Znate li da i vaš televizor treba njegu?

Znate li da i vaš televizor treba njegu?

Kada sunce intenzivnije sija prljavština i mrlje koje se pojavljuju na ekranima i ostalom pokućstvu postaju vidljivije. Kako biste to spriječili, ovdje smo za vas sastavili nekoliko korisnih savjeta kako da pravilno njegujete svoj televizor.

Kristalno čist ravan ekran

Svoj TV uređaj biste trebali redovito čistiti i pritom se pridržavati nekoliko važnih pravila, kako ne biste riskirali trajno oštećenje.

Različiti OLED, QLED, LCD i plazma zasloni vašeg televizora zahtijevaju određenu njegu, kako biste ih mogli optimalno i dugo koristiti. Na taj način izbjegavate dosadne i vidljive naslage prašine, koje bi vam mogle smetati dok navečer gledate omiljeni TV program. Osim toga, čišćenjem sprječavate moguća oštećenja tehničkih komponenti, uzrokovana naslagama prašine i drugih nečistoća.

Uvijek kada odlučite očistiti ekran svog TV uređaja, prvo morate biti načisto koju vrstu prljavštine želite ukloniti. Ovisno o situaciji, tada se možete opremiti krpom za prašinu, sredstvom za čišćenje stakla i drugim alatom. U daljnjem tijeku procesa, pokazat ćemo vam koja su presudna odstupanja prilikom čišćenja ravnog ekrana vašeg smart televizora.

Važne su i razlike u zaprljanosti

Ako je zaslon na vašem TV uređaju većinom prašnjav, tu prašinu možete pažljivo ukloniti čistom krpom za prašinu ili perjanom četkom. Alternativno, možete koristiti i krpu od mikrovlakana, kojom ćete kružnim pokretima prebrisati televizor. U najboljem slučaju, trebalo bi također očistiti i stražnju stranu uređaja, kako biste uklonili prašinu sa priključaka i ventilacije. Pri radu pazite da naslage prašine ne otpuhnete, jer to može dovesti do toga da ta prljavština uđe u vaš televizor, i tamo se trajno taloži. Osim toga, pri čišćenju nikako ne smijete koristiti obični usisavač, jer na taj način ćete vrlo brzo izgrebati svoj ravni ekran, ili ga čak i potpuno uništiti.

Kako biste također uklonili otiske prstiju (dobro poznato roditeljima sa malom djecom) i grubu prljavštinu s TV ekrana, možete koristiti navlaženu krpu za čišćenje naočala, ili krpu od mikrovlakana. Trebali biste pogledati upute na pakiranju kako biste bili sigurni, jer određeni dodaci u materijalu mogu utjecati na zaslon vašeg televizora.

Savjet: izbjegavajte kuhinjske ubruse i toaletni papir, jer sadrže drvo i mogu dovesti do ogrebotina prilikom čišćenja TV ekrana. Ako još uvijek niste sigurni koja su sredstva za čišćenje prikladna, obratite pozornost na odgovarajuće upute na pakiranju.

Kako očistiti ekran televizora

Ukoliko želite koristiti određena sredstva za čišćenje kako biste još bolje uklonili tvrdokornu prljavštinu, i došli do kristalnog sjaja, ovdje također postoji nekoliko opcija. Za OLED, LCD i plazma zaslone obično ćete pronaći određene proizvode koji su specijalno namijenjeni za taj tretman. Ne biste se trebali oslanjati na proizvode za kućanstvo, jer oni obično sadrže alkohol, limunsku i octenu kiselinu, što može naškoditi vašem televizoru.

Vrlo često se za čišćenje koriste i uobičajena sredstva za brisanje stakla, što je također prihvatljivo pod određenim okolnostima. Ipak, prethodno provjerite ne sadrži li to sredstvo alkohol ili kiseline, jer oni nisu prikladni za osjetljivu prevlaku vašeg TV ekrana i mogu ostaviti trajnu mrlju.

Također, ne biste trebali prskati sprejeve za njegu izravno na televizor, već uvijek prvo na krpu za čišćenje. Iznimka je poseban gel za ovu namjenu, kojeg prema uputama treba pošpricati na ekran i raspodijeliti bez utrljavanja. Ako se u vašem domu puši, preporučljivo je nabaviti posebno sredstvo koje može ukloniti naslage nikotina.

Ne smijete izostaviti ni daljinski upravljač vašeg televizora, kada ga redovito čistite. Ovdje možete koristiti odgovarajuću vlažnu krpu od mikrovlakana, kao i kod ekrana. Površinu daljinskog upravljača brišete lagano, posebno obraćajući pozornost na tipke. Ako želite očistiti i njegovu unutrašnjost, prvo izvadite baterije, i za tu svrhu koristite štapiće vate.

Naposljetku, pri čišćenju pametnog televizora i svih dodataka, uvijek biste trebali biti vrlo oprezni, jer je zaslon iznimno osjetljiv, i u najgorem slučaju ga možete oštetiti tijekom procesa njege. Zbog toga je vrijedno obratiti pozornost na upute za pomoćna sredstva za čišćenje, kako bi vaša uobičajena rutina funkcionirala bez ikakvih problema.

Sponzorirani članak