TRUDNOĆA 

Ovulacija
Ovulacija

Ovulacija

 

U menstruacijskom ciklusu estrogeni se izlučuju u prvoj polovici ciklusa, dok se progesteron izlučuje nakon ovulacije, u drugoj polovici ciklusa. 

Oni zajednički potiču rast sluznice maternice, a  progesteron dodatno štiti trudnoću, naravno ukoliko je ona ostvarena.

Zajedničkim djelovanjem hormona omogućuje se da se u jajniku razvija mnogo folikula koji luče hormone estrogene. Od svih folikula samo jedan folikul svaki mjesec dozrije (tzv. Graafov folikul). On dolazi na površinu jajnika gdje se izboči i prsne te pritom oslobađa zrelu jajnu stanicu. Resice jajovoda (fimbrije) koje se nalaze u blizini jajnika hvataju prsnutu jajnu stanicu.
Proces prskanja zrelog Graafova folikula te izbacivanje iz jajnika zrele jajne stanice sposobne za oplodnju se zove ovulacija.

Nakon što je izbačena jajna stanica, u praznom folikulu pod utjecajem LH stvara se tzv. žuto tijelo koje luči hormon progesteron. Upravo taj hormon priprema sluznicu maternice za prihvat oplođenog jajašca, tako da ona postaje odebljana i dobro opskrbljena krvlju.

Ukoliko ne dođe do oplodnje i trudnoće, žuto tijelo će propasti 14 dana nakon ovulacije, a na njegovo mjestu se stvori amorfna hijalna masa, tzv. Corpus albicans.

Odebljala sluznica maternice, budući da više ne luči hormon progesteron odljušti se u obliku menstruacije.

Ciklus se ponavlja svaki mjesec u očekivanju oplodnje i trudnoće.

VEZANE TEME

Menstruacijski ciklus

Trajanje menstruacijskog ciklusa

Produženi menstruacijski ciklus

Skraćeni menstruacijski ciklus

Predmenstruacijski sindrom – PMS

Menstruacija

Preobilna menstruacija

Oskudna menstruacija

Izostanak menstruacije

Bolna menstruacija

Ovulacija

Oplodnja i trudnoća

Politika privatnosti

Ova web stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Neki kolačići su nužni da bi stranica ispravno funkcionirala i bila dostupna, dok neki omogućavaju analiziranje posjećenosti i praćenje statistika o čitanosti sučelja. Također dijelimo kolačiće trećih strana poput oglašivačkih kuća, partnera za praćenje i analitiku posjećenosti, te društvenih medija. Nastavkom korištenja sučelja slažete se s tim. Više o pravilima privatnosti i kolačićima koji se pohranjuju.