LJUBAVKako preživjeti 9 faza braka

 

 

 

Kako preživjeti 9 faza braka

 
Susan Shapiro Barash, autorica novog hita „The Nine Phases Of Marriage: How To Make It, Break It, Keep It“ razgovarala je s više od 200 žena dobi 21 do 85 i utvrdila kako žene koje se udaju i imaju djecu prolaze kroz 9 faza, od kojih svaka može biti kritična i pogubna za njihov brak.

Faza jedan : Mladenka puna nadanja

Ovo je najidealiziranija faza zajedničkog života parova. Tada obje strane uživaju u zajedničkom životu, strasti, intimnosti i povezanosti. Iako postoji šansa da ste već prošli kroz nekoliko svađa, još uvijek mislite kako je vaš muškarac stijena na koju se možete osloniti, te da će romantika trajati zauvijek.

Savjet: Romantiku i strast u ovoj fazi je lako održavati, ali potrudite se među vama stvoriti iskreno prijateljstvo, kako biste stvorili čvršće temelje za vaš brak.

Faza dva: Savršena supruga

Prije braka mislili ste da ćete dijeliti sve kućanske poslove i zadatke. Ali dvije godine u braku i osjećate se kao društveni direktor, radnik,  čistačica, financijski savjetnik, kuhar i kućepazitelj. Sve uloge u jednoj.

S muškarcima je teško u ovoj fazi jer mnogi misle kako su vam svoju odanost pokazali već time što su stali pred oltar. Većina žena se osjeća necijenjeno i iscrpljeno u ovoj fazi.

Savjet: Kada ružne navike izađu na površinu, bile to prljave čarape ili lijenost, to može biti pravi šok. Ali morate znati da nijedan brak nije idealan. Radite na onome što ne možete tolerirati, a ono što možete ignorirajte.

Faza tri: Djeca u centru pažnje

Kada dođe dijete mijenja se stav žena. Neke žene gube interes za svoje supruge, bilo zbog toga što podsvjesno misle da su izvršili svoju dužnost nastavljanja loze, a druge počinju „odgajati“ svoje muževe kako da postanu savršeni očevi.

Mnoge žene gube iz vida ono što su one i zaboravljaju na odrasle razgovore sa suprugom. Sve im se vrti oko djece, a to iscrpljuje intimnost i kreira udaljenost među partnerima.

Savjet: Nemojte se nikad izgubiti u ulozi majke. To je samo jedna od vaših uloga. Vi ste i dalje supruga, prijateljica, sestra, pa čak i dijete svojim roditeljima. Radite na romantici sa suprugom. Ako ste međutim oboje sretni idejom braka koji je usredotočen na djecu, bar razgovarajte o tome kako želite podizati obitelj.

Faza četiri: Jedan krevet, različiti snovi

U ovoj fazi, obično 7 do 10 godina braka, mnoge žene kažu kako im odlazak na odmor od nekoliko dana bez partnera se čini kao pravo olakšanje. Čak i žene koje su odlučne u želji da ostanu u braku počinju osjećati umor. Najčešći problemi su vezani uz novac i kako odgajati djecu.

Savjet: Smanjite tenzije. Manje ćete se razočarati ako plivate nizvodno i prilagođavate se promjenama koje brak i vrijeme donose, umjesto da forsirate sa svojim očekivanja.

Faza pet: Udaljenost

Nakon 15 godina braka, kada djeca postanu neovisnija, mnoge žene razmišljaju o svojim  željama. Povratku na posao, nastavku školovanja ili usavršavanjima. 60 posto žena će u ovoj fazi imati stvarnu ili zamišljenu aferu na pameti.

Savjet: Žene u ovoj fazi bi trebale tražiti način kako da vrate bliskost sa suprugom, a ne tražiti izlaz iz braka s drugim ljudima.

Faza šest: Srednjovječna kriza

Već ste oko 20 godina u braku. Afere koje započnu u fazi pet, mogle bi rezultirati razvodom u fazi šest.

Mnoge žene počinju misliti kako je ovo trenutak u kojem trebaju izaći iz braka. Same zarađuju za život, a djeca ih više ne trebaju. Imaju veće samopouzdanje i razvod im zvuči privlačno. Žene postaju iznimno znatiželjne o životu njihovih single prijateljica, pitajući se je li u njihovom dvorištu trava zelenija. Ovo je finalna točka mnogih brakova.

Savjet: pokušajte razgovarati s bračnim savjetnikom prije nego što odustanete od svog braka. Ako se želite razvesti, pokušajte prvo s rastavom, bez razvoda.

Faza sedam: Obnova

Ova faza obično se javlja 15 do 30 godina nakon vjenčanja. Nakon vrednovanja različitih faktora žene zaključuju kako im je ipak bolje ostati u braku. Vaše razvedene prijateljice i udovice nisu toliko sretne i bezbrižne kako su govorile da jesu. U ovoj fazi većina žena razmišlja kako ne može živjeti s mužem, ali ne može ni bez njega. Ipak, ugodnost braka prevladava opciju razvoda.

Savjet: Zapitajte se donosite li zaključke o svome braku samostalno ili možda obitelj ili najbolja prijateljica utječu na vaše stavove o vašem ljubavnom životu. Pokušajte kreirati novi plan za obnovu veze s vašim suprugom.

Faza osam: Ravnoteža

Sad, kada imate 30 ili 40 godina braka iza sebe prekasno je za bilo kakve igrice moći ili manipulaciju.

Znate prepoznati svoje snage i slabosti, kao i suprugove. U ovoj fazi možda već stižu unuci, a njihov dolazak može promijeniti ravnotežu. Maštanje i lažna očekivanja, zamijenila je autentičnost braka.

Savjet: Budite zahvalni i cijenite potporu koju vam suprug daje. Tražite dodirne točke i zajedničke teme.

Faza devet: Prava ljubav

Ako se približavate srebrenom ili zlatnom piru znate kako je važno praštati. Možda su novčani problemi još uvijek problem, ali prema istraživanju novac je rijetko razlog razmirica osim ako je jedan od partnera očekivao da će otplatiti sve kredite i skupiti dovoljno za putovanja ili uživanje, a nije to uspio.

Savjet: Budite jedno drugom sigurno utočište. Nemojte se prepirati oko prošlosti.
Politika privatnosti

Ova web stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Neki kolačići su nužni da bi stranica ispravno funkcionirala i bila dostupna, dok neki omogućavaju analiziranje posjećenosti i praćenje statistika o čitanosti sučelja. Također dijelimo kolačiće trećih strana poput oglašivačkih kuća, partnera za praćenje i analitiku posjećenosti, te društvenih medija. Nastavkom korištenja sučelja slažete se s tim. Više o pravilima privatnosti i kolačićima koji se pohranjuju.