izazovima


-5- Pripazite koje fraze koristite

Nemojte govoriti ili misliti negativno. Uvijek koristite riječi poput nada, vjera, pobjeda…

Iz riječi koje koristite proizlazi velika moć. Ako koristite negativne riječi osjećat ćete se sve negativnije i negativnije, a ako koristite pozitivne riječi i vaš odnos prema životu će biti pozitivniji. Mnogi vjeruju u moć afirmacija, pa ih se nemojte bojati iskušati. Zapišite što bi vam trebala biti tjedna afirmacija i ponavljajte je ujutro, u podne i uvečer. Npr. ovaj tjedan neka bude: Vjerujem da sam već sad pozitivna osoba.

-6- Nemojte srljati

Ako imamo neki cilj u vidu sigurno ćemo se žuriti, ali ako nesmotreno trčite mogli biste pasti. Da biste stigli tamo gdje želite često je sporiji pristup bolji i učinkovitiji.

Ali ovo se ne odnosi samo na planove i ideje. Nemojte žuriti ni u svakodnevnim situacijama.  Naučite biti pažljivi. Koliko ste puta zaboravili mobitel ili ključeve zbog toga što ste brzinski istrčali iz kuće?! Žurba vas nikud neće odvesti. Zaustavite se. Naučite identificirati trenutke kada se najviše žurite i osmislite sustav kojim ćete to izbjeći. Ako npr. ujutro uvijek kasnite, navečer sve pripremite, tako ćete manje stresno započeti dan.

-7- Nemojte učiti samo iz svojih pogrešaka

Naše pogreške su zanimljive jer nas mogu naučiti nečemu vrijednom, ali promatrajte i druge ljude. Ne morate sve iskusiti na vlastitoj koži.

Kako učiti iz vlastitih pogrešaka? Zapamtite lekciju i pređite preko njih.

Jeste li možda već shvatili kako ste najnesretniji kada razmišljate o nečemu ružnom što vam je netko napravio?!  Ako želite poboljšati svoj život, tada biste se morali naučiti osloboditi negativnih misli koje vas obuzimaju s vremena na vrijeme. Konstantno razmišljanje o tome kako je netko bio nekorektan prema vama i o lošim postupcima nekih ljudi ništa neće promijeniti. Ponekad jednostavno morate preći preko toga i zaboraviti.

Kada naučite preći preko negativnih iskustava i učiti iz svojih pogrešaka, a ne samosažalijevati se bit ćete sposobniji primijetiti kako vam je život bolji i koliko može biti bolji.

Ono što je prošlo, pustite neka se zaboravi.

To ne znači da sve što vam se događalo u prošlosti ne trebate računati ili da trebate ignorirati, nego da trebate shvatiti kako su vaše akcije doprinijele tom događaju, prepoznati što ste pogriješili, te pokušati ne ponoviti iste pogreške.

Vi ste odgovorni za sreću u svome životu, pa nemojte dopusti da vas neka osoba svojim lošim ponašanjem uvuče u začarani krug depresije i mizerije.

Vezano

Povući se ili razgovarati?

Što želite to i dobijete

7 ključeva da se oslobodite brige i strahova

Motivacija – Kako se motivirati i ostati motiviran?!

Apatija – kako je nadići

Izgradite novi život – 5 početnih koraka

Ponovni početak – prvo se oslobodite 7 laži

Kako reagirati na zlobne i zločeste komentare

Što znači oprostiti i kako praštati?

Kako se nositi s verbalnim napadima

Život čine male stvari

Kako da budete zadovoljni vlastitim životom

Kako nastaviti nakon razočarenja

Tehnike za povećanje snage volje

5 jednostavnih savjeta da započnete ono što želite

10 načina na koje se depresivne kućanice mogu boriti protiv lošeg raspoloženja

7 pozitivnih životnih mudrosti

Kako postati tolerantniji?!

Ego epidemija – Sve više žena sebe smatra fenomenalnima

Tajna pozitivnog stava prema životu

Može li se postati magnet za novac?!

7 zanimljivih znanstvenih činjenica o snovima

Potišteni ste ili tužni?! Što učiniti

5 savjeta Leonarda da Vincija kako iskoristiti vrijeme

Postati bolja osoba

„Katastrofiziranje“ – pretjerana briga

Kako prestati biti zavidan?!

Ljubaznost

Kako lakše upoznati nekog

I ti možeš biti dobar čovjek

Oslobodite se perfekcionizma u 7 koraka

Kako pobijediti sebe

Kako da smirite bilo kakvu svađu

Tri koraka do ostvarenja želja

15 savjeta koji vam mogu spasiti život

Naučite razbistriti misli

Kako sklapati nova prijateljstva u odrasloj dobi

Oslobodite se osjećaja krivnje

Savjeti kako da popravite samopouzdanje već danas

Nova, bolja ja – novogodišnje odluke

Svatko može naučiti biti optimist

Kako pobijediti negativnost

Negativan razgovor sa samim sobom

Sami ste za Božić?!

Komplimenti – zašto i kako ih davati

Što vas koči u ostvarenju želja?!

Što nas čini sretnima?

Nesigurnost

Kako se više družiti s obitelji i prijateljima

Uravnotežen životni stil

Kako mozak očuvati mladim

20 savjeta za zabavniji život

Znate li se radovati tuđem uspjehu?

Riješite se lošeg raspoloženja u 15 min

Dopustite drugima da sami biraju svoj put

4 načina da okrenete vrijeme u svoju korist

5 načina da zaglavite u životu kakav ne želite

Kako se prestati uspoređivati s drugima

Tri koraka do ostvarenja snova

Život bez brige

 

Politika privatnosti

Ova web stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Neki kolačići su nužni da bi stranica ispravno funkcionirala i bila dostupna, dok neki omogućavaju analiziranje posjećenosti i praćenje statistika o čitanosti sučelja. Također dijelimo kolačiće trećih strana poput oglašivačkih kuća, partnera za praćenje i analitiku posjećenosti, te društvenih medija. Nastavkom korištenja sučelja slažete se s tim. Više o pravilima privatnosti i kolačićima koji se pohranjuju.