KARIJERAVještine koje su potrebne za svako radno mjesto

 

 

 

Vještine koje su potrebne za svako radno mjesto

 

 

Vjerojatno ste i sami čitali oglas za neko radno mjesto i pomislili kako su zahtjevi koji se pojavljuju previsoki. Teško je pronaći posao, a svaki oglas za bilo kakvo radno mjesto traži bezbroj kvalifikacija.

 

Čini vam se čudno, ali promijenilo se tržište, opis poslova, razvojem tehnologije kao i globalnog tržišta postalo je za mnoge poslove neophodno poznavanje stranih jezika, rad na računalu, prilagodljivost, organiziranost, timski rad i komunikativnost…

 

Što je potrebno za uspjeh? Pozitivan i optimističan pristup?! Obrazovanje?! Iskustvo?! Sve to, ali ni to nije dovoljno. Teško ćete naći neko zanimanje za koje će biti dovoljno samo nešto od toga.

 

Ispod je popis općih znanja, sposobnosti i vještina koja su potrebna skoro svakom zanimanju, dok će naravno specifična ovisiti o području kojim se bavite.

 

- Javni nastup –

 

Sposobnost jasnog i konciznog izražavanja je neophodna. Možda nećete držati seminare i predavanja, ali ćete prezentirati nešto nadređenima i suradnicima. Ovo je vrlo važna vještina koju, ako nemate, morate pokušati usavršiti. Osobe koje se bolje izražavaju su samouvjerenije, opuštenije i bolje prolaze u poslovnom svijetu.

 

- Pismeno izražavanje –

 

Dobro pismeno izražavanje bitno je kao i usmeno. To ćete primijetiti već kod slanja zamolbi jer će vas na taj način potencijalni poslodavci selekcionirati. Ako ste slabi u nekim područjima gramatike, sada je trenutak da nadoknadite preskočeno. Gramatika je neophodna, kao i jasno i smisleno pismeno izražavanje.

 

- Self-Management –

 

Ne, danas ne rade samo menadžeri taj posao. Svi se moramo predstaviti u najboljem svijetlu, planirati karijeru, usavršavati slabe točke. Ako vi ne znate dobro predstaviti sebe, neće to učiniti ni drugi. Tu se ne govori o izmišljanju, laganju ili preuveličavanju, nego o predstavljaju svojih kvaliteta na pravi način. Razlika je ako na pitanje koje su vaše slabosti kažete: Brzo se umorim, ponekad sam neodgovoran i puno pričam. A potpuno drugačije ako kažete da ste: perfekcionist, volite organiziranost i preciznost.

 

- Internet i kompjuteri –

 

Osnovna znanja više nisu dovoljna, za većinu područja traže se i napredna. Definirajte programe koji su korisni vašoj struci i proučite ih, naučite se  s njima služiti. Informirajte se, čitajte izvješća i novosti iz područja koje vas zanima. Danas se jako puno toga odvija putem interneta, nove promotivne akcije uključuju društvene mreže, interesne skupine imaju svoje grupe kao i mnoga stručna udruženja.

 

- Budite kritični –

 

Morate biti kritični i ništa ne smijete shvaćati doslovno. Izloženi samo tolikim marketinškim akcijama, poplavom informacija koje morate naučiti selekcionirati. Puno informacija znači da je neophodna selekcija. Biti sposoban procijeniti vrijednost informacija, sortirati ih, analizirati i odvojiti bitne od nebitnih je velika prednost. Mnogi stručnjaci se slažu da je ovo jedna od jako bitnih karakteristika koja izdvaja pojedinca iz mase. Osoba koja ne podliježe općem nametnutom stavu lakše će vidjeti dugoročno i što je zaista bitno, a to je karakteristika koja je neophodna poduzećima koja žele opstati.

 

- Donošenje odluka –

 

Kao nastavak prethodne kvalitete dolazi donošenje odluka. Bitno je znati kada imate dovoljno informacija za donošenje odluke. Ako se odluka donese prerano ili se čeka previše informacija nije dobro. Živimo u brzom vremenu te pretjerano analiziranje i odgađanje odluke nije dobro. Ovo je karakteristika koja će onima koji je imaju donijeti jako puno prednosti. Bitno je znati i kada prihvatiti posao, a kada ne, kada dati otkaz, a kada tražiti povišicu. Rečenica: „Ja ne volim donositi odluke“ u današnje vrijeme je potpuno neprihvatljiva.

 

- Matematika –

 

Ne morate znati integrale ili derivacije da biste bili uspješni. Ali sposobnost brzog računanja, dobrih procjena, osnove statistike, analize i povezivanja su neophodne. Ovo uključuje sposobnosti da učinkovite analizirate dostupne podatke i da što prije donesete odluku. To je bitno za skoro sva zanimanja, što god radili matematika će vam trebati.

 

- Istraživanje –

 

Ni od koga se ne može očekivati da zna sve, ali je bitno da znate brzo i efikasno doći do potrebnih informacija. Morate znati gdje nešto pronaći, na koje se podatke možete osloniti, koga možete pitati…

 

- Opustiti se –

 

Stres je postao svakodnevna pojava, a vodi do lošijih odluka, neefikasnosti, razdražljivosti… Sposobnost da kontrolirate emocije, da se ne možete lako uzrujati i da se znate opustiti je ključna. Naučiti kako se nositi s pritiskom i užurbanim tempom je jedna od velikih prednosti za svako radno mjesto.

 

- Osnove računovodstva –

 

Činjenica je da je novac osnova svakog posla i da je okosnica društva. Sposobnost praćenja novca, prihoda i rashoda, te razlikovanja prihoda i primitaka od velike je važnosti i u privatnom, a i poslovnom životu. Osim toga računovodstveni principi mogu se vrlo dobro primijeniti na mnoge druge projekte i potrebni su u mnogim zanimanjima.

 

- Strani jezici –

 

O važnosti engleskog jezika više nema pitanja, svima je postalo jasno da je on potreban za skoro sva zanimanja. No, engleski je dovoljan samo za radna mjesta koja uopće ne uključuju jezike, no za sve ona takva uključujući rad u turizmu, ugostiteljstvu, trgovini, rad u međunarodnim poduzećima ili izlazak na globalno tržište potrebno je dobro znanje još jednog jezika, te pasivno znanje trećeg.

Vezano

Kako napisati životopis?

Na razgovoru za posao

10 jednostavnih načina kako uštedjeti

Kako dati otkaz

Poslovno odijevanje

Kako najbrže izaći iz dugova?

Stalno u minusu?! Kako ga se riješiti

Govor zahvale

Budite sretni na poslu

Načini da upropastite životopis – što NE pisati

6 razloga da budete sam svoj šef

Kako učinkovito raditi od kuće

Stres u vlastitom poslu!

Koji kompjuterski programi su bitni?

Kako možete zaraditi u slobodno vrijeme?!

Što ako vam je dosadno na poslu?!

Kako dati otkaz

Vještine koje su potrebne za svako radno mjesto

10 najboljih i najgorih boja za vaš ured

25 uvjerljivih izlika uz koje možete dobiti slobodan dan

Kako komunicirati s drugima

Koji strani jezik učiti?

Koristite ključne riječi u svome životopisu

Naučite se pravilno predstaviti

Prijedlozi poslovnih poklona

Kako pregovarati o povećanju plaće

5 loših financijskih odluka i kako se oporaviti

Kako smanjiti stres na poslu

Načini da upropastite životopis – što NE pisati

Kako razlikovati dobre i loše dugove?!

Što znače 4 uobičajena pitanja na razgovoru za posao

Promjena posla

Zašto vaš kolega „neradnik“ još uvijek ima posao?!

Zbog čega vam treba odmor?

Mitovi o mirovini koji sprječavaju štednju

Razlozi da kažete NE kreditima

Uredska prijateljstva – gdje povući granicu

Što nas motivira na poslu?!

Poslovni pokloni – Kako izabrati poklon za partnere?!

Poslovno odijevanje

Kako do unapređenja

Kako učiti strane jezike

Kako tražiti povišicu?

Ubija li vas ured?

Kako potaknuti kreativnost?

Kako izgraditi dobru reputaciju

Najgora zanimanja

Pronađite sreću na poslu

Poslovni savjeti koji mogu donijeti više štete nego koristi

5 znakova da vam je životopis zastario

Najčešća pitanja na razgovoru za posao

Nezadovoljstvo na radnom mjestu

Zapošljavanje i napredovanje preko veze

Razlikovanje vrijednosti i cijene

Komunikacija je brža nego ikad, ali nitko ne odgovara

Ponašanje na poslovnim domjencima

Poslovni pokloni – Kako izabrati poklon za partnere?!

Razgovor o plaći na novom radnom mjestu

Osobine uspješnih ljudi

Vrednovanje ponude za posao

Može li se MBA diploma dobiti online?

Razgovor s podređenim

Nisam u uredu, ovo je automatski odgovor

Kada i koliko raditi besplatno?!

6 stvari koje vas čine sretnima na poslu

Kako identificirati poslovne vještine

Kako s napornim šefom

Odnosi s kolegama na novom radnom mjestu

5 načina na koje se možete motivirati za štednju

U kojem se smjeru usavršavati?!

14 praktičnih savjeta kod traženja novog posla

Kako do unapređenja

Preuzmite odgovornost

Pripremite se na neugodna pitanja na razgovoru za posao

Kako raditi uz neorganiziranog šefa

Etiketa ponašanja na poslu

Budite sretni na poslu

Zaštitite se od uredskih tračeva

Politika privatnosti

Ova web stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Neki kolačići su nužni da bi stranica ispravno funkcionirala i bila dostupna, dok neki omogućavaju analiziranje posjećenosti i praćenje statistika o čitanosti sučelja. Također dijelimo kolačiće trećih strana poput oglašivačkih kuća, partnera za praćenje i analitiku posjećenosti, te društvenih medija. Nastavkom korištenja sučelja slažete se s tim. Više o pravilima privatnosti i kolačićima koji se pohranjuju.