Karijera

Karijera

 • RAD OD
  KUĆE
 • PROMJENA
  POSLA
 • TRAŽENJE
  POSLA
 • NAPREDOVANJE I
  USAVRŠAVANJE
 • ODNOSI U
  UREDU
 • ŠTEDNJA,
  KREDITI

 

DOBROVOLJNO MIROVINSKO OSIGURANJE

 

 

DOBROVOLJNO MIROVINSKO OSIGURANJE

 

Drugi stup mirovinskog osiguranja je za većinu obvezan, a možete birati samo mirovinski fond, dok je treći stup mirovinskog osiguranja dobrovoljan.

 

Što dobivate s dobrovoljnim mirovinskim osiguranjem?


Naravno, veću mirovinu. Kolika će ona biti ne može se točno izračunati, ovisi o nekoliko faktora poput visine uplata u mirovinski fond, razdoblju uplaćivanja, prinosima fonda, životnoj dobi, vrsti izabranog mirovinskog osiguranja, spolu (zbog očekivane duže životne dobi žena, uz isti faktore mirovina će biti manja nego za muškarca) i drugim.

 

Mirovina se isplaćuje prema izabranoj opciji isplate. Različita društva nude različite opcije, ali uvijek se radi o rentnim isplatama, a odjednom se uglavnom može dobiti do max 30% iznosa.


Upravo u tome je i prednost dobrovoljne mirovinske štednje, ona vam osigurava rentne isplate bez mogućnosti da iz nekog razloga ranije odlučite potrošiti novac. Zapravo štiti vas od vas samih.


Također, prednost dobrovoljne mirovinske štednje je i u tome što ostvarujete pravo na državna poticajna sredstva (iznose 25% od uplaćenog doprinosa u prethodnoj kalendarskoj godini, najviše do 1.250 kn godišnje) kao i na poreznu olakšicu (do 12.000 kn godišnje).


U slučaju da iz bilo kojeg razloga ne možete više vršiti uplate, omogućuje vam se privremeni prekid, ali se štednja ne prekida i sve što ste do tada uplatili ostaje na vašem računu i iz toga će vam se isplaćivati mirovina.

Dobrovoljna mirovinska štednja je slična ulaganju u investicijske fondove, što zapravo i jesu mirovinski fondovi koji prikupljaju sredstva i dalje ulažu. Vaše uplate se vode na vašem računu u koji vi imate stalni uvid.

 

Ušteđeni iznos je nasljedan, a vi sami možete izabrati tko će biti vaš nasljednik.


Mirovina se može početi isplaćivati nakon 50-tog rođendana.

 

S druge strane upravo vezanost isplata uz životnu dob je glavni nedostatak ovog oblika štednje. Kao i činjenica da niti tada ne možete dobiti cijeli iznos odjednom.

 

Kod odabira mirovinskog fonda obratite pažnju na dotadašnje prinose (porast vrijednosti uloženih sredstava), naknade i troškove koji se naplaćuju, te na mirovinske programe koje nudi.

 

Oglas

 

 

IZJAVA O ODRICANJU ODGOVORNOSTI: Svi tekstovi i članci su samo neobavezne informacije. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika.

 

Izdvojene teme

» MIROVINSKO OSIGURANJE » ŽIVOTNO OSIGURANJE » OSIGURANJE OD PROFESIONALNE ODGOVORNOSTI » PRIVATNO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE »ULAGANJA U INVESTICIJSKE FONDOVE » ULAGANJE U DIONICE

Karijera

Oglas