TRUDNOĆA 

Menstruacijski ciklus
Menstruacijski ciklus

Menstruacijski ciklus

 

Od prve menstruacije svakog mjeseca u jajniku sazrije i oslobodi se jajašce spremno za oplodnju, a žensko tijelo se priprema na trudnoću.

Kako bi prihvatila oplođeno jajašce sluznica maternice je odebljala i dobro prokrvljena kako bi prihvatila oplođeno jajašce.

Ukoliko ne dođe do oplodnje, sluznica maternice se oljušti i izlazi u obliku menstruacije. Ciklus se ponavlja svaki mjesec dok ne dođe do trudnoće.

U hormonskoj kontroli i regulaciji procesa ovulacije, menstruacijskog ciklusa, oplodnje i trudnoće sudjeluju tri žlijezde koje luče hormone (endokrine žlijezde) – spolni centar u hipotalamusu, hipofiza i jajnici.

Hipotalamus luči oslobađajuće hormone koji potiču prednji režanj hipofize na lučenje hormona gonadotropina, koji direktno utječe na jajnik. To su folikulostimulirajući hormon koji potiče rast folikul i luteinizirajući hormon koji se nadovezuje u svojoj funkciji i omogućuje ovulaciju i pretvaranje Graafova folikula u tzv. žuto tijelo.

Zbog tih hormonskih poticaja jajnici luče hormone estrogene i progesteron. U folikulama jajnika stvaraju se ženski spolni hormoni estrogeni koji potiču rast spolnih organa u žena i razvoj ženskih spolnih osobina. Zajedno s progesteronom iz žutog tijela pripremaju sluznicu maternice za prihvat oplođene jajne stanice.
 

VEZANE TEME

Menstruacijski ciklus

Trajanje menstruacijskog ciklusa

Produženi menstruacijski ciklus

Skraćeni menstruacijski ciklus

Predmenstruacijski sindrom – PMS

Menstruacija

Preobilna menstruacija

Oskudna menstruacija

Izostanak menstruacije

Bolna menstruacija

Ovulacija

Oplodnja i trudnoća

Politika privatnosti

Ova web stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Neki kolačići su nužni da bi stranica ispravno funkcionirala i bila dostupna, dok neki omogućavaju analiziranje posjećenosti i praćenje statistika o čitanosti sučelja. Također dijelimo kolačiće trećih strana poput oglašivačkih kuća, partnera za praćenje i analitiku posjećenosti, te društvenih medija. Nastavkom korištenja sučelja slažete se s tim. Više o pravilima privatnosti i kolačićima koji se pohranjuju.