TRUDNOĆA 

Trajanje menstruacijskog ciklusa
Trajanje menstruacijskog ciklusa

Trajanje menstruacijskog ciklusa

 

Menstruacijski ciklus je razmak od prvog dana menstruacije do zadnjeg dana prije slijedeće menstruacije.

Ciklus kod većine žena traje 28 dana, no, moguća su i manja odstupanja jer se urednim ciklusom smatra onaj ciklus koji nije kraći od 25 dana, a niti duži od 31 dan.

Menstruacijski ciklus dijelimo u dvije faze:

1. Folikularna (Proliferacijska) faza počinje menstruacijom a traje različito dugo, ovisno o duljini ciklusa u žene.11 do 17 dana pri urednom ciklusu a pod utjecajem hormona estrogena. Tada sazrijevaju jajne stanice, od kojih samo jedna potpuno sazrije. Nakon toga slijedi ovulacija 14 dana prije slijedeće menstruacije.

2. Luteinska (Sekrecijska) faza traje uvijek 14 dana. Pod utjecajem je hormona progesterona koji priprema sluznicu maternice za prihvat oplođene jajne stanice. Ukoliko ne dođe do oplodnje, pada razina obaju hormona te se odebljana sluznica odljušti i pojavljuje se menstruacija. Nakon ovulacije poveća se bazalni metabolizam tijela žene i povisi bazalna tjelesna temperatura zbog porasta progesterona u krvi..

VEZANE TEME

Menstruacijski ciklus

Trajanje menstruacijskog ciklusa

Produženi menstruacijski ciklus

Skraćeni menstruacijski ciklus

Predmenstruacijski sindrom – PMS

Menstruacija

Preobilna menstruacija

Oskudna menstruacija

Izostanak menstruacije

Bolna menstruacija

Ovulacija

Oplodnja i trudnoća

Politika privatnosti

Ova web stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Neki kolačići su nužni da bi stranica ispravno funkcionirala i bila dostupna, dok neki omogućavaju analiziranje posjećenosti i praćenje statistika o čitanosti sučelja. Također dijelimo kolačiće trećih strana poput oglašivačkih kuća, partnera za praćenje i analitiku posjećenosti, te društvenih medija. Nastavkom korištenja sučelja slažete se s tim. Više o pravilima privatnosti i kolačićima koji se pohranjuju.