KARIJERA10 jednostavnih načina kako uštedjeti

 

 

 

10 jednostavnih načina kako uštedjeti

 

Iako se čini da nemate dovoljno novca za štednju ili da zarađujete više da biste lakše štedjeli, navodimo nekoliko načina na koje možete početei štedjeti već danas. Možda vam se čini da ne možete, ali određenu ušteđevinu morate imati. Što ako ostanete bez posla ili se pojave neplanirani troškovi.

1 –  Kreditne kartice

Štednja

Smanjite minus po kreditnim karticama. Možda niste ni svjesni koliko plaćate godišnje članarine i kamate po minusima na kreditnim karticama. Posbeno ako ih imate nekoliko. Ukoliko se ne možete odreći kreditnih kartica, pokušajte smanjiti njihov broj. Najbolje bi bilo da koristite samo jednu i to onu koja ima najniže troškove. Također, ako možete zatvorite sve kartice i otvorite jednu novu, kartične kuće često daju popuste za prvu godinu korištenja pa to iskoristite.

2 - Osiguranje

stednja

Ako imate auto osiguranje, kasko, životno ili osiguranje stana/kuće, sve osigurajte kod jednog osiguravatelja te ćete na taj načini dobiti popust na paket.

3 - Koristite akcije

stednja

Nemojte kupovati ono što vam ne treba, ali kupite na sniženju ono što vam treba. Čak i u supermarketima danas su neprestano neke akcije. Nemojte plaćati punu cijenu kada ne morate. pratite trgovine u kojima žeite nešto kupiti. Kod mnogo njih su redovne cijene unaprijed povišene za 30 posto kako bi ih mogli spustiti na "akciji". Pričekajte akciju, jer ćete inače sve previše platiti.

4 – Godišnji odmor

stednja

Bez obzira da li se radilo o ljetovanju ili zimovanju pogledajte da li se tu može nešto uštedjeti? Možda rezervirati ranije, uzeti polupansion, apartman, možda ići u vrijeme kada su ponude niže. To jeste vrijeme za odmor, ali i na njemu možete uštedjeti. Odmore nemojte plaćati na rate ili karticama jer ćete dodatno uz sve platiti i kamate. Za odmore unaprjed mjesečno štedite.

5 – Gorivo

stednja

Stalnim rastom cijena goriva, ali i sve većim gužvama na cesti gorivo je postalo mnogima velika mjesečna stavka u budžetu. Lijepo vrijeme iskoristite za šetnju, rolanje ili vožnju biciklom, ali ne samo u rekreativne svrhe, nego umjesto vožnje autom i kao način štednje goriva. Ako ne morate paliti auto, nemojte.Općenito auto je postao veliki gutač novaca u mjesečnom budžetu. Morate platiti uz gorivo, osiguranje, registraciju, servis, tehnički pregled, zamjenu guma i neplanirane popravke... Ako možete i živite u zoni javnog prijevoza odrecite se automobila.

6 - Kvaliteta

stednja

Ponekad ne treba štedjeti na kvaliteti, ali da li vam zaista treba mobitel sa svim dodacima, da li vam treba najbolji fotoaparat ili je dovoljno dobar i samo dobar. Da li posuđe mora biti od poznate marke ili može poslužiti i obično?! Ako malo snizite kriterije vjerojatno nećete ni malo spustiti kvalitetu života.

7 - Otvorite kasicu

stednja

Iako vam se čini da na taj način ne možete uštedjeti puno iznenadit ćete se koliko možete. Svako malo ispraznite sitniš iz novčanika i prebacite u kasicu. Isto tako, kada nešto ne kupite ili kupite jeftinije od predviđenog razliku ubacite u kasicu.

8 - Režije

stednja

Možda se ne čini puno, ali s malo više pažnje možete smanjiti režije. Gasite svjetla, isključite preko noći nepotrebne aparate, zatvarajte vodu, zamijenite obične žarulje s led žaruljama, koristite noćnu jeftinu struju za pranje i sušenje robe na visokim temperaturama.

9 - Napravite plan

stednja

Napravite mjesečni/godišnji proračun i držite ga se. Nemojte ga prekoračivati. Ako ste na nešto potrošili više, na nečemu morate uštedjeti.

10 – Radite bilješke

stednja

Mnogi ljudi ne znaju na što koliko troše, te se iznenade koliko malo ili puno potroše za određene mjesečne potrebe. Vodite bilješke jedan mjesec, a potom vidite da li se može nešto promijeniti i napravite plan za slijedeći mjesec.

Vezano: 90 načina na koje možete uštedjeti

Politika privatnosti

Ova web stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Neki kolačići su nužni da bi stranica ispravno funkcionirala i bila dostupna, dok neki omogućavaju analiziranje posjećenosti i praćenje statistika o čitanosti sučelja. Također dijelimo kolačiće trećih strana poput oglašivačkih kuća, partnera za praćenje i analitiku posjećenosti, te društvenih medija. Nastavkom korištenja sučelja slažete se s tim. Više o pravilima privatnosti i kolačićima koji se pohranjuju.