KARIJERAPonašanje na poslovnim domjencima

 

 

 

Ponašanje na poslovnim domjencima

 

U predbožićno vrijeme domjenaka je više nego obično. Na taj se način poslovnim suradnicima zahvaljujemo na uspješnoj suradnji tijekom godine. Domjenke ne smijete izbjegavati, na tim primanjima bolje i u drugačijim okolnostima upoznajete poslovne partnere, imat ćete više informacija o njima, a uz to stječete i nova poznanstva. Nepojavljivanje se može shvatiti kao nezainteresiranost za poslovnog partnera - domaćina i podcjenjivanje, što se može negativno odraziti na suradnju.

Vaše ponašanje na domjencima otkriva vašim poslovnim partnerima puno toga, stoga se morate potruditi ostaviti dobar dojam.

Na ovakvo primanje trebate se pojaviti na vrijeme, odnosno s desetak minuta zakašnjenja. Ukoliko ste donijeli neki poklon nemojte to naglašavati, samo ga diskretno predajte domaćinu.

Domaćin bi trebao dočekati goste i međusobno ih upoznati. Ako vas na ulazu nije dočekao vi bi trebali prvo otići pozdraviti domaćina, pa tek onda ostale goste. Osim toga pravilo je da se mlađi predstavljaju starijima, niži rang višem, muškarci se upoznaju sa ženama… Ukoliko se rukujete, redoslijed je obrnut, dakle žena bi trebala prva pružiti ruku muškarcu, starija osoba mlađoj. Ljubljenje kod pozdravljanja nije uobičajeno u poslovnom svijetu.

Domjenak nije mjesto na koje se idete najesti. Vodite računa da će ponuda hrane biti buffet, i da ne trebate doći gladni. Ne trebate se prejedati, pretrpavati tanjure i imati prepuna usta. Čaše s hladnim pićima držite za postolje, a one sobne temperature za grlo čaše.

Definitivno izbjegavajte veće količine pića. Iako je ovo razdoblje slavlja i konzumiranja velikih količina hrane i piće, ovo nije ni vrijeme ni mjesto za to. Ako pokažete da možete popiti najviše, nećete ostaviti najbolji dojam, iako će vam se tako činiti u datom trenutku. Isto vrijedi za glasno pričanje, smijanje ili pričanje prostih viceva. Također, držite se neutralnih tema, ne ulazite u rasprave o politici, vjeri, ljubavi…

Držite se uspravno, bez pretjeranog mahanja rukama. Čak i ako to niste, morate izgledati samouvjereno. Nemojte prekidati druge goste u razgovoru.

Domjenci su mjesto za druženje i upoznavanja, stoga se ne trebate ograničiti samo na kolege s posla, nego i upoznavati nove ljude. Bitno je da i vi dođete raspoloženi i da budete pristupačni i spremni na razgovor s ostalim prisutnima.

Ne upadajte nikome u razgovor, pričekajte da se on završi pa tek onda postavite svoje pitanje. Možete se priključiti i grupi koju ne poznajete s tim da se kod dolaska predstavite.

Na nekim pozivnicama naveden je dress code koji se očekuje. Ukoliko piše, odjenite se u skladu s njim. Ako ne piše najbolje je ići na sigurno, bez pretjeranih eksperimenata. Ne trebate privlačiti pažnju odjećom, niti pokazivati svoju originalnost. Budući da se radi o poslovnom događaju, takva treba biti i odjeća. Elegantno poslovno odijelo tamnije boje je dobar izbor i za muškarce i za žene. S tim da za žene mogu poslužiti i haljine, ali ne svečane, nego elegantne, jednostavne, tamne haljine. Mala crna haljina je idealan izbor.  Dopunite ih samo nekim nakitom, ako se ne možete odlučiti izaberite bisere, oni su univerzalni i elegantni. Isto je is frizurom i šminkom, sve treba biti odmjereno, uredno, ali ne prenaglašeno.

Jako važno je da cipele dobro izgledaju i da budu uredne. Za žene su najbolji izbor klasične salonke sa srednje visokom petom.

Politika privatnosti

Ova web stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Neki kolačići su nužni da bi stranica ispravno funkcionirala i bila dostupna, dok neki omogućavaju analiziranje posjećenosti i praćenje statistika o čitanosti sučelja. Također dijelimo kolačiće trećih strana poput oglašivačkih kuća, partnera za praćenje i analitiku posjećenosti, te društvenih medija. Nastavkom korištenja sučelja slažete se s tim. Više o pravilima privatnosti i kolačićima koji se pohranjuju.