KARIJERAFinancijski fitnes za žene

 

 

 

Financijski fitnes za žene

 

 

Jeste li financijski jaka žena? Kontrolirate svoj dug, prihode, troškove, navike?

 

Financijski fitnes jednako je važan kao i fizički i mentalni fitnes.

 

Da biste ostali u formi morate vježbati.

 

- Uzmite vremena i razmislite o svojim financijama kao i financijskim navikama.

 

Napravite financijski plan, plan prihoda, troškova i štednje. Ako već imate takav plan provjerite da li se nešto promijenilo i plan uskladite sa novim stanjem.

 

- Identificirajte nedostatke osobnog financijskog plana.

 

Ako niste financijski neovisni razmislite kako to možete postati. Koliko vam često treba financijska potpora supruga, dečka, roditelja? Iz kojih razloga?

 

- Mjesečno pročitajte neki članak na internetu, u novinama ili pogledajte neku emisiju o raspolaganju novcem. Tako ćete ostati u tijeku s novitetima, otkriti nove stvari u starim navikama i prilagođavati svoje financije.

 

- Saznajte kuda vam odlazi novac.

 

Financijski stručnjaci kažu da prihode trebate podijeliti u kategorije, npr. 10% vaših prihoda neka ide u štednju i ulaganja, 25-40% na kredit za stan (ili dio na troškove podstanarstva, a dio za štednju za stan), 10-20%% na hranu… Provjerite koje su stavke prevelike i kako se na njima može uštedjeti.

 

- Svaki mjesec napravite saldo računa, mjesečnih prihoda i rashoda, ali i čekova i kartica. Platite sve dospjele obveze. Nemojte ulaziti u nedozvoljeni minus i budite uredan platiša. Tako ćete u slučaju potrebe za kreditom imati bolje predispozicije za njegovo dobivanje.

 

- Ne zaboravite vi morate kontrolirati svoj novac, a ne da on kontrolira vas. Možda vi morate prilagoditi svoje ponašanje i potrošnju njemu, ali bilo bi dobro da vi uvijek unaprijed predvidite koliko možete i na što potrošiti, a ne da tijekom mjeseca otkazujete dogovore i obveze zbog manjka novca.

 

I zapamtite da je novac je samo alat. On će vas odvesti gdje god želite, ali on vas ne može zamijeniti kao vozača!

Politika privatnosti

Ova web stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Neki kolačići su nužni da bi stranica ispravno funkcionirala i bila dostupna, dok neki omogućavaju analiziranje posjećenosti i praćenje statistika o čitanosti sučelja. Također dijelimo kolačiće trećih strana poput oglašivačkih kuća, partnera za praćenje i analitiku posjećenosti, te društvenih medija. Nastavkom korištenja sučelja slažete se s tim. Više o pravilima privatnosti i kolačićima koji se pohranjuju.