TRUDNOĆA 

Menstruacija
Menstruacija ili mjesečnica

Menstruacija

 

Menstruacija ili mjesečnica je cikličko mjesečno krvarenje iz maternice nastalo odljuštenjem sluznice maternice, a javlja se nakon prethodne ovulacije.

Takvo krvarenje kojemu je prethodila ovulacija zovemo menstruacijom. Nakon menstruacije ponovno rastu folikuli, dolazi do ovulacije te se maternica ponovno priprema da primi oplođeno jajašce.

Ukoliko ne dođe do oplodnje tada nastupa menstruacija.

Menstrualno krvarenje traje uglavnom između 3 i 7 dana, naravno ne istog intenziteta. Prvi dan je obično oskudno, 2. i 3. dan je malo jače, dok se zatim smanjuje. Krv je pomiješana sa sluzi i bez krvnih ugrušaka. Prosječna količina izgubljene krvi u tijeku menstruacije iznosi između 20 i 100ml.

U našim krajevima prva menstruacija se većinom pojavljuje između 12 i 14 godine života.

Ukoliko se prva menstruacija pojavi prije 10. godine ili poslije 16. godine nema razloga za zabrinutost, no, potrebno je svakako posjetiti liječnika kako bi se isključili poremećaji u funkciji žlijezda s unutrašnjim izlučivanjem, odnosno nepravilnosti u građi spolnih organa.

Svaka djevojka bi trebala voditi menstruacijski kalendar te bilježiti svaki mjesec kada je počela i završila menstruacija. Prilikom posjeta liječniku svakako ponesite taj kalendar.

Zadnja menstruacija zove se menopauza.

VEZANE TEME

Menstruacijski ciklus

Trajanje menstruacijskog ciklusa

Produženi menstruacijski ciklus

Skraćeni menstruacijski ciklus

Predmenstruacijski sindrom – PMS

Menstruacija

Preobilna menstruacija

Oskudna menstruacija

Izostanak menstruacije

Bolna menstruacija

Ovulacija

Oplodnja i trudnoća

Politika privatnosti

Ova web stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Neki kolačići su nužni da bi stranica ispravno funkcionirala i bila dostupna, dok neki omogućavaju analiziranje posjećenosti i praćenje statistika o čitanosti sučelja. Također dijelimo kolačiće trećih strana poput oglašivačkih kuća, partnera za praćenje i analitiku posjećenosti, te društvenih medija. Nastavkom korištenja sučelja slažete se s tim. Više o pravilima privatnosti i kolačićima koji se pohranjuju.