KARIJERAKako učiti strane jezike

 

 

 

Kako učiti strane jezike

 

 

Strani jezici su jedna od standardnih rubrika u vašem životopisu i vrlo često jedan od elemenata koji se traži u većini oglasa za posao. Osim što će koristiti vašoj karijeri znanje stranih jezika vam može koristiti i u mnogim drugim situacijama, od praćenja televizijskih programa bez prijevoda, razgovora sa strancima, prilikom putovanja, pri traženju informacija na internetu, istraživanju, ali i odlasku na seminare, usavršavanja ili ako želite upisati neki online tečaj.

Za učenje novog stranog jezika nikada niste prestari. Morate računati da vam za ovladavanje jezikom treba nekoliko godina, stoga je bolje početi ranije nego čekati. Kod izbora koji jezik učiti uzmite u obzir različite faktore, poput branše u kojoj radite, radnog mjesta, posla kojim se želite baviti, potražnji za jezikom, ali i dostupnosti tečajeva, te vašoj sklonosti i izloženosti nekom jeziku.

Nakon što izaberete jezik, trebate odlučiti koju opciju učenja ćete izabrati, među kojima su: samostalno učenje, grupni tečajevi, individualni tečajevi, učenje u inozemstvu…

Bitno je da shvatite da jezik ni u jednoj opciji ne možete naučiti preko noći, ili u jednom mjesecu. Naravno, ako odlučite za odlazak u stranu državu ići će brže, ali ni u tom slučaju nećete ovladati jezikom za mjesec dana. U slučaju učenja u školi stranih jezika ili samostalno vjerojatno će vam trebati minimalno 2 godine da biste se konkretnije mogli služiti nekim jezikom. Nema brzih rezultata, budite strpljivi i dosljedni. Bez obzira na izabrani način učenja puno toga je na vama. Ma koliko platili tečaj ako se vi ne trudite nećete ga naučiti, nego ćete odustati nakon potrošenog vremena i novca.

U svakom slučaju okružite se s izabranim jezikom. Slušajte pjesme, gledajte seriju, čitajte portale… Učite gramatiku, riječi, fraze, sve… Ne možete se fokusirati samo na jednu stvar.

U Europi, pa tako i u Hrvatskoj se primjenjuje jedinstvena klasifikacija stupnjeva znanja jezika. „Zajednički europski referentni okvir za jezike“ dijeli se na 6 stupnjeva koji imaju oznake A1, A2, B1, B2, C1 i C2. Ovisno o školi i tečaju svaki od tih stupnjeva se može podijeliti na nekoliko razina.

A1 - pripremni korisnik - početni (može biti podijeljen na A1-1, A1-2…)

A2 - temeljni korisnik - osnovno služenje jezikom (može biti podijeljen na A2-1, A2-2…)

B1 - razvojni korisnik - samostalno služenje jezikom (može biti podijeljen na B1-1, B1-2…)

B2 - samostalni korisnik - samostalno služenje jezikom (može biti podijeljen na B2-1, B2-2…)

C1 - napredni korisnik - kompetentno služenje jezikom

C2 - vrsni korisnik - kompetentno služenje jezikom

Razina A je početna, no nakon završenih B stupnjeva trebali biste se vrlo dobro služiti jezikom. C razina je napredna, odnosno možete potpuno razumjeti nijanse jezika, skriveno ili preneseno značenje, sudjelovati u akademskim programima… Često se već na razini B2 nude usmjerenja jezika prema branši u kojoj radite.
S obzirom da će se vjerojatno svaki stupanj dijeliti na dvije razine i da će vam za završavanje jednog trebati dva semestra računajte da će vam do solidnog znanja jezika i završene B2 stupnja trebati oko 4 godine odnosno 8 semestara.

Učenje u školi stranih jezika

Ako ste izabrali učenje u školi stranih jezika raspitajte se kod poznanika o školama, usporedite ih. Ne samo po cijeni tečaja nego i po onome što nude. Ovakvo stupnjevanje jezika je standardizirano i jednako u cijeloj Europi. No, ono  po čemu se škole razlikuju je broj sati koji je potreban za ovladavanje određenim jezikom. U prosjeku jedan semestar ima 50-70 nastavnih (školskih) sati. No, da li ćete razinu A1 završiti u jednom, dva, tri ili četiri semestra se razlikuje od škole do škole. U nekim školama za savladavanje A razine (A1 i A2) potrebno je čak osam semestara ili četiri godine. Najveće razlike se pojavljuju na razini B gdje se stupanj B1 može učiti od jednog semestra do šest semestara. Naravno, vi morate odlučiti i tražiti da li želite brži ili sporiji sustav i na to obratite pažnju pri izboru škole stranih jezika. Pitajte da vam kažu koliko semestara vam je potrebno za određeni stupanj. Također, nemaju sve škole C stupanj, stoga vas može zavarati ako vam netko kaže da ćete za određeni broj godina ili semestara završiti sve stupnjeve jer ćete završiti one koji oni nude. Također, opisi u mnogim školama nisu točni, pa će npr. napisati „napredni stupanj“ za razinu znanja A2, samo zbog toga što u njihovoj školi nema tečajeva za B ili C razinu.

Intenzivni tečaj u inozemstvu

Ukoliko ste se odlučili za ovakvu varijantu najčešće se radi o tečaju koji traje 2-4 tjedna. Nastava je svakodnevna, po nekoliko sati. Tečaj obuhvaća 50-70 sati. U tom razdoblju ćete savladati ovisno o školi i programu pola ili jedan cijeli stupanj (dakle npr. A1 ili A1-1). Dakle, nemojte očekivati čuda. U mjesec dana ćete vrlo vjerojatno završiti pola stupnja ili jedan cijeli.

Samostalno učenje

Postoje mnogi online izvori za učenje stranih jezika, audio i vizualni sadržaji stoga ako nemate novca možete krenuti u učenje sami. To također nije loša opcija ako već imate neko znanje i sada ga trebate obnoviti. Isto tako, na ovaj način možete se provjeriti da li vam se sviđa novi jezik, kao i da li vam je naporno učenje, prije nego što platite tečaj. Ako se odlučite na samostalno učenje pronađite izvor za učenje koji vam odgovara i pratite ga. Nemojte brzo odustati niti očekivati brza rješenja. Svakako u plan ubacite i slušanje jezika, posebno neki tečaj u kojem možete ponavljati rečenice kako biste se naviknuli na izgovor i kako biste se zbližili s novim jezikom.

Vezano:
10 jezika kojima se najviše govori

 

Vezano

Kako napisati životopis?

Na razgovoru za posao

10 jednostavnih načina kako uštedjeti

Kako dati otkaz

Poslovno odijevanje

Kako najbrže izaći iz dugova?

Stalno u minusu?! Kako ga se riješiti

Govor zahvale

Budite sretni na poslu

Načini da upropastite životopis – što NE pisati

6 razloga da budete sam svoj šef

Kako učinkovito raditi od kuće

Stres u vlastitom poslu!

Koji kompjuterski programi su bitni?

Kako možete zaraditi u slobodno vrijeme?!

Što ako vam je dosadno na poslu?!

Kako dati otkaz

Vještine koje su potrebne za svako radno mjesto

10 najboljih i najgorih boja za vaš ured

25 uvjerljivih izlika uz koje možete dobiti slobodan dan

Kako komunicirati s drugima

Koji strani jezik učiti?

Koristite ključne riječi u svome životopisu

Naučite se pravilno predstaviti

Prijedlozi poslovnih poklona

Kako pregovarati o povećanju plaće

5 loših financijskih odluka i kako se oporaviti

Kako smanjiti stres na poslu

Načini da upropastite životopis – što NE pisati

Kako razlikovati dobre i loše dugove?!

Što znače 4 uobičajena pitanja na razgovoru za posao

Promjena posla

Zašto vaš kolega „neradnik“ još uvijek ima posao?!

Zbog čega vam treba odmor?

Mitovi o mirovini koji sprječavaju štednju

Razlozi da kažete NE kreditima

Uredska prijateljstva – gdje povući granicu

Što nas motivira na poslu?!

Poslovni pokloni – Kako izabrati poklon za partnere?!

Poslovno odijevanje

Kako do unapređenja

Kako učiti strane jezike

Kako tražiti povišicu?

Ubija li vas ured?

Kako potaknuti kreativnost?

Kako izgraditi dobru reputaciju

Najgora zanimanja

Pronađite sreću na poslu

Poslovni savjeti koji mogu donijeti više štete nego koristi

5 znakova da vam je životopis zastario

Najčešća pitanja na razgovoru za posao

Nezadovoljstvo na radnom mjestu

Zapošljavanje i napredovanje preko veze

Razlikovanje vrijednosti i cijene

Komunikacija je brža nego ikad, ali nitko ne odgovara

Ponašanje na poslovnim domjencima

Poslovni pokloni – Kako izabrati poklon za partnere?!

Razgovor o plaći na novom radnom mjestu

Osobine uspješnih ljudi

Vrednovanje ponude za posao

Može li se MBA diploma dobiti online?

Razgovor s podređenim

Nisam u uredu, ovo je automatski odgovor

Kada i koliko raditi besplatno?!

6 stvari koje vas čine sretnima na poslu

Kako identificirati poslovne vještine

Kako s napornim šefom

Odnosi s kolegama na novom radnom mjestu

5 načina na koje se možete motivirati za štednju

U kojem se smjeru usavršavati?!

14 praktičnih savjeta kod traženja novog posla

Kako do unapređenja

Preuzmite odgovornost

Pripremite se na neugodna pitanja na razgovoru za posao

Kako raditi uz neorganiziranog šefa

Etiketa ponašanja na poslu

Budite sretni na poslu

Zaštitite se od uredskih tračeva

Politika privatnosti

Ova web stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Neki kolačići su nužni da bi stranica ispravno funkcionirala i bila dostupna, dok neki omogućavaju analiziranje posjećenosti i praćenje statistika o čitanosti sučelja. Također dijelimo kolačiće trećih strana poput oglašivačkih kuća, partnera za praćenje i analitiku posjećenosti, te društvenih medija. Nastavkom korištenja sučelja slažete se s tim. Više o pravilima privatnosti i kolačićima koji se pohranjuju.